Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 19520 Skopiuj do schowka Narzędzia do VBA
Autor Wiadomość
Wormsek 

Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 2016
Wysłany: 23-12-2010, 10:34   Narzędzia do VBA

Myślę, że możemy zebrać ciekawe propozycję narzędzi. Ja zacznę:

Smart Intender - "upiększanie kodu", dzięki temu wiemy czy nie zgubiliśmy gdzieś END IF-a albo coś i milej się nasze kody przegląda.

VBScroll - Jeśli nie działa przesuwanie rolką w oknie VBE

MZ-Tools - Przyśpiesza pracę w VBE poprzez m.in zapamiętywanie często używanych fragmentów kodów.

VBAcodePrint - Możliwość bezpośredniego wydruku kodu w kolorze, export kolorowego textu kodu do .pdf, .html, .rtf --->wersja Trial

Jak macie inne to dorzućcie (ktoś tam kiedyś umieszczał linka do programu, który pomaga w stałych fragmentach kodu), a jak temat się rozwinie, to można z tego punkt w FAQ zrobić kolejny.

FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji

Znajdź nas na Facebook'u

A może fajny dodatek do excela?
ID posta: 103358 Skopiuj do schowka

Artik 
Artik

Wersja: Win Office 365
Wysłany: 24-12-2010, 01:40   

Code Cleaner - gdy zakończysz budowę swojego projektu, warto go oczyścić z wszystkich śmieci zgromadzonych w obszarze roboczym. Możesz się zdziwić, że ci plik schudł. :-) Użyteczne także, gdy twój kod zaczyna się dziwnie zachowywać - powód ten sam - śmieci.

VBE Tools - skoro zaglądamy już na stronę oaltd.co.uk, to warto się zaopatrzyć także w ten programik. Szczególnie przydatny do szybkiej zmiany nazwy kontrolki w Userform-ie. Przy okazji aktualizuje wszystkie odwołania w kodzie do zmienianej kontrolki. Dzięki temu maluszkowi zobaczymy także lokalizację bibliotek używanych w projekcie. I jeszcze kilka innych drobnostek.

AutoSafe VBE - oj, nie raz mi dupsko ratował, gdy eksperymentowałem z kodem, zapominając przedtem zapisać plik. Program służy do automatycznego i cyklicznego zapisu wszystkich modułów aktywnego projektu. Ponieważ krótki opis programu jest nieco zakopany na stronie autora (Jan Karel Pieterse) przytaczam go tutaj:
Cytat:
This utility makes backup copies of VBA components to a user-defined directory. It keeps a user selectable number of copies of each component. It thus keeps a number of generations of your code as your work progresses, enabling you to return to a previous copy when things go wrong. Because it just exports the VBA components, it is unobtrusive because this process is relatively fast compared to saving your workbook or document. Excel and Word version included!!

Code-VBA - niestety, nie darmowy (ale za Only 99$ ;-) ) program wspomagający budowanie kodu. Taki trochę ;-) lepszy MZ-Tools. O ile dobrze pamiętam, wersja trial jest na miesiąc.

Artik
ID posta: 103427 Skopiuj do schowka

tkuchta1 
Excel Expert

Wysłany: 24-12-2010, 12:10   

Error Handler Builder - Dodatek pozwala wstawić automatyczne obsługę błędów.
Do E2003 i E2007 instalowałem, do E2010 64bit się nie udaje.

Moja Stronka
A po co ten Excel
Ostatnia aktualizacja: 2015-09-04
ID posta: 103437 Skopiuj do schowka

Zbiniek 
Excel Expert

Wersja: Win Office 2013
Wysłany: 23-02-2011, 11:00   

Witam!

To ja dorzucę to:
VBA Code Compare - 0.4 - program umożliwiający porównanie kodu VBA dwóch różnych plików. Na stronie napisali, że freeware - zobaczymy. Zainstalowałem i na razie działa na Win XP i Office 2003.

Pisz po polsku! Jest różnica czy siedzisz w sadzie czy w sądzie. "Język polski jest ą-ę" :-)

Prawdopodobieństwo otrzymania satysfakcjonującej odpowiedzi jest proporcjonalne do właściwego sformułowania problemu (popartego załącznikiem).

Jest załącznik - jest impreza

http://rtfm.killfile.pl/
ID posta: 109966 Skopiuj do schowka

OShon 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 400
Wysłany: 08-07-2011, 11:54   

No to ja podam jeszcze jeden nazwany tematycznie
CodeTools - pewnie nic ciekawszego nie robiący, ale za to pierońsko drogi dodatek ($299). Reklamowany na blogu MSOffice.
ID posta: 124064 Skopiuj do schowka

Mich@l
Exceloholic

Wysłany: 26-10-2011, 19:25   

Witam, ostatnio spotkałem się z ciekawym problemem - skompilowany projekt na komputerze z zainstalowanym systemem Windows 7 SP1 może nie uruchamiać się poprawnie na starszych systemach, takich jak Windows XP(KB2517589). Dodatkowo skompilowany kod po zapisaniu pliku powiększa jego rozmiar, a proces ten standardowo nie może zostać odwrócony.
Rozwiązaniem jest VBADecompiler, który pozwala na dekompilację i kompaktowanie projektu. Nie zamierzam kopiować opisu, więc polecam lekturę: VBADecompiler.

