ID tematu: 72594
 |
Pytanie do osób siedzących w excelu 40h/tydzień |
Autor |
Wiadomość |
Spriv
Exceloholic

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 30-03-2022, 13:20 Pytanie do osób siedzących w excelu 40h/tydzień
|
|
|
Cześć wszystkim,
pytanie do osób zawodowo związanych z excelem.
Czy macie jakieś sposoby na regeneracyjny odpoczynek w pracy od różnych tabelek itp.
Ja potrzebuje zachowywać skupienie przez kilka godzin żeby dobrze wszystkie raporty przetworzyć. Nie mówię o odtwórczej pracy, ale o czymś nowym co wymaga sporego zaangażowania i skupienia.
Będę wdzięczny za każdą radę :) |
|
 | ID posta:
415839
|
|
|
 |
|
|
|
xfish
Excel Expert

Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 30-03-2022, 14:01
|
|
|
Nie podam sposobu na regenerację jeżeli ktoś faktycznie musi spędzić 40h przed monitorem z Excelem.
"Zaatakowałem" problem z drugiej strony i w miarę uczenia się nowych rzeczy w Excelu (zwłaszcza Power Query) zmniejszyłem czas potrzebny do tworzenia raportów. Maksymalnie automatyzowałem co się dało i w efekcie rzeczy, które ktoś robił kilka godzin obecnie wymagają wciśnięcia Odśwież wszystko i zanim zrobię kawę wszystko jest gotowe.
Wymagało to tylko kilku zmian (głównie mentalnego przestawienia u niektórych fanów powiedzenia: "przecież zawsze tak robiliśmy") kilku tematów na tutejszym forum i szkolenia z PQ.
Oczywiście gdy ktoś ma cały czas coś nowego, to nie da się tego zautomatyzować ale rzadko spotyka się taką pracę z excelem gdy dzień w dzień jest nowy problem i nowe podejście do pracy. |
_________________ Pozdrawiam xFish |
|
 | ID posta:
415841
|
|
|
 |
|
|
Spriv
Exceloholic

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 30-03-2022, 14:11
|
|
|
Powtarzalne czynności też staram się robić na makro, ale akurat jednej rzeczy co robię co miesiąc i musze koordynować to z działem zakupów nie udało mi się usprawnić, bo to jest kwestia zmian wynikających najogólniej mówiąc ze zmian rynkowych i i tak trzeba potem sprawdzić z kimś kto ma wiedzę czy nie ma kwiatków.
Jak się nauczę w excelu robić makra łączące kilka plików to wtedy można powiedzieć zyskam połowę czasu. Na tą chwilę jest ręczna robota...
Czy w PQ można używać vlookup i xlookup? |
|
 | ID posta:
415843
|
|
|
 |
|
|
xfish
Excel Expert

Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 31-03-2022, 08:06
|
|
|
Spriv napisał/a: |
Jak się nauczę w excelu robić makra łączące kilka plików to wtedy można powiedzieć zyskam połowę czasu. Na tą chwilę jest ręczna robota...
Czy w PQ można używać vlookup i xlookup? |
Właśnie do powyższego PQ się sprawdzi.
Nie używasz wprost tych funkcji ale oczywiście można uzyskać efekt przypisania wartości na podstawie warunków. |
_________________ Pozdrawiam xFish |
|
 | ID posta:
415865
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|