Przesunięty przez: Eltokar 09-06-2008, 08:33 |
Obliczenie całki |
Autor |
Wiadomość |
madzik [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2007, 14:56 Obliczenie całki
|
|
|
Musze obliczyc przyblizona wartosc calki (tu jest podany jakis dziwny wzor), wykorzystujac zlozona metode trapezow dla n=10, tj. (tu znow jakis jeszcze dziwaczniejszy wzor) gdzie ƒk = ƒ (a + k (b-a)/n). I wykreslic kolejne sumy czesciowe. Nigdy nie robilam tak skomplikowanych rzeczy w excelu nie przerabialam tez calek!!! Prosze o pomoc! |
|
 | ID posta:
17673
|
|
|
 |
|
|
|
zielony
Excel Expert

|
Wysłany: 14-10-2007, 15:41
|
|
|
przy takim sformulowaniu problemu to jedyne co mozna Ci podpowiedziec to zasada dzialania metody trapezow -> tutaj
postaraj sie zeskanowac, albo przepisac do worda (edytor rownan masz pod Wstaw > Obiekt > Microsoft Equation) ten pierwszy "dziwny wzor" bo bez tego ani rusz ... no sorry ale jasnowidzami to raczej nie jestesmy :/ |
|
 | ID posta:
17677
|
|
|
 |
|
|
madzik [Usunięty]
|
Wysłany: 15-10-2007, 20:01
|
|
|
Ja wiem, ze bez podania wzoru nie rozwiazecie zadania. Mi chodzilo bardziej o jakies ogolne wskazowki (jakej funkcji mam uzyc itp.) ale bedzie mi mila kazda forma pomocy, wiec dodaje w zalaczniku tresc zadania :).
excelcalka.jpg zadanie z excela |
 |
Plik ściągnięto 488 raz(y) 53.24 KB |
|
|
 | ID posta:
17733
|
|
|
 |
|
|
zielony
Excel Expert

|
Wysłany: 15-10-2007, 20:31
|
|
|
zobacz cos takiego
calka.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 1829 raz(y) 2.86 KB |
|
|
 | ID posta:
17736
|
|
|
 |
|
|
madzik [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 15:45
|
|
|
Dziekuje bardzo :). |
|
 | ID posta:
18446
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|