ID tematu: 76179
|
Wyszukaj pionowo przy 2 zmiennych i zwróć |
Autor |
Wiadomość |
brodek
Forumowicz
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 15-10-2024, 14:00 Wyszukaj pionowo przy 2 zmiennych i zwróć
|
|
|
Witam serdecznie. Mam problem którego nie mogę przeskoczyć, w załączonej tabeli chciałbym uzyskać w kolumnie dostawca zwrot nazwy dostawcy na podstawie danych z kolumn F i G. Próbowałem uzyskać efekt przez zastosowanie formuły wyszukaj pionowo jednak nie udało się nawet z zastosowaniem łączenia danych w jedną sklejkę (=f2&g2) i porównania ze sklejką (=b2&c2). Nie potrafię sobie z tym poradzić. Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na właściwą drogę?
Sklep.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 15 raz(y) 12.19 KB |
|
|
| ID posta:
437344
|
|
|
|
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 15-10-2024, 15:14
|
|
|
WYSZUKAJ.PIONOWO się do tego nie nadaje, bo ona wyszukuje tylko w prawo, a Ty chcesz szukać w lewo.
Poza tym dodatkowy kłopot sprawiają scalone komórki. Ciągle piszemy "Nie scalać przed zakończeniem obliczeń!". Te bloki scalone są na szczęście jednakowej wielkości, więc da się jakoś napisać formułę, ale gdyby były różne, to byłby problem.
Może coś takiego:
Kod: | =INDEKS($A$2:$A$21; LICZBA.CAŁK((PODAJ.POZYCJĘ(1;($B$2:$B$21=F2)*($C$2:$C$21=G2);0)-1)/5)*5+1) |
Sklep.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 12 raz(y) 12.79 KB |
|
|
| ID posta:
437353
|
|
|
|
|
|
sp3wbe
Stały bywalec Excelforum
Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 22-10-2024, 14:27
|
|
|
Witaj
Dawno na forum mnie nie było, ale dla wprawy pozwoliłem sobie ma rozwiązanie Twojego problemu w VBA.
O scalonych komórkach prawie nie wspominam
Pozdrawiam
Tadek
Sklep.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 12 raz(y) 25.17 KB |
|
_________________ Tadek |
|
| ID posta:
437366
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|