ID tematu: 75869
 |
zamiana tekstu i Runtime error 13 type mismatch |
Autor |
Wiadomość |
Speedy
Fan Excela

|
Wysłany: 27-05-2024, 16:58 zamiana tekstu i Runtime error 13 type mismatch
|
|
|
Hej.
Przepraszam, że zawracam głowę czymś prawdopodobnie bardzo prostym, ale mam jakieś zaćmienie i nie wiem co jest.
Napisałem prościutkie makro zamieniające fragment tekstu w kolumnie A na inny, krótszy tekst:
Kod: |
Sub zamieniacz_zapytan()
'
' Zamienia niektóre sformułowania w zapytaniach na krótsze
Dim brakz, brakub As String
brakub = "W 2022 brak produkcji wytworzonej, w 2023 produkcja występuje; co jest tego powodem?W 2022 brak produkcji sprzedanej, w 2023 produkcja występuje; co jest tego powodem?W 2022 brak wartości produkcji sprzedanej, w 2023 wartość występuje; co jest tego powodem?"
brakz = "W 2022 brak produkcji, w 2023 produkcja występuje; co jest tego powodem?"
Columns("a:a").Select
Selection.Replace What:=brakub, Replacement:=brakz, LookAt:=xlPart, _
SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
ReplaceFormat:=False
End Sub
|
No i przy uruchomieniu dostaję komunikat błędu, jak w tytule:
Cytat: | Run-time error'13':
Type mismatch |
Co robię źle? Prawdopodobnie jakiś głupi podstawowy błąd, ale nie mogę go dostrzec. |
_________________ Pozdrawiam
Speedy |
|
 | ID posta:
435527
|
|
|
 |
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 27-05-2024, 17:31
|
|
|
Powodem błędu jest zbyt długi tekst 'brakub'. Ma 257 znaków, a przechodzi tylko 255.
Należałoby to podzielić na etapy. |
|
 | ID posta:
435529
|
|
|
 |
|
|
Speedy
Fan Excela

|
Wysłany: 27-05-2024, 17:35
|
|
|
Maciej Gonet napisał/a: | Powodem błędu jest zbyt długi tekst 'brakub'. Ma 257 znaków, a przechodzi tylko 255.
Należałoby to podzielić na etapy. |
Dzięki! Nie wiedziałem, że jest takie ograniczenie tej funkcji |
_________________ Pozdrawiam
Speedy |
|
 | ID posta:
435530
|
|
|
 |
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 27-05-2024, 17:39
|
|
|
Ja też nie pamiętałem, ale sprawdziłem. Wiele funkcji ma takie ograniczenia, choć nie zawsze o tym piszą w helpie. Np. argument tekstowy metody Evaluate, długość listy sprawdzania poprawności wpisanej bezpośrednio itp. |
|
 | ID posta:
435531
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|