Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 75299 Skopiuj do schowka Skaner kodów - wprowadzenie ilości do excela
Autor Wiadomość
walach7 
Fan Excela


Wersja: Win Office 2013
Posty: 63
Wysłany: 30-11-2023, 09:49   Skaner kodów - wprowadzenie ilości do excela

Witam
Mam taki kodzik:
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)

With Target
  If .Address(0, 0) = "E1" Then
    Application.EnableEvents = False
    If .Value <> Empty Then
      On Error Resume Next
      wrs = Columns(1).Find(what:=.Value, lookat:=xlWhole).Row
      Err.Clear
     
      If wrs <> Empty Then
        Cells(wrs, 3) = Cells(wrs, 3) + 1
      Else
        MsgBox "BRAK INDEKSU W BAZIE!"
      End If
      .Select
    End If
    Application.EnableEvents = True
  End If
End With

ActiveWorkbook.Worksheets("Arkusz1").AutoFilter.Sort.SortFields.Clear
    ActiveWorkbook.Worksheets("Arkusz1").AutoFilter.Sort.SortFields.Add Key:= _
        Range("C1"), SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlDescending, DataOption:= _
        xlSortNormal
    With ActiveWorkbook.Worksheets("Arkusz1").AutoFilter.Sort
        .Header = xlYes
        .MatchCase = False
        .Orientation = xlTopToBottom
        .SortMethod = xlPinYin
        .Apply
    End With

End Sub

Ma on za zadanie że podczas skanowania kodów kreskowych, będzie mi zliczać dane paczki np towar1 zeskanowałem 4x to w kolumnie ilość podaje mi 4 przy tow_1.

Tyle z wyjaśnień jak to działa. Teraz prośba, czy jesteście w stanie zrobić coś takiego że po zeskanowaniu będzie mi się pojawiało okienko w którym będzie wołać: PODAJ ILOŚĆ: X
gdzie w miejscu X mogę wpisać sobie np 20 (bo jest to paczka zbiorcza z jednym kodem ale w środku mam 20szt towaru) i poda mi tą ilość tow_1 w wierszu C2?
Z góry dziękuję za pomoc :danke

skaner.xls
Pobierz Plik ściągnięto 15 raz(y) 34 KB

ID posta: 431720 Skopiuj do schowka
 
 
walach7 
Fan Excela


Wersja: Win Office 2013
Posty: 63
Wysłany: 30-11-2023, 10:34   

Nie mogę już edytować postu wyżej.
Dodam że po zeskanowaniu i podaniu ilości 20szt, a potem po zeskanowaniu kolejnej paczki towar1 i podaniu ilości np 15, chciałbym żeby doliczało te ilości do poprzednio wpisanych.
Proszę o pomoc :-)
Pozdrawiam
ID posta: 431724 Skopiuj do schowka
 
 
Tajan


Pomógł: 5407 razy
Posty: 11795
Wysłany: 01-12-2023, 13:14   

Proponuję:
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim ile

With Target
  If .Address(0, 0) = "E2" Then
    Application.EnableEvents = False
    If .Value <> Empty Then
      On Error Resume Next
      wrs = Columns(1).Find(what:=.Value, lookat:=xlWhole).Row
      Err.Clear
     
      If wrs <> Empty Then
        Do
          ile = Application.InputBox("Podaj ilość", Default:=1, Type:=1)
        Loop Until ile > 0
        Cells(wrs, 3) = Cells(wrs, 3) + ile
      Else
        MsgBox "Nie ma w bazie"
      End If
      .Select
    End If
    Application.EnableEvents = True
  End If
End With

End Sub
ID posta: 431768 Skopiuj do schowka
 
 
walach7 
Fan Excela


Wersja: Win Office 2013
Posty: 63
Wysłany: 01-12-2023, 13:44   

Dokładnie o coś takiego mi chodziło! :clap świetnie! Dziękuję Ci bardzo :-) miłego dnia
ID posta: 431770 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.wip.pl

Archiwum

Strona uĹźywa plikĂłw cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przegl�darce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe