Przesunięty przez: Kaper 21-05-2023, 12:42 |
Power Query Fomatowanie |
Autor |
Wiadomość |
Dagobert
Forumowicz

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 19-05-2023, 13:26 Power Query Fomatowanie
|
|
|
Pod pobraniu danych z Excela tracę formatowanie niektórych danych w PQ, Czy istnieje sposób, by formatowanie danych z Excela zachować w PQ
Np. pole "Sales Units" (SU) - w załączonym pliku - w PQ pokazuje tylko ilości, w Excelu jest sformatowane niestandardowo jako liczba, ale z rozszerzaniem o SU na poziomie każdego rekordu - jak formatowanie Excela można zachować w PQ, jeśli to w ogóle jest możliwe.
Jestem poczatkującym użytkownikiem PQ, więc może to pytanie jest dyletanckie!!!
KK_2010-02-24_BWSRec12Mnths_ZmianaNazw.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 17 raz(y) 215.19 KB |
|
|
 | ID posta:
428105
|
|
|
 |
|
|
|
Bill Szysz
Excel Expert

|
Wysłany: 19-05-2023, 16:52
|
|
|
Dagobert, na przyszłość zapomnij o zapisywaniu informacji w formacie komórki - czy to waluta czy jednostki masy, pojemności itp zapisujemy w osobnej kolumnie.
Teraz do Twojego problemu - uratuje Cie funkcja EXCELA 4.0 O.KOMÓRCE.
Patrz załącznik.
ZmianaNazw.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 16 raz(y) 16.83 KB |
|
428114
|
|
|
 |
|
|
Dagobert
Forumowicz

|
Wysłany: 19-05-2023, 18:59
|
|
|
Dzięki za podpowiedź, akurat znam to rozwiązanie, można też napisać funkcję UDF. Co to pliku - zgadzam się z tym, że "czy to waluta czy jednostki masy, pojemności itp. zapisujemy w osobnej kolumnie", ale ten raport dostałem od firmy, z którą aktualnie mam kontakt - generują go z tzw. firmowego systemu BI - nie mam wpływu na format danych, mogę tylko wybierać pola, które są potrzebne do analiz.
Ale moje pytanie dotyczy czegoś innego - czy pobranie tego pliku do Power Query można tak "sparametryzować", by były zachowanie formatowania pół Excel'a, np., jeśli Excel pokazuje np. 25,5% to w PQ niech będzie widać to samo a nie 0,255.
W poprzednim poście wybrałam pole "Sales Units" bo kod formatowanie jest najbardziej skomplikowany. |
|
 | ID posta:
428120
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|