Przesunięty przez: Kaper 10-05-2023, 19:05 |
Raport wg kategorii (oddzielonych średnikami w komórce) |
Autor |
Wiadomość |
kmalcherczyk
Starszy Forumowicz
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 10-05-2023, 08:39 Raport wg kategorii (oddzielonych średnikami w komórce)
|
|
|
Cześć,
Mam problem ze stworzeniem tabeli przestawnej w tym pliku.
Potrzebowałbym przerobić tabele na raport według kategorii uszkodzeń okien, ile w jakiej kategorii jest uszkodzeń (czym spowodowanych) z danych 2 dostawców.
np. Vitroszlif - 12 uszkodzenie zew. / 10 wypływający butyl / itd.
Termglas - 10 uszkodzeń wew / 1 wypływający butyl. itd
Aby mieć podsumowanie tabeli która w komórce dane kategorie ma oddzielone średnikami, nie wiem jak się za to zabrać, mogę liczyć na waszą pomoc?
edit Kaper: Temat przeniosłem do właściwego działu, zmieniłem tez tytuł. Przypomnę: ma być ministreszczeniem (patrz https://www.excelforum.pl/regulamin.htm p.1.4)
szyby.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 42 raz(y) 27.01 KB |
|
|
| ID posta:
427874
|
|
|
|
|
|
|
Fistach
Starszy Forumowicz
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 10-05-2023, 18:07
|
|
|
Hej,
w załączniku plik z rozwiązaniem.
1) wczytaj tabelę danych do Power Query
2) Pierw usuwamy zgłoszenia, które nie są z tych dwóch firm
3) Dodajemy kolumnę warunkową w której wrzucamy nazwę firmy
4) Zamieniamy wartości na puste aby wywalić nazwy firm z komórek z problemami (firma nie jest problemem dopóki nie ma dużo napraw gwarancyjnych ;D)
5) Przycinamy tekst żeby usunąć zbędne spacje
6) Tworzymy nową kolumnę nazwie problemy gdzie jest tekst z kolumny Kategorie ale z dopisanym na końcu ";"
7) chcemy jeden na końcu więc jak coś to zamiana ";;" na ";"
8) usuwamy kolumnę Kategorie
Masz już tabelę, dodana zostaje do niej tylko kolumna z ilością danych problemów. Sprawdzamy czy w komórce Problemy występuje problem "Reklamacja szyb". Jeśli tak to masz 1 jeśli nie to 0.
Teraz zostaje Ci przerobić tabelę tworząc kolejne kolumny, każdą z osobna dla każdego rodzaju problemu.
W tabeli przestawnej którą zrobiłem, widać, że w oknach firmy Termglas zgłoszono 3 razy więcej problemów z szybami. Oczywiście nie znaczy, że są gorsze bo mogło się ich sprzedać 100 razy więcej :)
Nie wiem czy o to chodziło daj znać.
szyby_tabela.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 38 raz(y) 45.71 KB |
|
|
| ID posta:
427894
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|