ID tematu: 74542
 |
Power Query Oblicz ilość miesiecy między datami |
Autor |
Wiadomość |
ewela71
Świeżak

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 18-04-2023, 20:07 Power Query Oblicz ilość miesiecy między datami
|
|
|
Witam,
Potrzebuje dodać w Power Query kolumnę , w której policzę ile miesiecy jest pomiędzy data początkowa a data końcowa. Coś jak formuła data różnica w excelu. Czy ktoś wie jak to mogę zrobić ? |
_________________ Ewelina |
|
 | ID posta:
427500
|
|
|
 |
|
|
|
Cezary Czajka
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 18-04-2023, 22:03
|
|
|
Np. tak. Dodaj kolumnę niestandardową:
Kod: | (Date.Year([dataKońcowa]) - Date.Year([dataPoczątkowa])) * 12 + Date.Month([dataKońcowa]) - Date.Month([dataPoczątkowa]) |
|
_________________ W sumie - jest git |
|
 | ID posta:
427508
|
|
|
 |
|
|
master_mix
Excel Expert

|
Wysłany: 18-04-2023, 22:08
|
|
|
Kod: | =Number.Round(Number.From(([data2] - [data1])/( 365.25 / 12 )) ,0 ) |
|
|
 | ID posta:
427509
|
|
|
 |
|
|
Bill Szysz
Excel Expert

|
Wysłany: 19-04-2023, 12:17
|
|
|
ewela71, rozwiązań może byc kilka, w zależności od tego jakiej dokładności potrzebujesz.
Rozwiązanie master_mix'a będzie szybkie i dość dokładne jednak nie dokładne. Rozwiązanie które zaproponowałem w pliku jest dokładne jednak nie tak szybkie jak te powyżej (z powodu wykorzystania List.Accumulate). Sama musisz zdecydować jak dokładnego rozwiązania potrzebujesz.
Plik prezentuje rozwiązanie master_mix'a i moje. Zwróć uwagę na trzeci wiersz w tabelach.
Edit: Zmieniłem załącznik , ponieważ zmieniłem funkcję fnMonths w taki sposób, że teraz List.Accumulate pracuje na co najwyżej trzech elementach - więc będzie znacznie szybsza od tej wcześniejszej
PQ_Liczba_miesięcy.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 21.34 KB |
|
427535
|
|
|
 |
|
|
ewela71
Świeżak

|
Wysłany: 19-04-2023, 19:30
|
|
|
Dziękuje za rozwiązanie ! |
_________________ Ewelina |
|
 | ID posta:
427549
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|