ID tematu: 915
|
Zaznaczanie kilku kolejnych komórek od komórki aktywnej |
Autor |
Wiadomość |
studio2 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2007, 18:44 Zaznaczanie kilku kolejnych komórek od komórki aktywnej
|
|
|
Witam wszystkich "Excelowiczów"
Jestem osobą, która od niedawna zajmuje się programowaniem w VBA, a raczej wykorzystaniem Excela do upraszczania sobie pracy. Może mój problem nie jest zbyt wielki, ale ja nie potrafię sobie z nim poradzić, zatem mój problem wygląda następująco:
mam około 3 tyś. danych w czterech kolumnach, jednak w kilku wierszach dane przesuniete są o jedną kolumnę w prawą stronę. Chciałbym przy pomocy makra móc je znaleźć (z tym nie mam problemu bo jest np. End(xlup) w konkretnej kolumnie), ale nie mogę zaznaczyć wybranych komórek w tym wierszu (4 komórek wraz z aktywną komórką - zaznaczenie w lewą stronę) i nie jest to konretny wiersz (bo w innym arkuszu np. będzie w innym miejscu), a następnie chcę je przesunąć o jedną kolumnę w lewą stronę. I tak do końca danych, aż wszystkie wiersze będą uporządkowane.
Jeżeli zawracam głowę to sorrki, a jeżeli nie to prosiłbym o pomoc specjalistów excela
Pzdr studio 2 |
|
| ID posta:
4644
|
|
|
|
|
|
|
Trebor
Excel Expert
|
Wysłany: 10-04-2007, 20:41
|
|
|
Hej
Nie wiem czy oczekujesz rozwiązania całego problemu czy też tylko zaznaczania. Jeśli to drugie to można coś takiego
Kod: |
Range(Cells(ActiveCell.Row, "B"), Cells(ActiveCell.Row, "E")).Select
'lub
Range(ActiveCell.Offset(0, -3), ActiveCell).Select
|
Sugeruję unikanie zaznaczania (select, activate) w makrze.
Pozdrawiam |
_________________ Trebbor@wp.pl |
|
| ID posta:
4649
|
|
|
|
|
|
studio2 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 13:50
|
|
|
Dzięki, wielkie dzięki i jeszcze raz dzięki!!!
Oto mi chodziło! Z resztą przedstawionego przeze mnie problemu poradziłem sobie sam.
Właściwie to przeglądając wszystkie posty liczyłem na Ciebie TREBOR!!! Nie wiedziałem tylko, że tak szybko odpowiesz - naprawdę jesteś WIELKI
Pzdr Studio2 |
|
| ID posta:
4670
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|