Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 74536 Skopiuj do schowka Power Query - nawiąż poł załaduj dane i wstrzymaj połączenie
Autor Wiadomość
michael0510 
Stały bywalec Excelforum

Wersja: Win Office 365
Wysłany: 18-04-2023, 13:06   Power Query - nawiąż poł załaduj dane i wstrzymaj połączenie

Witam
Mam taki problem.
Mamy ATEQ, który zapisuje dane do pliku tekstowego.
I osobno mam plik excelowy, w którym przez Power Query odczytuje dane z tego pliku tekstowego i sprawdzam dane co jakiś czas.
Problem jest taki, że jak tylko jest otwarty excel, te dane z ATEQ nie są zapisywane do pliku tekstowego. A do prawidłowego działania ten excel musi być otwarty cały czas.
Zastanawiałem się czy da się może makrem, robić połączenie do tego zewnętrznego pliku tekstowego tylko kiedy chcę, następnie pobranie danych i zamknięcie tego połączenia aby nie blokować pliku tekstowego.
ID posta: 427481 Skopiuj do schowka

master_mix 
Excel Expert

Wysłany: 24-04-2023, 09:40   

nie wiem jak wygląda twój plik excelowy, ale
standardowo PQ nie trzyma otwartego połączenia ze źródłem, ma tylko zapisaną konfigurację połączenia, otwiera połączenie i pobiera dane na żądanie i zamyka połączenie.
Więc nie powinno blokować pliku txt

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Platforms, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 427639 Skopiuj do schowka

michael0510 
Stały bywalec Excelforum

Wysłany: 10-05-2023, 09:27   

Tak też właśnie myślałem, chyba to problem po stronie urządzenia. Na razie to udało się rozwiązać poprzez włączanie w pierwszej kolejności urządzenia, a w drugiej kolejności excela. I w takiej konfiguracji działa.
ID posta: 427877 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu