Przesunięty przez: Kaper 07-08-2022, 15:42 |
Makro – zmiana wartości we wszystkich arkuszach |
Autor |
Wiadomość |
Pindelek
Exceloholic
|
Wysłany: 06-08-2022, 11:24 Makro – zmiana wartości we wszystkich arkuszach
|
|
|
Cześć,
Prośba o napisanie makra, które dokona zmiany nazw wg. arkusza „ustawienia” z „Miejscowość” na „ Miejscowość_ok” we wszystkich arkuszach (widoczne i ukryte, łącznie z arkuszem ustawienia).
Liczba arkuszy i miejscowości może być różna.
Plik wzorcowy z przykładami w załączeniu.
Z góry dziękuję
makro_zmiana_we wszystkich_arkuszach.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 27.19 KB |
|
|
| ID posta:
419465
|
|
|
|
|
|
|
Prot
Fan Excela
Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 06-08-2022, 14:48
|
|
|
Pindelek napisał/a: | we wszystkich arkuszach (widoczne i ukryte, łącznie z arkuszem ustawienia) |
W Twoim przykładzie akurat nie ma żadnego arkusza ukrytego więc ukryłem "Arkusz3" - i wówczas dla tak sformułowanych warunków możesz wykorzystać do pracy np. makro z kodem:
Kod: | Sub Makro1()
Dim sch As String
Dim zm As String
Dim x As Integer
Sheets("Arkusz3").Visible = True
x = 1
Do
x = x + 1
Sheets("ustawienia").Select
sch = Cells(x, 1)
zm = Cells(x, 2)
Cells.Replace What:=sch, Replacement:=zm, LookAt:= _
xlPart, SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
ReplaceFormat:=False
Loop Until Cells(x, 1) = ""
Sheets("Arkusz3").Visible = False
End Sub |
|
|
| ID posta:
419470
|
|
|
|
|
|
Pindelek
Exceloholic
|
Wysłany: 06-08-2022, 16:15
|
|
|
Prot dzięki za pomoc, ale makro działa tylko w arkusz „ustawienia” a zależy żeby zadziałało na wszystkich arkuszach |
|
| ID posta:
419473
|
|
|
|
|
|
Prot
Fan Excela
|
Wysłany: 06-08-2022, 16:53
|
|
|
Pindelek napisał/a: | działa tylko w arkusz „ustawienia” |
A na jakiej podstawie tak twierdzisz Wklej to makro do swojego pliku, ukryj "Arkusz3", potem uruchom i sprawdź Arkusz "ustawienia" służy tylko jako wzorzec do przeprowadzenia zmian we wszystkich arkuszach |
|
| ID posta:
419475
|
|
|
|
|
|
Pindelek
Exceloholic
|
Wysłany: 06-08-2022, 21:52
|
|
|
Zrobiłem tak jak piszesz, lecz nadal to samo
Zmiany nastąpiły tylko w arkuszu „ustawienia”.
Plik w załączeniu
ps. pracuję na Excel 2016
makro_zmiana_we wszystkich_arkuszach.xlsm.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 44 raz(y) 32.86 KB |
|
|
| ID posta:
419476
|
|
|
|
|
|
Prot
Fan Excela
|
Wysłany: 06-08-2022, 22:42
|
|
|
Pindelek napisał/a: | Plik w załączeniu |
Trudno przewidzieć co Ty robisz, że utworzyłeś plik ... . xlsm.xlsx
Proponuję zatem otworzyć moją kopię Twojego pliku (w załączeniu), który ma już ukryty "Arkusz3" i włączyć makro (skrót ctrl+z) i sprawdzić jak to działa
Prot_zmiana_we wszystkich_arkuszach.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 43 raz(y) 28.57 KB |
|
|
| ID posta:
419478
|
|
|
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 06-08-2022, 23:19
|
|
|
Nie chciałem wchodzić w rolę rozjemcy, ale ta dyskusja powoli staje się irracjonalna.
Wykonałem kod z załącznika i zmiany następują tylko w arkuszu "Ustawienia".
Jeśli przeanalizować kod, to nie ma tam żadnej pętli po arkuszach, a Cells bez kwalifikatora oznacza tyle co Activesheet.Cells.
A że aktywny w momencie wykonywania metody Replace jest arkusz "Ustawienia", więc tylko w nim dokonuje się zamiana.
Arkusz3 jest tylko odkrywany i ukrywany, ale nic w nim się nie dzieje.
