Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 772 Skopiuj do schowka Czy potrzebne makro?
Autor Wiadomość
bilo
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2007, 20:12   Czy potrzebne makro?

Zwracam się z zapytaniem jak wykonać następującą czynność: w arkuszu RAZEM chciałbym aby pojawiły się wszystkie zsumowane pozycje z arkuszy "1" i "2" (poniżej załącznik), jednak nie jest to problem (można przecież zrobić to choćby ręcznie) bo dodatkowo dobrze byłoby gdyby po wpisaniu nowej pozycji w arkuszu "1" bądź "2" pojawiłaby się automatycznie na liście w arkuszu "RAZEM". Próbowałem dojść do tego sam, jednak moja wiedza nt. makr jest jeszcze niewystarczająca.
Z góry dzięki i pozdrawiam

Zakupy.rar
Pobierz Plik ściągnięto 407 raz(y) 7.6 KB

ID posta: 4053 Skopiuj do schowka
 
 
gravitation 
ExcelSpec



Pomógł: 33 razy
Posty: 121
Wysłany: 24-03-2007, 20:24   

Witam!!!
Można wiedzieć co sumujesz?
Sklepy miesiące???
Pozdrawiam gravitation!!!
_________________
Pozdrawiam gravitation!!!

Może będzie dobrze?????
ID posta: 4054 Skopiuj do schowka
 
 
bilo
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2007, 20:31   

tzn. chciałbym z dwóch oddzielnych list zrobić jedną sumaryczną, gdzie będą wszystkie pozycje z obu arkuszy z możliwością aktualizacji
Dzięki za zainteresowanie
ID posta: 4055 Skopiuj do schowka
 
 
gravitation 
ExcelSpec



Pomógł: 33 razy
Posty: 121
Wysłany: 24-03-2007, 20:53   

Witam!!!
Jeżeli arkusze 1 i 2 mają taką samą strukture
Czy nie wystarczy Tabela Przestawna?
Dlaczego danych nie można wpisywać do jednego arkusza?
I zastosować formuły LICZ.JEŻELI(;)
Pozdrawiam gravitation!!!
ID posta: 4058 Skopiuj do schowka
 
 
bilo
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2007, 21:17   

tak i jeśli nie znajdę innego rozwiązania to tak będę musiał zrobić, z pewnych względów jednak dobrze byłoby zachować taką właśnie strukturę.
ID posta: 4059 Skopiuj do schowka
 
 
gravitation 
ExcelSpec



Pomógł: 33 razy
Posty: 121
Wysłany: 24-03-2007, 21:50   

Witam!!!
Postaram się coś jutro podrzucić
Pozdrawiam gravitation!!!
_________________
Pozdrawiam gravitation!!!

Może będzie dobrze?????
ID posta: 4061 Skopiuj do schowka
 
 
bilo
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2007, 22:22   

byłoby fajnie, dzieki
ID posta: 4063 Skopiuj do schowka
 
 
gravitation 
ExcelSpec



Pomógł: 33 razy
Posty: 121
Wysłany: 25-03-2007, 14:10   

Witam!!!
Wysyłam Ci plik
Czy oto chodziło?
Pozdrawiam gravitation!!!

Zakupy1.zip
Pobierz Plik ściągnięto 422 raz(y) 14.63 KB

ID posta: 4074 Skopiuj do schowka
 
 
bilo
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2007, 17:05   

tak!! oczywiście, dzięki, mam jeszcze pytanko, aby uniknąć powtórnego kopiowania tych samych wierszy( po dwukrotnym kliknięciu) to przed uruchomieniem PRZENIEŚ DANE kliknąć USUŃ, lub też do makra PRZENIEŚ dopisać na początku kod z USUŃ. Czy dobrze rozumuję?? Tym samym problem byłby załatwiony, usuwa i kopiuje od nowa?

Jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc!
Pozdrawiam bilo!
ID posta: 4077 Skopiuj do schowka
 
 
gravitation 
ExcelSpec



Pomógł: 33 razy
Posty: 121
Wysłany: 25-03-2007, 17:25   

Witam!!!
Faktycznie.
W makrze "Przeniesienie1"
Po

Kod:
On Error GoTo blad
Application.ScreenUpdating = False

wstaw
Kod:
Call Usun_dane

I w arkuszu RAZEM usuń przycisk USUŃ DANE
Pozdrawiam gravitation!!!
ID posta: 4078 Skopiuj do schowka
 
 
bilo
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2007, 17:45   

no i oczywiści działa ok, właśnie o to mi chodziło!!!
Z jakich źródeł korzystać aby się nauczyć VBA???
Możesz coś polecić??
Wielkie dzięki
ID posta: 4079 Skopiuj do schowka
 
 
gravitation 
ExcelSpec



Pomógł: 33 razy
Posty: 121
Wysłany: 25-03-2007, 18:14   

Witam!!!
Ja osobiście korzystam tylko z internetu
Przglądam fora
Forum-VBA
VBA Mania
ms-news.pl.office
ms-news.pl.office2000
ms-news.pl.officexp
Oczywiście są jeszcze fora angielskojęzyczne.
Niestety moja znajomość angielskiego jest zerowa.
No i pomoc VBA w office.
W EMPiKach są książki.
I to by było na tyle
Pozdrawiam gravitation!!!
ID posta: 4082 Skopiuj do schowka
 
 
bilo
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2007, 21:11   

Pojawił się problem, po dołożeniu zakresu o dodatkową kolumnę kopiuje mi dane gdzieś daleko do 650 wiersza a nie od początku, szkoda bo już się cieszyłem
ID posta: 4086 Skopiuj do schowka
 
 
Tajan


Pomógł: 5407 razy
Posty: 11795
Wysłany: 25-03-2007, 22:12   

Jest to, zapewne, spowodowane tym, że gravitation do wyznaczania kopiowanego obszaru uzył właściwości UsedRange, która wyznacza obszar używany przez użytkownika i w związku z tym może zawierać całkowicie puste wiersze, bo uzytkownik np. wstawił tam wartości a następnie je usunął lub tylko zmienił format czcionki w pustych komórkach. Spróbuj użyc takiego makra:
Kod:
Sub Przeniesienie1()
Dim wksDANE As Worksheet
Dim wksDANE1 As Worksheet
Dim wksDANE2 As Worksheet

On Error GoTo blad

Application.ScreenUpdating = False

Usun_dane

Set wksDANE = ThisWorkbook.Sheets("RAZEM")
Set wksDANE1 = ThisWorkbook.Sheets("1")
Set wksDANE2 = ThisWorkbook.Sheets("2")

wksDANE1.Range("A1").CurrentRegion.Offset(1, 0).Copy _
Destination:=wksDANE.Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Offset(1, 0)
     
wksDANE2.Range("A1").CurrentRegion.Offset(1, 0).Copy _
Destination:=wksDANE.Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Offset(1, 0)
       

Application.ScreenUpdating = True

Exit Sub

'blad:
 MsgBox "Wystapił bład przy" & vbNewLine & _
        "przenoszeniu danych " & vbNewLine & _
        "Zgłoś problem admin " & vbNewLine & _
        "błąd nr: " + CStr(Err.Number), vbCritical + vbOKOnly, "Problem"
End Sub
ID posta: 4091 Skopiuj do schowka
 
 
bilo
[Usunięty]

  Wysłany: 26-03-2007, 14:16   

nie wiem czemu wyskakuje mi błąd w wierszu:

Usun_dane

Jak wywalę cały wiersz to działa lecz kopiuje to samo dołączając jako nowe do listy
ID posta: 4106 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.wip.pl

Archiwum

Strona uĹźywa plikĂłw cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przegl�darce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe