Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 74699 Skopiuj do schowka Łączenie danych z kilku tabel w jedną
Autor Wiadomość
kristoronto
Forumowicz

Wersja: Win Office 365
Wysłany: 31-05-2023, 13:13   Łączenie danych z kilku tabel w jedną

Cześć!

Mam taką kwestię do rozwiązania:
Mam kilka (ilość zmienna- zależna od projektu) receptur technologicznych w formie tabel, które zawsze mają te same kolumny: materiał, indeks materiału, jednostka, zużycie na m2, ilość projektowa.

Potrzebuję z tych wszystkich tabel zrobić zestawienie całkowite materiałów. Chciałbym wszystkie te pojedyncze tabele połączyć w jedną dużą tabelę i następnie zrobić z tego tabelę przestawną.

Czy istnieje jakieś rozwiązanie, aby automatyczne scalały się w jednej tabeli dane ze wszystkich tabel z recepturami - jakaś forma łączenia danych z kolumn o tej samej nazwie, czy coś takiego? Próbowałem korzystać z Power Query i dołączania tabel, ale tam trzeba by było robić połączenia do każdej nowopowstałej tabeli, a tego chciałbym uniknąć. Mam nadzieję, że dobrze opisałem temat.

Dziękuję za wszelką pomoc. :)
ID posta: 428324 Skopiuj do schowka

Bill Szysz 
Excel Expert

Wysłany: 31-05-2023, 13:54   

Oczywiście że da się to zrobic w PQ. Załacz przykładowy plik z tabelami a pokażę jak to zrobić. Napisz także z jakiej wersji excela korzystasz.

kristoronto
Forumowicz

Wysłany: 31-05-2023, 14:07   

Załączam plik z 2 przykładowymi tabelami - tak jak napisałem wcześniej - ilość będzie większa i zmienna w zależności od potrzeb projektu.

Korzystam z Office 365.

Przykładowe tabele.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 27 raz(y) 11.86 KB

ID posta: 428326 Skopiuj do schowka

Bill Szysz 
Excel Expert

Wysłany: 31-05-2023, 16:48   

Tu masz najprostsze rozwiązanie. Odwołuje się ono do zewnętrznego pliku zawierającego tabele.
By zmienić ścieżkę do pliku musisz edytować zapytanie i w pierwszym kroku podmienić ją na własną.
Mozna to samo zrobić z wnętrza pliku który zawiera tabele ale trzeba ciut więcej ograniczeń/warunków/filtrów w zapytaniu podopisywać.
Należy pamiętać by po każdej zmianie (np dodaniu czy usunięciu tabel) najpierw zapisać zmieniony plik a dopiero potem odświeżać zapytanie.

PołączoneTabele.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 24 raz(y) 17.06 KB

kristoronto
Forumowicz

Wysłany: 31-05-2023, 19:40   

Super, działa jak powinno - dodają się kolejne tabele/kolumny.

Dążył będę do tego, aby jednak tabela była w tym samym pliku. Teraz wyskakuje mi komunikat przy odświeżeniu połączonych tabel, że nie może pobrać danych z pliku, ponieważ jest on używany przez inny proces.

Dziękuje za przesłanie rozwiązania, ale jako że jestem dość dociekliwy i wiem że bee korzystał z tej opcji w przyszłości - to proszę o podpowiedź jak zrobić to samodzielnie samemu :)
ID posta: 428334 Skopiuj do schowka

Bill Szysz 
Excel Expert

Wysłany: 31-05-2023, 22:32   

Tu masz przykład jak to zrobić można z wnętrza pliku który zawiera tabele do połączenia.
Nie bardzo wiem o jaką podpowiedź Ci chodzi - po prostu trzeba prześledzić kroki zapytania i zrozumieć co sie w nich dzieje.
Tu dodatkowo jest uzywana formuła (arkusz "Path") która zawsze wyświetla aktualną ścieżkę do pliku. Komórka z tą formułą jest nazwana (path) i jest wczytana do PQ. Główne zapytanie korzysta z tej ścieżki.

Przykładowe tabele_BS.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 29 raz(y) 24.42 KB

kristoronto
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2023, 07:43   

Bill Szysz napisał/a:
Tu masz przykład jak to zrobić można z wnętrza pliku który zawiera tabele do połączenia.

Otwieram to i pojawia mi się taki błąd:

[DataFormat.Error] Dostarczona ścieżka pliku musi być prawidłowa ścieżką bezwzględną.

Bill Szysz napisał/a:
Nie bardzo wiem o jaką podpowiedź Ci chodzi - po prostu trzeba prześledzić kroki zapytania i zrozumieć co sie w nich dzieje.

Chciałbym poznać krok po kroku co muszę zrobić, aby móc scalić komórki w nowym - "pustym" pliku.
ID posta: 428337 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu