ID tematu: 74355
|
Kreator tabel przestawych - dziwne wyniki |
Autor |
Wiadomość |
Morusek
Fan Excela
Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 13-03-2023, 15:12 Kreator tabel przestawych - dziwne wyniki
|
|
|
Witam
Mam problem dotyczący kreatora tabel przestawnych i wyników które on generuje.
W przypadku tabeli przestawnej, dotyczącej danych z pojedynczego arkusza – problem nie istnieje – generują się odpowiednie pola, które mogę wrzucać do KOLUMN lub WIERSZY.
Problem pojawia się gdy chcę przedstawić wynik analizy wielu arkuszy – wtedy korzystam z kreatora tabel przestawnych.
Czy jest jakiś patent aby pola wynikowe pojawiały się tak jak przy zwykłej tabeli przestawnej ?
A może jest inny sposób analizy danych z kilku arkuszy?
Nie chodzi mi tylko o sumę (konsolidację arkuszy) – tylko pełne możliwości tabeli przestawnej dla danych z kilku arkuszy.
Szczegóły w załączonym pliku
Dziękuję za poświęcony czas:)
Kreator tabel przestawnych.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 38 raz(y) 345.25 KB |
|
|
| ID posta:
426518
|
|
|
|
|
|
|
bodek
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 13-03-2023, 21:18
|
|
|
Morusek napisał/a: | Czy jest jakiś patent aby pola wynikowe pojawiały się tak jak przy zwykłej tabeli przestawnej ? | nie ma
Morusek napisał/a: | A może jest inny sposób analizy danych z kilku arkuszy? |
Masz 2 możliwości:
1. Za pomocą np Power Query, czyli zapytań, doprowadzasz dane dla TP do postaci jednej tabeli (scalanie tabel z wielu źródeł) i potem klasycznie TP,
2. Korzystasz z dodatku Power Pivot do Excela, gdzie możesz zbudować z modelu danych (w gigantycznym uproszczeniu z wielu tabel w wielu miejscach) TP, ale to trudne, schody, schody, schody, tylko w zamian możliwości, możliwości, MOŻLIWOŚCI
Ten "kreator z wielu arkuszy", to taki wymysł/pomysł zupełnie nietrafiony i zbędny ale niestety wdrożony i jak to w informatyce, ciągnie się potem latami jak "smród po gaciach" |
_________________ MAKROAPLIKACJE.PL - Automatyzacja Excela Dla Korporacji by Quasi |
|
| ID posta:
426526
|
|
|
|
|
|
Morusek
Fan Excela
|
Wysłany: 14-03-2023, 08:22
|
|
|
Dzięki za informacje:)
Straciłem sporo czasu na tego kreatora...
Mój problem polega na tym, że każdy z arkuszy liczy od 600.000 do 900.000 wierszy i upakowanie tego do jednego arkusza jest niemożliwe.
Czyli muszę analizować każdy arkusz z osobna
Pozdrawiam! |
|
| ID posta:
426533
|
|
|
|
|
|
bodek
|
Wysłany: 14-03-2023, 09:02
|
|
|
Morusek napisał/a: | Mój problem polega na tym, że każdy z arkuszy liczy od 600.000 do 900.000 wierszy i upakowanie tego do jednego arkusza jest niemożliwe.
Czyli muszę analizować każdy arkusz z osobna | Nie ma problemu, po prostu
1. w przypadku PQ na sam koniec wynikową tabelę nie ładujesz do arkusza, tylko jako wirtualne połączenie (connection). Następnie tworząc TP, jako źródło danych wskazujesz właśnie to połączenie ("inne źródła danych"). Nie ma limitu rekordów, spokojnie obsłuży "wielomilionowe" tabele. Kolejna zaleta, że plik z taką wirtulaną tabelą będzie ważył około 9 razy mniej niż z danymi w komórkach.
2. W przypadku PP analogicznie
Prawdopodobnie rozwiązanie 1 będzie o wiele lepsze, bo nie wyklucza zastosowania potem drugiego, czyli źródłem danych dla PP może być tabela (w tym wirtualna) utworzona za pomocą PQ.
Proponuję zatem zrobić tak:
- utwórz nowy, pusty plik, w którym będziesz tworzył raport
- zrób zapytanie za pomoca PQ, wskazując kolejne tabele z danymi. "Scal" lub "Dołącz" te tabele, oczyść ze zbędnych danych, sformatuj itd. Potestuj, powalcz, to jest dość proste i intuicyjne i naprawdę warto poznać PQ,
- załaduj tabelę wynikową (ostatni krok w PQ) jako "połączenie"
- utwórz TP, wskazując jako źródło danych właśnie to połączenie, sam Ci podpowie które, bo będzie tylko jedno (jeżeli nie będzie innych śmieci w skoroszycie) |
_________________ MAKROAPLIKACJE.PL - Automatyzacja Excela Dla Korporacji by Quasi |
|
| ID posta:
426535
|
|
|
|
|
|
Morusek
Fan Excela
|
Wysłany: 14-03-2023, 09:47
|
|
|
OK. Dziękuję na pomoc!
Cieszę się, że jest rozwiązanie.
Spróbuję się pobawić, chociaż nie mam żadnego doświadczenia w PQ. |
|
| ID posta:
426536
|
|
|
|
|
|
WicherTKD
Stały bywalec Excelforum
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 29-03-2023, 14:11
|
|
|
@Bodek
Mam pytanie, w swojej wcześniejszej wypowiedzi zaleciłeś ładowanie połączenia PQ jako tylko połączenie a potem tworząc TP odwołując się właśnie do niego. Do tej pory zamiast tego rozwiązania ładowałem zawsze wynik przekształceń PQ od razu jako tabela przestawna. Czy są jakieś plusy i minusy obu rozwiązań? (oprócz takiego, że Twoje rozwiązanie umożliwia korzystanie z jednego połączenia w wielu TP)
Pozdrawiam |
_________________ PasjaExcela |
|
| ID posta:
426990
|
|
|
|
|
|
bodek
|
Wysłany: 29-03-2023, 18:38
|
|
|
Czasami, a nawet często w późniejszej pracy bywa, że jedno zapytanie jest elementem składowym innych Zapytań, np. potrzebujemy scalić/dołączyć, zduplikować i inaczej realizować końcową tabelę wynikową, itd. dlatego ja wolę (przyzwyczaiłem się) mieć wynik Zapytania jako odrębny obiekt tabelaryczny (wirtualnie, ale jednak osobny obiekt).
Nie praktykowałem Twojej metody, nie mam w tym doświadczeń, zatem nie ocenię, po prostu nie wiem
I Oczywiście, jeżeli do rozwiązania zadania wystarczy jak napisałeś, to nie widzę żadnych przeciwskazań, żeby wyniki ładować od razu jako raport TP. |
|
| ID posta:
426996
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|