Prot_zmiana_we wszystkich_arkuszach_po_wykonaniu.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 26.27 KB |
|
|
| ID posta:
419480
|
|
|
|
|
|
Tajan
|
Wysłany: 07-08-2022, 09:33
|
|
|
Moja propozycja:
Kod: | Sub tst()
Dim sht As Worksheet
Dim i As Long
Dim tbl
tbl = Worksheets("Ustawienia").ListObjects(1).DataBodyRange.Value
For Each sht In Worksheets
For i = 1 To UBound(tbl)
sht.Cells.Replace What:=tbl(i, 1), Replacement:=tbl(i, 2), _
LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, _
MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
ReplaceFormat:=False
Next
Next
Worksheets("Ustawienia").ListObjects(1).DataBodyRange.Value = tbl
End Sub |
|
|
| ID posta:
419486
|
|
|
|
|
|
Pindelek
Exceloholic
|
Wysłany: 07-08-2022, 11:25
|
|
|
Tajan – działa idealnie, dziękuję
Pkt dla Ciebie
ps. w kolumnie „Miejscowość” błędny wpis Miejscowość1 zamieniłem na Warszawa |
|
| ID posta:
419489
|
|
|
|
|
|
Prot
Fan Excela
|
Wysłany: 07-08-2022, 21:42
|
|
|
Maciej Gonet napisał/a: | dyskusja powoli staje się irracjonalna |
Całe nieporozumienie związane jest jedynie ze specyficznymi właściwościami funkcji Replace Podczas gdy ja miałem ustawienie opcji wyszukiwania w całym skoroszycie przedstawiony kod dokonywał pożądanych zmiany we wszystkich arkuszach
Domyślnie jednak ustawiona jest opcja wyszukiwania tylko na aktywny arkusz i wówczas oczywiście dokonuje zmian tylko w aktywnym arkuszu
Zatem żeby uzyskać pożądany efekt zamian mojego makra konieczne jest uprzednie ustawienie opcji wyszukiwania na skoroszyt.
2022-08-07.png
|
|
Plik ściągnięto 4 raz(y) 14.39 KB |
|
|
| ID posta:
419503
|
|
|
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert
|
Wysłany: 08-08-2022, 01:58
|
|
|
Prot, teraz dopiero sprawa się wyjaśniła. Bo samym kodem nie da się (chyba) ustawić wyszukiwania w całym skoroszycie.
Swoją drogą jest tu chyba jakaś niekonsekwencja. Bo Cells wg Microsoftu powinno oznaczać komórki arkusza aktywnego, a jeśli zmiany są w całym skoroszycie, to coś tu się chyba nie zgadza. |
|
| ID posta:
419510
|
|
|
|
|
|
Prot
Fan Excela
|
Wysłany: 08-08-2022, 13:35
|
|
|
Maciej Gonet napisał/a: | samym kodem nie da się (chyba) ustawić wyszukiwania w całym skoroszycie. |
No wg literatury istnieje możliwość (dla Excela powyżej 2007) uruchomienia pola dialogu "Znajdź/Zamień" np. kodem
Kod: | Application.CommandBars.FindControl(ID:=1849).Execute | , ale nie znajduję nic na temat możliwości ustawienia parametru gdzie wyszukiwać przy pomocy VBA
Pozostaje ręczne ustawienie zakresu wyszukiwania i to ustawienie utrzymywane jest dla całej sesji aplikacji Excel Jak w jednym pliku ustawi się wyszukiwanie w skoroszycie , to ustawienie to obowiązuje również w innych otwartych plikach (aż do resetu aplikacji)
Nie miałem świadomości takich właściwości funkcji Replace i stąd wynikło całe nieporozumienie |
|
| ID posta:
419522
|
|
|
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert
|
Wysłany: 09-08-2022, 13:46
|
|
|
Ten kod:
Kod: | Application.CommandBars.FindControl(ID:=1849).Execute | wg moich obserwacji nie zmienia ustawienia Arkusz/Skoroszyt, pozwala natomiast na jego ręczną zmianę.
Natomiast starsza wersja tego kodu:
Kod: | Application.Dialogs(xlDialogFormulaReplace).Show | nie zawiera opcji zmiany Arkusz/Skoroszyt, ale wymusza ustawienie domyślnie na Skoroszyt (z tym, że to nie zawsze działa i nie bardzo rozumiem, dlaczego).
W tej wersji po Show można też podać parametry. Jest dostępny ich wykaz, natomiast nie znalazłem opisu. Trzeba by poeksperymentować.
Kod: | xlDialogFormulaReplace find_text, replace_text, look_at, look_by, active_cell, match_case, match_byte
xlDialogFormulaFind text, in_num, at_num, by_num, dir_num, match_case, match_byte | Tylko użycie tego wyświetla okno dialogowe i wymaga ręcznej aktywacji. I działa też jakoś kapryśnie. Jeśli ręcznie zaznaczamy sekwencję Znajdź następny/Zamień to działa, natomiast jeśli zaznaczymy Zamień wszystko to raz faktycznie zamienia wszystko, a innym razem tylko pierwsze wystąpienie i kończy działanie. Nie wiem od czego to zależy.
W sumie jest to sposób niepewny i myślę, że jawna pętla po arkuszach jest bezpieczniejsza. |
|
| ID posta:
419551
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|