Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 76137 Skopiuj do schowka "Skutki uboczne" udostępnienia nowych funkcji
Autor Wiadomość
Maciej Gonet 
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
Wysłany: 02-10-2024, 10:04   "Skutki uboczne" udostępnienia nowych funkcji

Pod koniec września wszyscy użytkownicy standardowej wersji Microsoft 365 otrzymali możliwość korzystania z dwóch nowych bardzo zaawansowanych funkcji, a mianowicie GRUPUJ.WEDŁUG i PRZESTAWIAJ.WEDŁUG (w oryginalnej wersji GROUPBY i PIVOTBY). Funkcje te wykonują złożone działania i mają rozbudowaną listę argumentów, a informacje w pomocy są jak zwykle dość skąpe i powierzchowne. Nieprędko zapewne będę mógł coś o nich więcej napisać, bo upłynie sporo czasu zanim uda mi się przez nie przegryźć.

Dziś natomiast chciałem zwrócić uwagę na mniej spektakularne, ale ważne zmiany towarzyszące udostępnieniu tych funkcji. Chodzi mi o tzw. eta-lambdy oraz o nową funkcję ODSETEK (w oryginale PERCENTOF).
Edit MG: Dopisałem jeszcze fragment o używaniu wektorów eta-lambd i dodałem załącznik w Excelu.

Szczegóły w załącznikach.

Eta_Lambdy_i_ODSETEK.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 20 raz(y) 13.86 KB

Skutki uboczne.docx
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 24.68 KB

ID posta: 437153 Skopiuj do schowka

Bill Szysz 
Excel Expert

Wysłany: 04-10-2024, 13:28   

Dzięki Maciej za opisanie zagadnienia - podziwiam Twoją pracowitość :tak
Osobiście, wolę stosować "jawne" LAMBDY ze względu na o wiele większe możliwości kształtowania wyników (że tak to nazwę). Jednak jeśli nie potrzebuję "wygibasów" to ety są jak najbardziej w porządku :-D
W Twoim excelowym pliku w komórce B10 masz formułę (być może już coś zmieniłem)
Kod:
=MAP({1\2};LAMBDA(x;WYBIERZ(x;SUMA;ILOCZYN)(2;4;6)))

wiem że to nie to samo ale proponowałbym uproszczenie w postaci
Kod:
=BYCOL({2;4;6};STOS.POZ(SUMA;ILOCZYN))

Jak widać BYCOL potrafi zwrócić więcej wyników ale pod warunkiem że pierwszym argumentem będzie wektor a nie tablica.
WYBIERZ a STOS.* - zdecydowanie częściej korzystam ze STOSÓW - łatwość zapisu.
Jak juz pisałeś, w bardziej złożonych zagadnieniach nieocenioną pomocą jest używanie REDUCE (lub SCAN jeśli potrzeba) w połączeniu ze STOSAMI. Dopiero w tej funkcji mamy prawie nieograniczoną możliwość manipulacji.
Gdybym miał podać schemat budowania złożonych funkcji to taki przykład byłby takim schematem (uproszczonym). Przy okazji pokazuje że, możemy budować LAMBDY wewnątrz wyrażeń LET (oraz innych LAMBD) i używać ich też wewnątrz tego samego LET.
Kod:
=LET(radiany; RADIANY({30;60});
fns; LAMBDA(x; STOS.POZ(SIN(x);COS(x);TAN(x); (SIN(x))^2 + (COS(x))^2));
REDUCE({"Sinus"\"Cosinus"\"Tangens"\"Suma kwadratów"}; radiany; LAMBDA(a;i;STOS.PION(a;fns(i) ))))

Na teraz to tyle ale zagłębię się jeszcze bardziej w Twój tekst i może mi coś przyjdzie do głowy :-)

Kaper 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 22-10-2024, 13:33   

A propos GRUPUJ.WEDŁUG i PRZESTAWIAJ.WEDŁUG to składnia jest bardzo podobna i wydaje mi się, że dość sprawnie pokazana (choć na pewno bez super-niuansów) na https://www.youtube.com/watch?v=mCJzhCxEQlM

Dla mnie wystarczyło i już kilka razy skorzystałem na excelforum.com czy mrexcel.com, gdzie ostatnio też bywam. Mnie osobiście GROUPBY przydało się dopiero raz.

Bardzo mi się podoba, że w grupowaniu (w odróżnieniu od PQ, gdzie przy wyklikiwaniu trzeba ręcznie podmieniać funkcję agregującą na Text.Combine) mamy standardowo ARRAYTOTEXT oraz CONCAT (ZŁĄCZ.TEKST). No i oczywiście znakomicie, że do agregowania może służyć LAMBDA, ale to tak jak w PQ. Tam też możemy samodzielnie coś popodmieniać ;)

Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego
ID posta: 437358 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu