Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 75811 Skopiuj do schowka Kopiowanie danych do osobnych plików
Autor Wiadomość
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 06-05-2024, 17:46   Kopiowanie danych do osobnych plików

Mam pewien problem z makrem w tym pliku.
Stworzyłem makro które kopiuje wszystkie dane po statusie do innego pliku.
Ale nie potrzebuje kolumn C,D,E,L
Nie potrzebuje także "Nazwy budżetu" gdzie nie ma "501XXX"
Potrzebuje za to dodanie kolumny która będzie różnicą między kolumną
"Kwota kontraktów z umowy" i "Przychody - wykonanie" oraz kolumna
"Przychody - wykonanie" i "Koszty zrealizowane".
Chciałbym, aby w tym powstałym pliku arkusze powinny być według nazwy
występującej w kolumnie "Dyrektor regionu".
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Plik w załączeniu.

Budżety_2024_04_22_1.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 17 raz(y) 25.76 KB

ID posta: 435171 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 622 razy
Posty: 1622

Wysłany: 07-05-2024, 10:12   

Niepotrzebnie komplikujesz plik, po co są te apostrofy przed danymi (zwłaszcza kol B)???
Testuj załącznik.
dm

Budżety_2024_04_22_1.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 29.84 KB

ID posta: 435180 Skopiuj do schowka
 
 
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 07-05-2024, 19:24   

Dzięki dm ;)
Takie dane pobieram systemu z apostrofami.
Czy można także zostawić nazwy kolumn? (oczywiście te, które potrzebuję ;)) (powinny zostać kolumny A,B,F,G,I,J,K oraz M).
Czy można usunąć od razu te puste kolumny?
Czy w wierszu pierwszym można wstawić "Dyrektora regionu" jako komórki scalone na szerokości wszystkich kolumn.
Czy kolumnę "K" można wstawić pomiędzy H a I. Brakuje mi także jeszcze różnicy miedzy H a I.
ID posta: 435202 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 622 razy
Posty: 1622

Wysłany: 07-05-2024, 20:49   

Poprzednio pisałeś
Cytat:
Ale nie potrzebuje kolumn C,D,E,L
a teraz
(powinny zostać kolumny A,B,F,G,I,J,K oraz M).
Zdecyduj się i napisz nagłówki docelowe, bo się pogubiłem.
Cytat:
Brakuje mi także jeszcze różnicy miedzy H a I
Różnica to może być dwóch liczb, a nie tekstu (H) i liczby (I)?
Jakie puste kolumny chcesz usuwać?

Budżety_2024_04_22_1.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 13 raz(y) 31.13 KB

ID posta: 435204 Skopiuj do schowka
 
 
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 07-05-2024, 22:17   

Wielkie dzięki ;)
Trochę zmodyfikowałem pod siebie. Czy można jeszcze zrobić aby "Data utworzenia" była w formacie dd.mm.yyyy?
Chciałbym jeszcze wyśrodkować wiersz 1 i 2.
Liczby, aby były separatorem 1000 i jeśli będzie "Aktualny zysk" na minusie był w formacie liczby z minusem.
Można jeszcze zrobić podsumowanie kolumn E,F,G,H oraz J.

Budżety_2024_04_22_1(1).xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 14 raz(y) 31.13 KB

ID posta: 435206 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 622 razy
Posty: 1622

Wysłany: 08-05-2024, 07:16   

Arkusz1 jest pusty, gdzie te modyfikacje?
dm
ID posta: 435207 Skopiuj do schowka
 
 
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 08-05-2024, 18:39   

dm napisał/a:
Arkusz1 jest pusty, gdzie te modyfikacje?
dm


Zmieniłem trochę kolejność pod siebie ;)
Czy można jeszcze zrobić aby "Data utworzenia" była w formacie dd.mm.yyyy?
Chciałbym jeszcze wyśrodkować wiersz 1 i 2.
Liczby, aby były separatorem 1000 i jeśli będzie "Aktualny zysk" na minusie był w formacie liczby z minusem.
Można jeszcze zrobić podsumowanie kolumn E,F,G,H oraz J.