Pozdrawiam
ID posta: 134739 Skopiuj do schowka

Zbiniek 
Excel Expert

Wersja: Win Office 2013
Wysłany: 28-03-2013, 13:16   

Cześć!

Dzisiaj odwiedziłem stronkę http://www.team-moeller.de/?Willkommen i wpadł mi w oczy taki dodatek do VBE - TM VBA-inspektor. W skrócie robi inspekcję kodu VBA w pliku pod kątem występowania różnych "błędów", których nie wykryje polecenie debug/compile. Wykrywane "błędy" możemy konfigurować.

Zresztą na stronie kilka innych może przydatnych dodatków.

Pisz po polsku! Jest różnica czy siedzisz w sadzie czy w sądzie. "Język polski jest ą-ę" :-)

Prawdopodobieństwo otrzymania satysfakcjonującej odpowiedzi jest proporcjonalne do właściwego sformułowania problemu (popartego załącznikiem).

Jest załącznik - jest impreza

http://rtfm.killfile.pl/
ID posta: 190980 Skopiuj do schowka

pl.lepko 
Świeżak

Wysłany: 02-12-2014, 17:59   

Narzędzia do zaciemniania kodu:
Zaciemnianie kodu

Przykładowe narzędzia:

CrunchCode

Obfu-VBA

VBA RC Toolkit Add-in

Invisible Basic
ID posta: 245323 Skopiuj do schowka

LAnd 
ExcelSpec

Wysłany: 25-12-2014, 16:17   

numerowanie wierszy kodu i obsługa błędu z podaniem nr wiersza kodu

procedury numerowania autorstwa Artik'a
http://www.excelforum.pl/viewtopic.php?p=146943

w kodzie umieścić ( Erl - funkcja podająca nr wiersza - error line)
Kod:
[...]
On Error GoTo Zamknij
[...]
    If False Then 'obsuga błędu
Zamknij:
          If Err.Number > 0 Then MsgBox Err.Number & " # " & Err.Description & vbCr  _
             & "w linii " & Erl, , "przerwano z powodu błędu"
    End If
End Sub 'Function
Niczego nie dowodzi ten, kto dowodzi zbyt wiele - Nihil probat, qui nimium probat.
ID posta: 248218 Skopiuj do schowka

Zmora 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-05-2015, 21:27   

Dla tych, którym nie chce się tłumaczyć nazw funkcji z angielskiego na polski. Plus kilka innych języków.
Nie jest to dodatek do VBA, ale może komuś się przyda:
http://www.excel-ticker.c...ula-translator/

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
Michaił Bułhakow – Mistrz i Małgorzata
ID posta: 262474 Skopiuj do schowka

kulasart
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2016, 09:09   

Dla osób, które lubią pisać testy, mieć poukładany kod w "folderach" itp.
http://rubberduckvba.com/

Używam od kilku miesięcy. Jedyny minus to błędnie oprogramowany obiekt COM, przez co czasem dodatek świruje.
ID posta: 301901 Skopiuj do schowka

Artik 
Artik

Wysłany: 27-04-2020, 02:03   

VBA Fragment Builder.
Produkcja własna. :-)
Prosty w działaniu dodatek XLAM do zapisywania i wykorzystywania w przyszłości fragmentów kodu. Jako że gmeramy w kodzie, wymagany jest programistyczny dostęp do projektu. Program się nie uruchomi dopóki nie pozwolimy na dostęp. W edytorze VBA, na początku paska narzędziowego "Edit" pojawia się ikona "Insert Fragment".
W załączniku wersja trial. Brak ograniczeń czasowych. Ograniczeniem jest liczba grup tematycznych i fragmentów w każdej z grup. W tej wersji można przechowywać do 25 fragmentów kodu. Program jeszcze ciepły, więc nie wykluczam występowania błędów. Zwracam uwagę na efekt uboczny działania programu. W momencie, gdy wyświetlany jest formularz, okno aplikacji Excel zostaje ukryte. Nie panikować więc, zamknąć formularz, to wszytko wróci do normy. :-)
Jak ktoś coś, to wiadomo gdzie mnie szukać.

Artik

Edit:
Ponieważ sypie błędami jak rolnik żytem po polu, to utworzyłem nowy wątek, by tego nie zaśmiecać: VBA Fragment Builder - problemy.

VBA Fragment Builder.zip
Pobierz Plik ściągnięto 225 raz(y) 86.57 KB

Odpowiedz do tematu