Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 75306 Skopiuj do schowka odznaczanie obrazu
Autor Wiadomość
marzatela 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 317
Pomogła: 470 razy
Posty: 2682
Wysłany: 01-12-2023, 11:27   odznaczanie obrazu

W kodzie VBA dodatku wstawiam obraz, za pomocą
With Selection.ShapeRange(1)...End With ustawiam jego wymiary i położenie w komórce. Działa, jednak ten obraz nadal pozostaje zaznaczony. Jak go odznaczyć? [/b]
_________________
marzatela

http://www.szultaset.pl
ID posta: 431758 Skopiuj do schowka
 
 
Kaper 



Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 4469 razy
Posty: 8836
Wysłany: 01-12-2023, 11:57   

Hm, nie jest oczywiste co jest zaznaczone wcześniej.

Generalnie zawsze coś jest zaznaczone, także nie "odznaczasz" tylko "zaznaczasz coś innego".

Np. jeśli przed "zabawą z obrazkiem" jest zaznaczona komórka, to coś takiego:

Kod:
  Dim kom As Range
  Set kom = Selection
    ' tu praca z obrazkiem
  kom.Select
_________________
Kaper Jej Królewskiej Mości :boss

Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego
ID posta: 431763 Skopiuj do schowka
 
 
marzatela 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 317
Pomogła: 470 razy
Posty: 2682
Wysłany: 01-12-2023, 12:24   

No właśnie nie. Ten fragment kodu wygląda tak:
Kod:
ActiveSheet.Pictures.Insert(URL).Select
With Selection.ShapeRange(1)
    .Name = "Obraz_" & CellValues.Address(False, False)
    .Left = CellValues.Left
    .Top = CellValues.Top + 1
    .Height = 50
    .Width = 48
End With

Uruchomienie całego kodu (to tylko fragment) za pomocą kliknięcia w przycisk.
Zaznaczony zostaje tylko ten wstawiony obrazek.
_________________
marzatela

http://www.szultaset.pl
ID posta: 431765 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1286 razy
Posty: 2612
Wysłany: 01-12-2023, 13:49   

a musi być select?



Kod:
With ActiveSheet.Pictures.Insert(Url).ShapeRange(1)
    .Name = "Obraz_" & CellValues.Address(False, False)
    .Left = CellValues.Left
    .Top = CellValues.Top + 1
    .Height = 50
    .Width = 48
End With
_________________

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Platforms, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 431771 Skopiuj do schowka
 
 
marzatela 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 317
Pomogła: 470 razy
Posty: 2682
Wysłany: 01-12-2023, 16:33   

Masz rację, nie musi. Jest OK.
Dzięki.
_________________
marzatela

http://www.szultaset.pl
ID posta: 431778 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 
Artik



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 3240 razy
Posty: 10725
Wysłany: 06-12-2023, 02:17   

A jeżeli już jest obiekt zaznaczony, to można focus "zgonić na arkusz" przez dodanie
Kod:
Activecell.Activate


Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
Weryfikator NIP - szybka, masowa weryfikacja w MF i VIES.
ID posta: 431893 Skopiuj do schowka
 
 
marzatela 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 317
Pomogła: 470 razy
Posty: 2682
Wysłany: 06-12-2023, 05:13   

Artik, wydaje się to oczywiste,od tego oczywiście zaczęłam. Niestety, nie zadziałało. Może dlatego, że to dodatek?
_________________
marzatela

http://www.szultaset.pl
ID posta: 431894 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1286 razy
Posty: 2612
Wysłany: 06-12-2023, 14:32   

nie testowałem, ale teoretycznie:
Kod:
Dim mSelected
Set mSelected = Application.Selection
ActiveSheet.Pictures.Insert(Url).Select
With Selection.ShapeRange(1)
    .Name = "Obraz_" & CellValues.Address(False, False)
    .Left = CellValues.Left
    .Top = CellValues.Top + 1
    .Height = 50
    .Width = 48
End With
mSelected.Select
_________________

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Platforms, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 431918 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.wip.pl

Archiwum

Strona uĹźywa plikĂłw cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przegl�darce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe