Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 75511 Skopiuj do schowka Równoczesny zapis do kilku arkuszy w VBA
Autor Wiadomość
master_mix 
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
Wysłany: 03-02-2024, 17:21   

edit.
A jednak mówimy o tym samym i VBA pozwala na taką zmianę - i jestem w szoku :shock:

Bo taka zmiana może namieszać w projekcie jak w wielu innych miejscach odnosimy się do nazwy klasy

Co nie zmienia jednak faktu że nazwa klasy to potocznie u nas określa się to jako nazwa kodowa arkusza

Dzięki Rafał :beer

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Platforms, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 433276 Skopiuj do schowka

master_mix 
Excel Expert

Wysłany: 03-02-2024, 19:05   

podbijam wątek, bo to coś nowego dla mnie....raczej

Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Platforms, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
ID posta: 433278 Skopiuj do schowka

Maciej Gonet 
Excel Expert

Wysłany: 03-02-2024, 19:28   

U mnie kod Rafała wykonuje się, ale z błędem, przy czym po 'Continue' wykonuje się od razu do końca, a nie krokowo. Czytałem kiedyś o takiej możliwości, ale nie zgłębiałem tematu.

CantEnterBreakMode.png
Plik ściągnięto 724 raz(y) 5.36 KB

ID posta: 433283 Skopiuj do schowka

master_mix 
Excel Expert

Wysłany: 03-02-2024, 19:34   

po kliknięciu continue pójdzie dalej i zmieni nazwę klasy.
A jak kod odpalisz przy zamkniętym edytorze VBA to nawet się nie pokaże :shock:

edit:
jak dla mnie to ewidentnie wada niż zaleta

ID posta: 433284 Skopiuj do schowka

Rafał B. 
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2021
Wysłany: 03-02-2024, 20:02   

To faktycznie dość mało znany "myk" znaleziony przeze mnie w jakimś prehistorycznym źródle (nie pamiętam w jakim, raczej nie chodzi o słynny VBA RIP Tutorial). Możliwe, ze działa / nie działa w zależności od wersji Excela + systemu, może też ustawień Excela.

Oczywiście podstawowym "rozwiązaniem" (chociaż jeżeli musimy korzystać z takich hacków, to na 99% coś jest nieźle pochrzanione w kodzie...) jest wykorzystanie `VBProject.VBComponents...`.

Ale nie zgłębiałem tematu, więc nic interesującego niestety nie powiem. Jest widoczny w Project Explorer (ale trzeba kliknąć prawym i zaznaczyć Show Hidden Members). Ogólnie jak się komuś nudzi, to w ten sposób można znaleźć wiele ciekawostek z tych ukrytych metod. Wiele z tych właściwości zaczyna się od podłogi "_".

Ale produkcyjnie takich nieudokumentowanych metod bym nie użył, już znane nam mają tyle bugów, że wystarczy :mrgreen: Poza pewnymi wyjątkami jak jakieś _First w enumach, czy tworzenie default memberów Item dla naszych customowych klas, by się wygodniej odwoływać do elementów etc. opisywanych głównie przez legendę VBA śp. Chipa Pearsona.

---

Dobra, ale już nic nie piszę na razie, bo muszę ogarnąć swoje sprawy i tutaj popełnić na dniach pewien wpis odświeżający pewien inny wątek, w którym spektakularnie się pomyliłem w mojej ocenie jednego z rozwiązań zaproponowanych przez Macieja.

hidden_members.PNG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 59.87 KB

W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Rafał B. 03-02-2024, 20:18, w całości zmieniany 2 razy  
ID posta: 433285 Skopiuj do schowka

master_mix 
Excel Expert

Wysłany: 03-02-2024, 20:13   

Rafał B. napisał/a:
Show Hidden Members

Ze sto lat tej listy nie przeglądałem :thumbup:

ID posta: 433287 Skopiuj do schowka

Rafał B. 
ExcelSpec

Wysłany: 04-02-2024, 14:04   

Maciej Gonet napisał/a:
U mnie kod Rafała wykonuje się, ale z błędem, przy czym po 'Continue' wykonuje się od razu do końca, a nie krokowo. Czytałem kiedyś o takiej możliwości, ale nie zgłębiałem tematu.
To normalne przy stosowaniu explicite lub implicite mechanizmów refleksji w VBA.
W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc.
ID posta: 433310 Skopiuj do schowka

master_mix 
Excel Expert

Wysłany: 04-02-2024, 20:18   

Rafał B. napisał/a:
Ale produkcyjnie takich nieudokumentowanych metod bym nie użył, już znane nam mają tyle bugów, że wystarczy

Też jestem tego zdania,
choć powoli i w miarę czasu będę listę sobie przeglądał...

p.s.
explicit nie należy do mechanizmów refleksji, i w vba jej raczej nie ma -> teraz już z naciskiem na "raczej"
tym bardziej że refleksja może manipulować kodem czy badać strukturę podczas działania, ale nie zmienia na stałe struktury kodu czy projektu. To już bardziej pod hakerkę podchodzi :tak

ID posta: 433323 Skopiuj do schowka

Rafał B. 
ExcelSpec

Wysłany: 04-02-2024, 20:34   

Zabawne nieporozumienie: pisałem explicite i implicite nawiązując do tych określeń w łacinie: tutaj rozumianych jako sposób jawny i niejawny, nie miałem na myśli instrukcji(?) Option Explicit. Na przyszłość postaram się być bardziej precyzyjny :-D
ID posta: 433325 Skopiuj do schowka

master_mix 
Excel Expert

Wysłany: 04-02-2024, 20:50   

najlepsze że zablokowany projekt VBA hasłem nic nie zmienia, można z zewnątrz (z poza projektu) zmienić nazwy klas statycznych arkusza :shock:

ID posta: 433327 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu