Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 17724 Skopiuj do schowka Edycja rekordów listbox przy pomocy textbox
Autor Wiadomość
larek 
Exceloholic



Pomógł: 18 razy
Posty: 107
  Wysłany: 29-07-2010, 12:55   Edycja rekordów listbox przy pomocy textbox

Jak w temacie - w jaki sposób wyedytować pozycję w listboxie
Naszukałem się trochę - w rezultacie stworzyłem "coś" ale niestety nie działa jak należy (zapisuje pozycje w jednej kolumnie zamiast nadpisywać edytowane dane) - szczegóły w załączniku.

Jak zwykle liczę na Wasze podpowiedzi

Pozdrawiam

Listbox.rar
Pobierz Plik ściągnięto 138 raz(y) 13.41 KB

ID posta: 94182 Skopiuj do schowka
 
 
Kiluk 
Stały bywalec Excelforum



Pomógł: 6 razy
Posty: 456
Wysłany: 29-07-2010, 12:59   

zobacz temat
TEN z wczoraj. Rozwiązanie powinno cie zadowolic

kiluk
ID posta: 94185 Skopiuj do schowka
 
 
larek 
Exceloholic



Pomógł: 18 razy
Posty: 107
Wysłany: 29-07-2010, 13:08   

Jeżeli chodzi o załącznik master_mix'a to niestety
"Could not load an object because it is not available on this machine" :-/
ID posta: 94186 Skopiuj do schowka
 
 
Kiluk 
Stały bywalec Excelforum



Pomógł: 6 razy
Posty: 456
Wysłany: 29-07-2010, 13:58   

Jest to zdecydowanie blad wynikajacy z braku zainstalowanych odpowiednich elementów.
Może kontrolki kalendarza...

kiluk

zobacz wersje na której ja bazowałem
Produkt Artika

kiluk

Obsługa rekordów listy_11.zip
Pobierz Plik ściągnięto 171 raz(y) 29.37 KB

ID posta: 94189 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1152 razy
Posty: 2141
Wysłany: 29-07-2010, 16:11   

Dorób sobie zapisywanie w arkusz przy zamknięciu ;-)

Listbox.rar
Pobierz Plik ściągnięto 177 raz(y) 10.09 KB

_________________

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Apps, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 94197 Skopiuj do schowka
 
 
Trebor 
Excel Expert


Pomógł: 1752 razy
Posty: 4680
Wysłany: 29-07-2010, 16:42   

Jednak na datami nie da się przejść tak obojętnie :-D

Hej
_________________
Trebbor@wp.pl
ID posta: 94199 Skopiuj do schowka
 
 
larek 
Exceloholic



Pomógł: 18 razy
Posty: 107
Wysłany: 31-07-2010, 17:26   

Dzięki master_mix plus dla Ciebie.
Teraz do pełni szczęścia brakuje mi tylko zapisywania wszystkich pozycji z listbox do Arkusza1 począwszy od komórki K1. Jak na razie samemu udało mi się zapisać tylko jeden wiersz z listbox...

Jeżeli chodzi o daty to użytkownik nie będzie mógł wpisywać jej "ręcznie" tylko przy użyciu tego kalendarza (patrz pierwszy post).

I tutaj jeszcze jedno pytanko, w Userform oprócz listbox będę miał dwa pola, w których będą daty. Czy da się przerobić ten kalendarz tak, aby była możliwość niezależnego wyboru dat dla obu textboxów? Jak na razie widzę tylko możliwość zastosowania dwóch kalendarzy osobno dla każdego z textboxów.
ID posta: 94305 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1152 razy
Posty: 2141
Wysłany: 01-08-2010, 20:10   

1.
Jeżeli chodzi o zapis do arkusza wystarczy: (załącznik "Listbox")
Kod:
With ThisWorkbook.Worksheets("Arkusz1")

.Range("A2").Resize(UBound(Dane, 1), UBound(Dane, 2)) = Dane

End With

zapisuje od komórki A2, bo tak było w przykładziku....zmień według potrzeb

2.
W załączniku "Kalendarz" jeden kalendarzyk dla kilku Textboxów-->przeróbka pliku z podanego linku

pozdro

Listbox.rar
Pobierz Plik ściągnięto 188 raz(y) 13.5 KB

Kalendarz.rar
Pobierz Plik ściągnięto 140 raz(y) 23.62 KB

_________________

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Apps, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 94337 Skopiuj do schowka
 
 
larek 
Exceloholic



Pomógł: 18 razy
Posty: 107
Wysłany: 01-08-2010, 21:43   

Jak zwykle wszystko działa :clap
Zawsze staram się najpierw zrozumieć zaproponowane przez Was rozwiązania, dlatego proszę o niewielki komentarz do:
Kod:
.Range("A2").Resize(UBound(Dane, 1), UBound(Dane, 2)) = Dane
ID posta: 94343 Skopiuj do schowka
 
 
master_mix 
Excel Expert



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1152 razy
Posty: 2141
Wysłany: 01-08-2010, 22:35   

Zmienna Dane to tablica 2 wymiarowa zawierająca wartości z ListBoxa
Kod:
Ubound(Dane, 1)
--> max rozmiar pierwszego wymiaru tablicy (w pionie-ilość wierszy)
Kod:
Ubound(Dane, 2)
--> max rozmiar drugiego wymiaru tablicy (w poziomie-ilość kolumn)
Kod:
.Range("A2").Resize(UBound(Dane, 1), UBound(Dane, 2))
--> zakres....zmieniamy rozmiar zakresu (gdzie zakresem początkowym
jest komórka A2) do Ubound(Dane, 1) wierszy i Ubound(Dane, 2) kolumn
(dopasowujemy rozmiar zakresu do rozmiaru tablicy)
No i do tego zakresu wprowadzamy wartości z tablicy przechowywane w zmiennej Dane
_________________

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Apps, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 94344 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.wip.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe