ID tematu: 75511
 |
Równoczesny zapis do kilku arkuszy w VBA |
Autor |
Wiadomość |
master_mix
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 03-02-2024, 17:21
|
|
|
edit.
A jednak mówimy o tym samym i VBA pozwala na taką zmianę - i jestem w szoku
Bo taka zmiana może namieszać w projekcie jak w wielu innych miejscach odnosimy się do nazwy klasy
Co nie zmienia jednak faktu że nazwa klasy to potocznie u nas określa się to jako nazwa kodowa arkusza
Dzięki Rafał |
|
 | ID posta:
433276
|
|
|
 |
|
|
|
master_mix
Excel Expert

|
Wysłany: 03-02-2024, 19:05
|
|
|
podbijam wątek, bo to coś nowego dla mnie....raczej |
|
 | ID posta:
433278
|
|
|
 |
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert

|
Wysłany: 03-02-2024, 19:28
|
|
|
U mnie kod Rafała wykonuje się, ale z błędem, przy czym po 'Continue' wykonuje się od razu do końca, a nie krokowo. Czytałem kiedyś o takiej możliwości, ale nie zgłębiałem tematu.
CantEnterBreakMode.png
|
 |
Plik ściągnięto 724 raz(y) 5.36 KB |
|
|
 | ID posta:
433283
|
|
|
 |
|
|
master_mix
Excel Expert

|
Wysłany: 03-02-2024, 19:34
|
|
|
po kliknięciu continue pójdzie dalej i zmieni nazwę klasy.
A jak kod odpalisz przy zamkniętym edytorze VBA to nawet się nie pokaże
edit:
jak dla mnie to ewidentnie wada niż zaleta |
|
 | ID posta:
433284
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2021
|
Wysłany: 03-02-2024, 20:02
|
|
|
To faktycznie dość mało znany "myk" znaleziony przeze mnie w jakimś prehistorycznym źródle (nie pamiętam w jakim, raczej nie chodzi o słynny VBA RIP Tutorial). Możliwe, ze działa / nie działa w zależności od wersji Excela + systemu, może też ustawień Excela.
Oczywiście podstawowym "rozwiązaniem" (chociaż jeżeli musimy korzystać z takich hacków, to na 99% coś jest nieźle pochrzanione w kodzie...) jest wykorzystanie `VBProject.VBComponents...`.
Ale nie zgłębiałem tematu, więc nic interesującego niestety nie powiem. Jest widoczny w Project Explorer (ale trzeba kliknąć prawym i zaznaczyć Show Hidden Members). Ogólnie jak się komuś nudzi, to w ten sposób można znaleźć wiele ciekawostek z tych ukrytych metod. Wiele z tych właściwości zaczyna się od podłogi "_".
Ale produkcyjnie takich nieudokumentowanych metod bym nie użył, już znane nam mają tyle bugów, że wystarczy Poza pewnymi wyjątkami jak jakieś _First w enumach, czy tworzenie default memberów Item dla naszych customowych klas, by się wygodniej odwoływać do elementów etc. opisywanych głównie przez legendę VBA śp. Chipa Pearsona.
---
Dobra, ale już nic nie piszę na razie, bo muszę ogarnąć swoje sprawy i tutaj popełnić na dniach pewien wpis odświeżający pewien inny wątek, w którym spektakularnie się pomyliłem w mojej ocenie jednego z rozwiązań zaproponowanych przez Macieja.
hidden_members.PNG
|
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 59.87 KB |
|
_________________ W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez Rafał B. 03-02-2024, 20:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
 | ID posta:
433285
|
|
|
 |
|
|
master_mix
Excel Expert

|
Wysłany: 03-02-2024, 20:13
|
|
|
Rafał B. napisał/a: | Show Hidden Members |
Ze sto lat tej listy nie przeglądałem |
|
 | ID posta:
433287
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
ExcelSpec

|
Wysłany: 04-02-2024, 14:04
|
|
|
Maciej Gonet napisał/a: | U mnie kod Rafała wykonuje się, ale z błędem, przy czym po 'Continue' wykonuje się od razu do końca, a nie krokowo. Czytałem kiedyś o takiej możliwości, ale nie zgłębiałem tematu. | To normalne przy stosowaniu explicite lub implicite mechanizmów refleksji w VBA. |
_________________ W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc. |
|
 | ID posta:
433310
|
|
|
 |
|
|
master_mix
Excel Expert

|
Wysłany: 04-02-2024, 20:18
|
|
|
Rafał B. napisał/a: | Ale produkcyjnie takich nieudokumentowanych metod bym nie użył, już znane nam mają tyle bugów, że wystarczy |
Też jestem tego zdania,
choć powoli i w miarę czasu będę listę sobie przeglądał...
p.s.
explicit nie należy do mechanizmów refleksji, i w vba jej raczej nie ma -> teraz już z naciskiem na "raczej"
tym bardziej że refleksja może manipulować kodem czy badać strukturę podczas działania, ale nie zmienia na stałe struktury kodu czy projektu. To już bardziej pod hakerkę podchodzi |
|
 | ID posta:
433323
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
ExcelSpec

|
Wysłany: 04-02-2024, 20:34
|
|
|
Zabawne nieporozumienie: pisałem explicite i implicite nawiązując do tych określeń w łacinie: tutaj rozumianych jako sposób jawny i niejawny, nie miałem na myśli instrukcji(?) Option Explicit. Na przyszłość postaram się być bardziej precyzyjny |
|
 | ID posta:
433325
|
|
|
 |
|
|
master_mix
Excel Expert

|
Wysłany: 04-02-2024, 20:50
|
|
|
najlepsze że zablokowany projekt VBA hasłem nic nie zmienia, można z zewnątrz (z poza projektu) zmienić nazwy klas statycznych arkusza |
|
 | ID posta:
433327
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|