Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 915 Skopiuj do schowka Zaznaczanie kilku kolejnych komórek od komórki aktywnej
Autor Wiadomość
studio2
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 18:44   Zaznaczanie kilku kolejnych komórek od komórki aktywnej

Witam wszystkich "Excelowiczów"
Jestem osobą, która od niedawna zajmuje się programowaniem w VBA, a raczej wykorzystaniem Excela do upraszczania sobie pracy. Może mój problem nie jest zbyt wielki, ale ja nie potrafię sobie z nim poradzić, zatem mój problem wygląda następująco:
mam około 3 tyś. danych w czterech kolumnach, jednak w kilku wierszach dane przesuniete są o jedną kolumnę w prawą stronę. Chciałbym przy pomocy makra móc je znaleźć (z tym nie mam problemu bo jest np. End(xlup) w konkretnej kolumnie), ale nie mogę zaznaczyć wybranych komórek w tym wierszu (4 komórek wraz z aktywną komórką - zaznaczenie w lewą stronę) i nie jest to konretny wiersz (bo w innym arkuszu np. będzie w innym miejscu), a następnie chcę je przesunąć o jedną kolumnę w lewą stronę. I tak do końca danych, aż wszystkie wiersze będą uporządkowane.
Jeżeli zawracam głowę to sorrki, a jeżeli nie to prosiłbym o pomoc specjalistów excela
Pzdr studio 2
ID posta: 4644 Skopiuj do schowka

Trebor 
Excel Expert

Wysłany: 10-04-2007, 20:41   

Hej
Nie wiem czy oczekujesz rozwiązania całego problemu czy też tylko zaznaczania. Jeśli to drugie to można coś takiego
Kod:

Range(Cells(ActiveCell.Row, "B"), Cells(ActiveCell.Row, "E")).Select
'lub
Range(ActiveCell.Offset(0, -3), ActiveCell).Select

Sugeruję unikanie zaznaczania (select, activate) w makrze.
Pozdrawiam

studio2
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 13:50   

Dzięki, wielkie dzięki i jeszcze raz dzięki!!!
Oto mi chodziło! Z resztą przedstawionego przeze mnie problemu poradziłem sobie sam.
Właściwie to przeglądając wszystkie posty liczyłem na Ciebie TREBOR!!! Nie wiedziałem tylko, że tak szybko odpowiesz - naprawdę jesteś WIELKI
Pzdr Studio2
ID posta: 4670 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu