ID tematu: 73971
 |
Nie widzi Public Const w Excel 2019 |
Autor |
Wiadomość |
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 12-01-2023, 10:42 Nie widzi Public Const w Excel 2019
|
|
|
Staram się unikać pisania nowych tematów i szukać rozwiązania w poruszonych już tematach ale niestety albo słabo szukam albo po prostu nie ma.
Problem jak w temacie a mianowicie po zmianie komputera i Excela z 2016 na 2019 po uruchomieniu pliki z kodem nie widzi zadeklarowanych stałych Public Const.
Problem jest o tyle dziwny, że u mnie na komputerze gdzie tworzyłem kod i podniosłem wersie Excela do 2019 problemu nie ma.
Do tego gdy napiszę nową procedurę w piliku gdzie występuje problem, która przywołuje zadeklarowaną stałą to problem znika i widać wartość zadeklarowanych stałych. Problem powraca gdy na nowo uruchomię plik.
Proszę o jakieś wskazówki |
|
 | ID posta:
424108
|
|
|
 |
|
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 12-01-2023, 14:38
|
|
|
Co jeszcze ciekawe zauważyłem, że excel 2019 otwiera bez problemu starsze pliki, które nie były jeszcze otwierane w excelu 2019 nie powodując błędów. Błędy zaczynają się pojawiać po zapisana pliku. Zakładam, że w momencie zapisu excel wprowadza poprawki, które powodują późniejsze błędy. |
|
 | ID posta:
424115
|
|
|
 |
|
|
Waldek
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 12-01-2023, 15:03
|
|
|
Może nazwy zmiennych masz nieodpowiednie? Nie da się nic konkretnego napisać bo nie podajesz kodu. |
|
 | ID posta:
424117
|
|
|
 |
|
|
Tajan

|
Wysłany: 12-01-2023, 17:18
|
|
|
hanss9, załącz przykładowy plik w którym ten błąd się pojawia. |
|
 | ID posta:
424122
|
|
|
 |
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 12-01-2023, 21:59
|
|
|
Próbowałem dodać załącznik ale plik jest za duży bo ma prawie 5MB a nie wiem co jeszcze usunąć by pokazać problem i nie usunąć elementu, który go powoduje. Dlatego też spróbuje wysłać bezpośrednio na emaila.
Mam nadzieje, że przy otwarciu pojawi się błąd o którym mówię. Plik jest mocno rozbudowany i zawiera wiele formularzy i wymaga mojego komentarza jak to działa. A mianowicie po otwarciu pliku uruchamia się makro w tle startowego okna powitalnego, które aktualizuje dwie zakładki (bazę osób i bazę firm) na podstawie innego pliku excel. Większości formularzy wywołuje się po dwukrotnym naciśnięciu myszy w odpowiedniej kolumnie. Plik rozpoznanie użytkownika wiec dobrze by było wpisać w module "tablicadanych" nazwie użytkownika komputera by z tego tytułu nie wyskakiwały komunikaty.
Generalnie cała baza służy do rejestrowania postępowań przetargowych. Taką bazę ma każdy zakupowiec i przy jej pomocy zapisuje wszystkie dane. Dane ze wszystkich baz są przesyłane do jednego pliku excel, na podstawie którego jest ustalana odpowiednia numeracja.
Do tego baza służy do zakładania folderów, generowania protokołów w word, wysyłania e-maili itp. |
|
 | ID posta:
424132
|
|
|
 |
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 12-01-2023, 22:02
|
|
|
Teraz widzę, że na przy próbie wysłania e-maila nie ma możliwości dodania załącznika. Pytanie czy jest możliwości przekazania pliku, który ma 5MB??? |
|
 | ID posta:
424133
|
|
|
 |
|
|
master_mix
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 12-01-2023, 22:49
|
|
|
wystarczą same kody wklejone w posta |
|
 | ID posta:
424135
|
|
|
 |
|
|
Tajan

|
Wysłany: 12-01-2023, 23:01
|
|
|
hanss9, zawartość arkuszy możesz usunąć. Istotny jest kod VBA umieszczony w pliku gdyż stałe (Const) nie mają związku z danymi. |
|
 | ID posta:
424136
|
|
|
 |
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 12-01-2023, 23:04
|
|
|
nie wiem czy da się wkleić kod, który może powodować problem ale spróbujmy
poniżej wklejam zadeklarowane stałe, których excel 2019 nie widzi na niektórych komputerach.
Stałe zadeklarowałem w osobnym module
Kod: |
Option Explicit
'Użytkownik docelowy
Public Const UZYTKOWNIK As String = 196104
'wersja programu
Public Const WERSJA As String = "12.01.2023"
Public Const ROK As String = "2023"
'Nazwy plików
Public Const NAZWA_PLATFORMY_GLOWNEJ As String = "REJESTR ZAKUPÓW GŁÓWNY 2023.xlsx"
Public Const NAZWA_PLATFORMY As String = "REJESTR ZAKUPÓW PODRZĘDNY 2023 (" & WERSJA & ").xlsm"
Public Const NAZWA_PLIKU_FIRM As String = "BAZA KONTRAHENTÓW.xlsx"
Public Const NAZWA_PLIKU_OSOB As String = "BAZA OSÓB.xlsx"
Public Const Szablon_SIWZ As String = "Szablon SIWZ.docx"
Public Const NAZWA_FOLDERU_POST_POW50 As String = "POSTEPOWANIA Pow 50tyś"
Public Const NAZWA_FOLDERU_POST_DO50 As String = "POSTĘPOWANIA Do 50tyś"
'nazwa arkuszy
Public Const ARKUSZ_OFERENCI As String = "OFERENCI"
Public Const ARKUSZ_REJ_POST As String = "REJESTR POSTĘPOWAŃ"
Public Const ARKUSZ_OS_KOM As String = "OSOBY"
Public Const REJESTR_SYSTEMOWY As String = "REJESTR SYSTEMOWY"
Public Const REJESTR_SYSTEMOWY_2 As String = "SYS REJ POS"
'Istotne wartosci
Public Const POST_UPR As Long = 6000
Public Const MAŁA_KOMISJA As Long = 50000
Public Const UMOWA As Long = 200000
Public Const UCHWAŁA_ZARZA As Long = 250000
Public Const UCHWAŁA_RADY As Long = 2000000
'ścieżki lokalizacji plików docelowa
Public Const BAZA_FIRM As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & NAZWA_PLIKU_FIRM
Public Const BAZA_OSOB As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & NAZWA_PLIKU_OSOB
Public Const LokRejPosGlow As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & NAZWA_PLATFORMY_GLOWNEJ
Public Const LokSzablonSIWZ As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & Szablon_SIWZ
Public Const Lok_Folderu_Pos_Do50 As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & NAZWA_FOLDERU_POST_DO50
Public Const Lok_Folderu_Pos_Pow50 As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & NAZWA_FOLDERU_POST_POW50
|
|
|
 | ID posta:
424137
|
|
|
 |
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 12-01-2023, 23:40
|
|
|
Powycinałem wszystko co tylko możliwe
REJESTR ZAKUPÓW PODRZĘDNY 2023 (12.01.2023).zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 17 raz(y) 714.28 KB |
|
|
 | ID posta:
424138
|
|
|
 |
|
|
Tajan

|
Wysłany: 12-01-2023, 23:59
|
|
|
U mnie wszystkie stałe są widoczne. A tak w ogóle, w jaki sposób objawia się u ciebie ten brak widoczności? Bo ja dodałem nowy moduł ogólny i wpisałem prostą procedurę:
Kod: | Sub test()
MsgBox WERSJA
End Sub |
Excel wyświetlił mi wartość stałej, czyli "12.01.2023".
Możesz to wykonać u siebie? |
|
 | ID posta:
424140
|
|
|
 |
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 13-01-2023, 07:31
|
|
|
Też wpadłem na ten sam pomysł i efekt jest taki, że pokazuje u mnie puste okno.
Sytuacja się naprawia jak dodam jeszcze jedną stała i w tedy już jest ok i zaczyna widzieć wszystkie stałe. Niestety problem często powraca po ponownym uruchomieniu pliku a następnie się zawiesza i albo plik nie odpowiada albo całkiem się zamyka.
Jeśli przekopiuje jeszcze raz plik na pulpit to na początku od nowa nie widzi stałych.
Zastanawiam się czy czy problem nie występuje jak plik jest na pulpicie?
Muszę to sprawdzić bo być może problem leży po stronie windowsa albo antywirusa a nie po stronie excela? |
|
 | ID posta:
424143
|
|
|
 |
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 13-01-2023, 07:41
|
|
|
Lokalizacja pliku niestety nie ma znaczenia |
|
 | ID posta:
424144
|
|
|
 |
|
|
master_mix
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 13-01-2023, 08:49
|
|
|
hanss9 napisał/a: | których excel 2019 nie widzi na niektórych komputerach.
Stałe zadeklarowałem w osobnym module |
Błędne deklaracje to np:
Kod: | Public Const BAZA_FIRM As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & NAZWA_PLIKU_FIRM |
Nie deklaruj tak stałych, w niektórych przypadkach (zdarza się rzadko) powoduje to błędy kompilacji.
Nie śledziłem nigdy ani nie drążyłem tematu, jeżeli chodzi o kompilowanie takiej "sklejonej" deklaracji, ale sam doświadczyłem przypadków błędu z tym związanego
deklaruj :
Kod: | Public Const BAZA_FIRM As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\BAZA KONTRAHENTÓW.xlsx" |
|
|
 | ID posta:
424148
|
|
|
 |
|
|
hanss9
Fan Excela

|
Wysłany: 13-01-2023, 11:32
|
|
|
master_mix napisał/a: |
Kod: | Public Const BAZA_FIRM As String = "M:\REJESTR POSTĘPOWAŃ PRZETARGOWYCH\2023\" & NAZWA_PLIKU_FIRM |
Nie deklaruj tak stałych, w niektórych przypadkach (zdarza się rzadko) powoduje to błędy kompilacji. |
Poprawiłem wg. instrukcji i teraz stałe są definiowane tylko jako stałe bez odwołania do innej stałej ale to nie rozwiązało problemu
często po odpaleniu stałe są puste |
|
 | ID posta:
424155
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|