Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 74348 Skopiuj do schowka PQ Error. Za dużo elementów w wyliczeniu
Autor Wiadomość
natzac87
Forumowicz

Wersja: Win Office 2019
Wysłany: 10-03-2023, 23:50   PQ Error. Za dużo elementów w wyliczeniu

Cześć,
czy moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób sprawić, żeby dane z kolumny 1 stały się nagłówkiem dla tabeli (bez zduplikowanych wartości) i żeby te wartości z kolumny 2 zostały potem przypisane do tych nagłówków w wierszach?

Próbowałam przez Kolumne przestawną, ale wyskakuje mi błąd:"Expression.Error: Za dużo elementów w wyliczeniu, aby można było ukończyć operację. Szczegóły: [List]"

To co chcę osiągnąć przez Kolumnę przestawną działa mi, ale muszę importować każdy plik z osobna i potem korzystam z funkcji Dołącz zapytania.

Źródłem są pliki XML. Plików jest bardzo dużo i dlatego szukam innego rozwiązania.
Jestem dopiero początkującym użytkownikiem PQ i być może jest na to jakiś inny, łatwiejszy sposób, którym ktoś chciałby się ze mną podzielić.

Mam nadzieję, że udało mi sie przekazać to o co mi chodziło :)
W uproszczeniu chciałabym, żeby dane z Arkusza1 wyglądały tak jak w Arkuszu2.

Plik w załączniku.

PQ1.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 44 raz(y) 14.57 KB

ID posta: 426465 Skopiuj do schowka

Czeslaw

Wysłany: 11-03-2023, 07:59   

Patrz zalacznik
Kod:
let
    Source = Excel.CurrentWorkbook(){[Name="Table1"]}[Content],
    #"Grouped Rows" = Table.Group(Source, {"StatvalueNameElementText"}, {{"Count", each _, type table}}),
    #"Added Custom" = Table.AddColumn(#"Grouped Rows", "Custom", each [Count][StatvalueValueElementText1]),
    #"Removed Columns" = Table.RemoveColumns(#"Added Custom",{"Count"}),
    #"Extracted Values" = Table.TransformColumns(#"Removed Columns", {"Custom", each Text.Combine(List.Transform(_, Text.From), "/"), type text}),
    #"Split Column by Delimiter" = Table.SplitColumn(#"Extracted Values","Custom",Splitter.SplitTextByDelimiter("/", QuoteStyle.Csv),{"Custom.1", "Custom.2", "Custom.3", "Custom.4", "Custom.5", "Custom.6", "Custom.7", "Custom.8", "Custom.9", "Custom.10"}),
    #"Changed Type" = Table.TransformColumnTypes(#"Split Column by Delimiter",{{"Custom.1", type text}, {"Custom.2", type text}, {"Custom.3", type text}, {"Custom.4", type text}, {"Custom.5", type text}, {"Custom.6", type text}, {"Custom.7", type text}, {"Custom.8", type text}, {"Custom.9", type text}, {"Custom.10", type text}}),
    #"Transposed Table" = Table.Transpose(#"Changed Type"),
    #"Promoted Headers" = Table.PromoteHeaders(#"Transposed Table", [PromoteAllScalars=true])
in
    #"Promoted Headers"

PQ1.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 50 raz(y) 25.92 KB

ID posta: 426467 Skopiuj do schowka

natzac87
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2023, 08:49   

Bardzo dziękuję za pomoc :) Naprawdę PQ to magia :)

DwaNiedźwiedzie 
Excel Expert

Wersja: Win Office 2016
Wysłany: 11-03-2023, 10:36   

Można krócej :)
Kod:
let
    #"Pogrupowano wiersze" = Table.Group(Source, {"StatvalueNameElementText"}, {{"listy", each _[StatvalueValueElementText1], type list}}),
    #"Tabela z kolumn" = Table.FromColumns(#"Pogrupowano wiersze"[listy], #"Pogrupowano wiersze"[StatvalueNameElementText])
in
    #"Tabela z kolumn"
ID posta: 426471 Skopiuj do schowka

natzac87
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2023, 12:01   

Jestem jeszcze pod większym wrażeniem :) Dziękuję.

natzac87
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2023, 12:39   

DwaNiedźwiedzie napisał/a:
Można krócej :)
Kod:
let
    #"Pogrupowano wiersze" = Table.Group(Source, {"StatvalueNameElementText"}, {{"listy", each _[StatvalueValueElementText1], type list}}),
    #"Tabela z kolumn" = Table.FromColumns(#"Pogrupowano wiersze"[listy], #"Pogrupowano wiersze"[StatvalueNameElementText])
in
    #"Tabela z kolumn"

Mam jeszcze pytanie, czy ten krok można "wyklikać"?

{{"listy", each _[StatvalueValueElementText1], type list}}),

Przepraszam jeżeli jest to jakieś laickie pytanie, ale dopiero zaczynam PQ.

DwaNiedźwiedzie 
Excel Expert

Wersja: Win Office 2016
Wysłany: 11-03-2023, 14:31   

Od tego jest to forum, żeby pytać o rzeczy, których się nie wie lub nie rozumie. Pisz śmiało, postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości, a pewnie i sami się czegoś przy okazji nauczymy :)

Krok grupowania zrobiłem z poziomu menu, jako operację wybrałem "wszystkie wiersze". Następnie w pasku formuły dopisałem nazwę kolumny (_[StatvalueValueElementText1]), żeby wynikiem nie była cała tabela, tylko wybrana lista wartości i w ostatnim parametrze zmieniłem typ kolumny na listę. Generalnie najczęściej tam, gdzie jakaś funkcja jest dostępna w menu, wygodniej jest ją wyklikać - raz, że dostajesz gotową składnię, dwa, że często masz do dyspozycji wygodne okienko do konfiguracji parametrów i trzy, że gdy wstawiasz krok w środku zapytania, to cały jego przebieg jest automatycznie dostosowywany do zmiany. Dopiero później wprowadzam potrzebne modyfikacje na otrzymanym szablonie.
ID posta: 426479 Skopiuj do schowka

natzac87
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2023, 14:42   

Jestem mile zaskoczona poziomem uprzejmości, szybkością odpowiedzi i realna pomocą w rozwiązywaniu problemu.

Jeszcze raz WILEKIE DZIĘKUJĘ :)

Na pewno będę jeszcze pytać. PQ powoli staje się moim najlepszym przyjacielem :)

Odpowiedz do tematu