Budżety_2024_04_22_1(1).xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 14 raz(y) 29.45 KB

ID posta: 435222 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 622 razy
Posty: 1622

Wysłany: 08-05-2024, 20:17   

Tak to my się raczej nie dogadamy. Drugi raz piszesz to samo, a ja pytam
Cytat:
.....gdzie te modyfikacje?

Dalej nie wiem jaki ma być układ kolumn w plikach wynikowych .
Może będzie dobrze - testuj.
dm

Budżety .xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 18 raz(y) 31.67 KB

ID posta: 435223 Skopiuj do schowka
 
 
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 08-05-2024, 23:42   

Wielkie dzięki. Wszystko działa. Temat do zamknięcia.
ID posta: 435225 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 622 razy
Posty: 1622

Wysłany: 09-05-2024, 19:42   

Zmień sobie ten fragment kodu, bo źle sumuje (narastająco)
Kod:
        For i = 1 To UBound(kod)
            r = 1
            sum1 = 0
            sum2 = 0
            sum3 = 0
            sum4 = 0
            ReDim wynik(UBound(dane), 10)
dm
ID posta: 435245 Skopiuj do schowka
 
 
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 09-05-2024, 21:00   

Dzięki własnie miałem do tego usiąść ;)
Czy można jeszcze posortować niestandardowo najpierw po Nazwie budżetu a później po kierowniku budowy??
ID posta: 435250 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 622 razy
Posty: 1622

Wysłany: 10-05-2024, 07:33   

Kod:
                .Cells(r + 2, 11) = sum2 - sum3
'----------------------
                .Range("A3:K" & r + 1).Sort Key1:=.Range("B3"), Order1:=xlAscending, _
                         Key2:=.Range("D3"), Order2:=xlAscending
'------------------------------------
                With .Range("A1:K1")
Dopisz zaznaczony fragment.
Jeszcze do poprzedniego postu dopisz do deklaracji linię:
Kod:
Dim sum1 As Double, sum2 As Double, sum3 As Double, sum4 As Double
dm
ID posta: 435263 Skopiuj do schowka
 
 
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 12-05-2024, 22:56   

Czy można zrobić jeszcze, aby liczby ujemne były na czerwono??
ID posta: 435303 Skopiuj do schowka
 
 
dm 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 622 razy
Posty: 1622

Wysłany: 13-05-2024, 08:31   

Rozumiem,że chodzi o wszystkie kolumny z liczbami. Dodaj po linii
Kod:
                .Columns("I:I").NumberFormat = "m/d/yyyy"
               
                For j = 3 To r + 2
                    If .Cells(j, 5) < 0 Then .Cells(j, 5).Font.ColorIndex = 3
                    If .Cells(j, 6) < 0 Then .Cells(j, 6).Font.ColorIndex = 3
                    If .Cells(j, 7) < 0 Then .Cells(j, 7).Font.ColorIndex = 3
                    If .Cells(j, 8) < 0 Then .Cells(j, 8).Font.ColorIndex = 3
                    If .Cells(j, 10) < 0 Then .Cells(j, 10).Font.ColorIndex = 3
                    If .Cells(j, 11) < 0 Then .Cells(j, 11).Font.ColorIndex = 3
                Next j
Właściwie przy tylu różnych formatowaniach powinno się to robić przy pomocy szablonu tzn. Dodajesz do pliku arkusz, na którym ustawiasz formatowania + format warunkowy, w pętli kopiujesz wybrane dane i zapisujesz szablon do osobnych plików.
Gdyby to nie był koniec poprawek to warto byłoby o tym pomyśleć.
dm
ID posta: 435310 Skopiuj do schowka
 
 
orzeł40
Starszy Forumowicz


Posty: 42
Wysłany: 02-06-2024, 13:24   

Właściwie przy tylu różnych formatowaniach powinno się to robić przy pomocy szablonu tzn. Dodajesz do pliku arkusz, na którym ustawiasz formatowania + format warunkowy, w pętli kopiujesz wybrane dane i zapisujesz szablon do osobnych plików.
Gdyby to nie był koniec poprawek to warto byłoby o tym pomyśleć.
dm


Hey,
A jak sie do tych szablonów zabrać nie bardzo wiem;(
ID posta: 435624 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.wip.pl

Archiwum

Strona uĹźywa plikĂłw cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przegl�darce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe