ID tematu: 192
 |
Problem z przypisaniem danych do formularza |
Autor |
Wiadomość |
mateo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2007, 22:30 Problem z przypisaniem danych do formularza
|
|
|
Witam Serdecznie wszystkich!
Mam mały problemik. Otóż próbuję stworzyć formularz aby przez niego wybierać dane. Gdy już "narysuję" formularz i próbuję przypisać do niego dane, klikam na "formatuj formant" i gdy mi otwiera się okno z możliwością formatowania, to mam zakładki: Rozmiar, Ochrona, Właściwości, Sieć Web. Brakuje mi zakładki: formant, gdzie przypisuje się dane do formularza. W ten sposób nie mogę nic daje zrobić:(
Pozdrawiam! |
|
 | ID posta:
1014
|
|
|
 |
|
|
|
Tajan

|
Wysłany: 04-01-2007, 22:52
|
|
|
A jaki rodzaj formantu wybrałeś? Może taki, który nie ma możliwości pobierania i wstawiania danych, np. Etykieta? A tak w ogóle, to radzę użyć kontrolek z paska "Przybornik formantów". Dają dużo większe możliwości. |
|
 | ID posta:
1017
|
|
|
 |
|
|
mateo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2007, 15:57
|
|
|
Witam!
Chciałem przypisać "Pole kombi", tak aby z rozwijanej z niego listy wybierac dane, a całe przybory brałem z przybornika formatów. Problem polega na tym, iż po "narysowaniu" formatu nie potrafie w zaden sposób przypisać do niego danych. tak naprawde nigdy "nie bawiłem" się w excelu w formaty i VBA, ale stwierdziłem, iż trzeba poszerzyć swoją wiedzę. Kupiłem więc ksiązkę "Profesjonalna analiza i prezentacja danych" z wydawnictwa helion i postepowałem wg zawartych w niej istrukcji. Wszystko było oki, aż do momentu przypisywania danych, poprostu nie potrafie tego zrobić, gdyż w momencie przypisania nie pojawia mi sie zakładka z miejscem na wpisanie obszaru danych.
Pozdrawiam! |
|
 | ID posta:
1109
|
|
|
 |
|
|
Trebor
Excel Expert

|
Wysłany: 08-01-2007, 16:35
|
|
|
Zakładam, że jesteś trybie projektowania ( jeśli nie to na pasku przybornik formantów kliknij na ekierkę)
Prawoklik na formancie i wybierz właściwości.
Odszukaj na liście ListFillRange i wpisz tam adres Twoich danych np. Arkusz2!A1:A10 Następnie dla pola LinkedCell wpisz gdzie wybrane dane mają się pojawić np. B1
Zakończ tryb projektowania i do zabawy.
Pozdrawiam |
_________________ Trebbor@wp.pl |
|
 | ID posta:
1113
|
|
|
 |
|
|
mateo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 14:39
|
|
|
Uff udało się:) Dzięki bardzo:)
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Gdy narysuje dowolny format, to w Pasku Formuły pojawia się następująca treść: =OSADŹ("Forms.ComboBox.1";""). Czy idzie w jakiś sposób przyporządkować formant do konkretnej komórki, tak aby klikając na formant pojawiało się zawsze odwołanie do komórki, na której jest on nałożony, a nie komunikat: =OSADŹitp.
Pozdrawiam! |
|
 | ID posta:
1154
|
|
|
 |
|
|
chips
Exceloholic

|
Wysłany: 29-01-2007, 10:32
|
|
|
Trebor napisał/a: | Odszukaj na liście ListFillRange i wpisz tam adres Twoich danych np. Arkusz2!A1:A10 |
Cześć. Ja mam dane do listy w wierszach (np. A1:K1). Próbowałem te dane wstawić do ListFillRange ale w liście pokazuje mi wtedy tylko pierwszą pozycję i poziomy pasek przewijania. Czy można to jakoś zrobić by pomimo danych do listy w wierszu lista była taka jak przy danych usytuowanych pionowo (A1:A10)? |
_________________ Pozdrawiam. CHIPS |
|
 | ID posta:
1943
|
|
|
 |
|
|
Tajan

