Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 22366 Skopiuj do schowka 40. Opcja "Szukaj" na forum.
Autor Wiadomość
Wormsek 

Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 2016
Wysłany: 29-04-2011, 08:49   40. Opcja "Szukaj" na forum.

Ponieważ często osoby mają problem, jak znaleźć cokolwiek w tym gąszczu na forum, to podam mój sposób, który o wiele częściej się sprawdza.

Przede wszystkim musimy sobie ustalić, czego chcemy dokładniej szukać. Czyli ustalam sobie powiedzmy, że chcę znaleźć "Jak zaktualizować dane w komórce, po zmianie w innej komórce".

Przede wszystkim rozbieram takie zagadnienie na czynniki pierwsze i wybieram te, które nie są "powszechne".
W tym wypadku przydatnymi wyrazami są:
Kod:
zaktualizować
dane
komórce
zmianie

(reszta wyrazów może się przecież powtarzać w każdym zwykłym zdaniu".

Wtedy można wpisać w szukajce wszystkie 4 słowa i zaznaczyć opcję: Szukaj wszystkich słów

Lecz nie zawsze ten sam problem ma identyczny układ słów. Dlatego warto pobawić się wariancjami słów (czyli po prostu ich odmianą).
Bo przecież nie musi być wcale taki temat, tylko np: "aktualizacja komórki, gdy nastąpi zmiana w komórce obok".
Temat identyczny, jednak szukajka już takich słów nie znajdzie. Więc jak ktoś chce, to może ręcznie używać różnych kombinacji różnych słów, może kiedyś trafi ;-) .

Ja jednak idę "krok naprzód" ;-) i korzystam z prostego symbolu, który zastępuje dowolny ciąg znaków. Jest to symbol gwiazdki. Wtedy dla forum taki wpis:
Kod:
*aktualiz*

powoduje, że forum znajdzie m.in. następujące słowa:
Kod:
aktualizuj
aktualizacja
aktualizowanie
aktualizować
aktualizując
zaktualizować
etc.

Korzystając z naszej gwiazdeczki ;-) w naszym przykładzie, otrzymamy coś takiego:
Kod:
*aktualiz* komór* dan* zmian*

Wtedy nam znajdzie wszystkie kombinacje z takimi fragmentami wyrazów.

Mam nadzieję, że taka trochę przydługa lektura pomoże niektórym ;-) .

FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji

Znajdź nas na Facebook'u

A może fajny dodatek do excela?
Ostatnio zmieniony przez Wormsek 11-03-2014, 12:39, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 117945 Skopiuj do schowka

zielony
Excel Expert

Wysłany: 29-04-2011, 11:44   

to ja dodam jeszcze od siebie, aby wpisując do szukajki wyrażenie
Kod:
*aktualiz* komór* dan* zmian*

zwrócić uwagę na fakt, że czasami użytkownicy nie używają polskich liter i słowa komorka już nie znajdziemy, także wtedy trzeba wyszukać dwa razy dla różnych wariantów pisowni.
Błędów ortograficznych czy literówek niestety nie bardzo jesteśmy w stanie przewidzieć, także czasami kilka tematów i tak może nam "uciec".

przydaje się również zawężanie przeszukiwanego zakresu do konkretnego podforum, np. Mam problem z wykresem, co zwłaszcza przy wykresach jest przydatne

pozdrawiam

EvoLogic: [Konsulting biznesowy] [Facebook] [Excel Blog - ostatni wpis: Linie rzutu na wykresie]
ID posta: 117977 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu