Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 192 Skopiuj do schowka Problem z przypisaniem danych do formularza
Autor Wiadomość
mateo
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2007, 22:30   Problem z przypisaniem danych do formularza

Witam Serdecznie wszystkich!

Mam mały problemik. Otóż próbuję stworzyć formularz aby przez niego wybierać dane. Gdy już "narysuję" formularz i próbuję przypisać do niego dane, klikam na "formatuj formant" i gdy mi otwiera się okno z możliwością formatowania, to mam zakładki: Rozmiar, Ochrona, Właściwości, Sieć Web. Brakuje mi zakładki: formant, gdzie przypisuje się dane do formularza. W ten sposób nie mogę nic daje zrobić:(

Pozdrawiam!
ID posta: 1014 Skopiuj do schowka

Tajan

Wysłany: 04-01-2007, 22:52   

A jaki rodzaj formantu wybrałeś? Może taki, który nie ma możliwości pobierania i wstawiania danych, np. Etykieta? A tak w ogóle, to radzę użyć kontrolek z paska "Przybornik formantów". Dają dużo większe możliwości.
ID posta: 1017 Skopiuj do schowka

mateo
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 15:57   

Witam!

Chciałem przypisać "Pole kombi", tak aby z rozwijanej z niego listy wybierac dane, a całe przybory brałem z przybornika formatów. Problem polega na tym, iż po "narysowaniu" formatu nie potrafie w zaden sposób przypisać do niego danych. tak naprawde nigdy "nie bawiłem" się w excelu w formaty i VBA, ale stwierdziłem, iż trzeba poszerzyć swoją wiedzę. Kupiłem więc ksiązkę "Profesjonalna analiza i prezentacja danych" z wydawnictwa helion i postepowałem wg zawartych w niej istrukcji. Wszystko było oki, aż do momentu przypisywania danych, poprostu nie potrafie tego zrobić, gdyż w momencie przypisania nie pojawia mi sie zakładka z miejscem na wpisanie obszaru danych.

Pozdrawiam!
ID posta: 1109 Skopiuj do schowka

Trebor 
Excel Expert

Wysłany: 08-01-2007, 16:35   

Zakładam, że jesteś trybie projektowania ( jeśli nie to na pasku przybornik formantów kliknij na ekierkę)
Prawoklik na formancie i wybierz właściwości.
Odszukaj na liście ListFillRange i wpisz tam adres Twoich danych np. Arkusz2!A1:A10 Następnie dla pola LinkedCell wpisz gdzie wybrane dane mają się pojawić np. B1

Zakończ tryb projektowania i do zabawy.

Pozdrawiam

mateo
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 14:39   

Uff udało się:) Dzięki bardzo:)

Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Gdy narysuje dowolny format, to w Pasku Formuły pojawia się następująca treść: =OSADŹ("Forms.ComboBox.1";""). Czy idzie w jakiś sposób przyporządkować formant do konkretnej komórki, tak aby klikając na formant pojawiało się zawsze odwołanie do komórki, na której jest on nałożony, a nie komunikat: =OSADŹitp.

Pozdrawiam!
ID posta: 1154 Skopiuj do schowka

chips 
Exceloholic

Wysłany: 29-01-2007, 10:32   

Trebor napisał/a:
Odszukaj na liście ListFillRange i wpisz tam adres Twoich danych np. Arkusz2!A1:A10

Cześć. Ja mam dane do listy w wierszach (np. A1:K1). Próbowałem te dane wstawić do ListFillRange ale w liście pokazuje mi wtedy tylko pierwszą pozycję i poziomy pasek przewijania. Czy można to jakoś zrobić by pomimo danych do listy w wierszu lista była taka jak przy danych usytuowanych pionowo (A1:A10)?

Tajan

Wysłany: 29-01-2007, 14:37   

Najprostszy sposób, to zastosowanie w nieuzywanym obszarze arkusza formuły tablicowej TRANSPONUJ, i podanie tego obszaru jako źródła listy. Jezeli taki sposób Ci nie odpowiada, to pozostaje tylko makro.
ID posta: 1955 Skopiuj do schowka

chips 
Exceloholic

Wysłany: 29-01-2007, 15:19   

Próbowałem z Transponuj ale to się chyba u mnie nie nada. Generalnie jestem zmuszony dane wpisywać w wierszu, a ListFillRange tylko "łyka" dane w kolumnie. W załączeniu plik - jakbyś mógł coś zaradzić będę wdzięczny.

pole lista.zip
Pobierz Plik ściągnięto 787 raz(y) 13.91 KB

Tajan

Wysłany: 29-01-2007, 20:57   

A możesz powiedzieć, dlaczego TRANSPONUJ się nie nada? Może da się coś wymyśleć.
Abyśmy się dobrze rozumieli, chodzi mi o rozwiązanie, jak w załączniku.

pole lista(1).zip
Pobierz Plik ściągnięto 783 raz(y) 15.87 KB

ID posta: 1966 Skopiuj do schowka

chips 
Exceloholic

Wysłany: 30-01-2007, 07:12   

Masz rację. NADA SIĘ. Tylko jak to zrobiłeś? Jak ja próbuję zrobić to nie działa. Gdy wpisałem formułę:
Kod:
=transponuj(B1:E1)
dostałem #AGR! :oops:
1. Podgladająć twoją formułę widzę dodatkowo nawiasy "{}" które znikają po wejściu do formuły. Czary czy co? :mrgreen: Mógłbyś tak łopatologicznie... ?
2. Staram się aby formularz był możliwie przejrzysty i wymyśliłem żeby tą transpozycję na pion przenieść do drugiego arkusza i wówczas ListFillRange pobierał by dane z drugiego arkusza. Mam nadzieję że się da.

Tajan

Wysłany: 30-01-2007, 07:54   

chips napisał/a:

1. Podgladająć twoją formułę widzę dodatkowo nawiasy "{}" które znikają po wejściu do formuły. Czary czy co? :mrgreen: Mógłbyś tak łopatologicznie... ?

Nawiasy mówią, że jest to formuła tablicowa (w tym przypadku zwracająca tablicę wyników), więc nieco inaczej się ją wprowadza. Najpierw zaznaczasz obszar, w którym mają zostać wyprowadzone wyniki i wpisujesz formułę. Po wpisaniu zatwierdzasz Enterem, trzymając wciśnięte klawisze Ctrl+Shift.

chips napisał/a:

2. Staram się aby formularz był możliwie przejrzysty i wymyśliłem żeby tą transpozycję na pion przenieść do drugiego arkusza i wówczas ListFillRange pobierał by dane z drugiego arkusza. Mam nadzieję że się da.

Nie ma problemu. Do adresu dodajesz tylko nazwę arkusza, np.: Arkusz2!A1:A10
ID posta: 1984 Skopiuj do schowka

chips 
Exceloholic

Wysłany: 30-01-2007, 08:11   

Dzięki. Działa.

chips 
Exceloholic

Wysłany: 30-01-2007, 15:11   

Witam ponownie. Jeszcze mała prośba. Chciałbym zrobić makro z pętlą, która wstawi mi formułę do kolumn drugiego arkusza. W załączonym przykładzie jest ich kilka ale rzeczywiście potrzeby są znaaacznie większe. Dlatego kombinuję z makrem. Poniżej projekt makra, który siłą rzeczy nie może działać. Mógłbyś go poprawić?
Kod:
Sub DodajKolumny()

Dim i As Integer

For i = 1 To 4
    Range("A1:A4").Select
    Selection.Copy
    Range("B1:B4").Select
    ActiveSheet.Paste
    Selection.FormulaArray = "=TRANSPOSE(Arkusz1!R[i]C2:R[i]C5)"
Next

End Sub

pole lista(2).zip
Pobierz Plik ściągnięto 897 raz(y) 16.08 KB

Trebor 
Excel Expert

Wysłany: 30-01-2007, 16:08   

A nie wystarczy
Kod:

TRANSPONUJ(Arkusz1!$B1:$E7)

Pozdrawiam

chips 
Exceloholic

Wysłany: 30-01-2007, 16:34   

No pięknie :shock: Znów prościej niż myślałem. Dzięki.

Odpowiedz do tematu