|
Wysłany: 29-01-2007, 14:37
|
|
|
Najprostszy sposób, to zastosowanie w nieuzywanym obszarze arkusza formuły tablicowej TRANSPONUJ, i podanie tego obszaru jako źródła listy. Jezeli taki sposób Ci nie odpowiada, to pozostaje tylko makro. |
|
 | ID posta:
1955
|
|
|
 |
|
|
chips
Exceloholic

|
Wysłany: 29-01-2007, 15:19
|
|
|
Próbowałem z Transponuj ale to się chyba u mnie nie nada. Generalnie jestem zmuszony dane wpisywać w wierszu, a ListFillRange tylko "łyka" dane w kolumnie. W załączeniu plik - jakbyś mógł coś zaradzić będę wdzięczny.
pole lista.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 787 raz(y) 13.91 KB |
|
|
 | ID posta:
1956
|
|
|
 |
|
|
Tajan

|
Wysłany: 29-01-2007, 20:57
|
|
|
A możesz powiedzieć, dlaczego TRANSPONUJ się nie nada? Może da się coś wymyśleć.
Abyśmy się dobrze rozumieli, chodzi mi o rozwiązanie, jak w załączniku.
pole lista(1).zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 783 raz(y) 15.87 KB |
|
|
 | ID posta:
1966
|
|
|
 |
|
|
chips
Exceloholic

|
Wysłany: 30-01-2007, 07:12
|
|
|
Masz rację. NADA SIĘ. Tylko jak to zrobiłeś? Jak ja próbuję zrobić to nie działa. Gdy wpisałem formułę: dostałem #AGR!
1. Podgladająć twoją formułę widzę dodatkowo nawiasy "{}" które znikają po wejściu do formuły. Czary czy co? Mógłbyś tak łopatologicznie... ?
2. Staram się aby formularz był możliwie przejrzysty i wymyśliłem żeby tą transpozycję na pion przenieść do drugiego arkusza i wówczas ListFillRange pobierał by dane z drugiego arkusza. Mam nadzieję że się da. |
|
 | ID posta:
1983
|
|
|
 |
|
|
Tajan

|
Wysłany: 30-01-2007, 07:54
|
|
|
chips napisał/a: |
1. Podgladająć twoją formułę widzę dodatkowo nawiasy "{}" które znikają po wejściu do formuły. Czary czy co? Mógłbyś tak łopatologicznie... ?
|
Nawiasy mówią, że jest to formuła tablicowa (w tym przypadku zwracająca tablicę wyników), więc nieco inaczej się ją wprowadza. Najpierw zaznaczasz obszar, w którym mają zostać wyprowadzone wyniki i wpisujesz formułę. Po wpisaniu zatwierdzasz Enterem, trzymając wciśnięte klawisze Ctrl+Shift.
chips napisał/a: |
2. Staram się aby formularz był możliwie przejrzysty i wymyśliłem żeby tą transpozycję na pion przenieść do drugiego arkusza i wówczas ListFillRange pobierał by dane z drugiego arkusza. Mam nadzieję że się da. |
Nie ma problemu. Do adresu dodajesz tylko nazwę arkusza, np.: Arkusz2!A1:A10 |
|
 | ID posta:
1984
|
|
|
 |
|
|
chips
Exceloholic

|
Wysłany: 30-01-2007, 08:11
|
|
|
Dzięki. Działa. |
|
 | ID posta:
1986
|
|
|
 |
|
|
chips
Exceloholic

|
Wysłany: 30-01-2007, 15:11
|
|
|
Witam ponownie. Jeszcze mała prośba. Chciałbym zrobić makro z pętlą, która wstawi mi formułę do kolumn drugiego arkusza. W załączonym przykładzie jest ich kilka ale rzeczywiście potrzeby są znaaacznie większe. Dlatego kombinuję z makrem. Poniżej projekt makra, który siłą rzeczy nie może działać. Mógłbyś go poprawić?
Kod: | Sub DodajKolumny()
Dim i As Integer
For i = 1 To 4
Range("A1:A4").Select
Selection.Copy
Range("B1:B4").Select
ActiveSheet.Paste
Selection.FormulaArray = "=TRANSPOSE(Arkusz1!R[i]C2:R[i]C5)"
Next
End Sub |
pole lista(2).zip
|