ID tematu: 76114
|
Przekształcenie danych |
Autor |
Wiadomość |
darko2000
Fan Excela
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 18-09-2024, 09:26 Przekształcenie danych
|
|
|
Mam taki problem mam dane jak w załączonym pliku w arkuszu "Dane" i chciałbym żeby np. za przyciśnięciem jednego przycisku wyszły tak przekształcone dane jak w arkuszu "Wynik".
Teraz utworzyłem to ręcznie kolumny B,C i D a dobrze żeby to działo się automatycznie bo co tydzień może być inna liczba eanów i sklepów (i dużo więcej niż w przykładzie).
Dodatkowo cenę zrobiłem formułami indexem i podaj pozycję a może to jakoś w kodzie zapisać?
I ostatni temat w arkuszu "Dane" w "G7" jest puste to w arkuszu "Wynik" w "D66" też niech będzie puste a nie "0"
sklepy.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 13 raz(y) 15.09 KB |
|
|
| ID posta:
437024
|
|
|
|
|
|
|
Kaper
Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 18-09-2024, 10:03
|
|
|
Jak to zrobić - sposobów może być wiele, poczynając od Twojego, czyli formuł, przez makro, po Power Query (Dane-> Pobierz i przekształć). Na tym ostatnim się skupię, bo wydaje mi się, że to zdecydowanie najlepsze narzędzie do takiej pracy.
Robi się to w kilku (nawet nie kilkunastu!) kliknięciach (no i kilka literek wpisanych z klawiatury).
Obecność pustych komórek, które mają być w wyniku także przedstawione jako puste, a nie pominięte (taki byłby "naturalny" skutek zastosowania "odpiwotowania") dodaje do całej zabawy dwa kroki (ReplacedValue i ReplacedValue1).
Zobacz załacznik i kod (był wyklikany z interfejsu).
Kod: | let
Source = Excel.CurrentWorkbook(){[Name="Table1"]}[Content],
ChangedType = Table.TransformColumnTypes(Source,{{"EAN", type text}}),
ReplacedValue = Table.ReplaceValue(ChangedType,null,"puste",Replacer.ReplaceValue,{"Sklep 1", "Sklep2", "Sklep3", "Sklep4"}),
UnpivotedOtherColumns = Table.UnpivotOtherColumns(ReplacedValue, {"EAN"}, "Attribute", "Value"),
AddedCustom = Table.AddColumn(UnpivotedOtherColumns, "Custom", each [EAN]&[Attribute]),
SortedRows = Table.Sort(AddedCustom,{{"Attribute", Order.Ascending},{"EAN", Order.Ascending}}),
ReorderedColumns = Table.ReorderColumns(SortedRows,{"Custom", "EAN", "Attribute", "Value"}),
ReplacedValue1 = Table.ReplaceValue(ReorderedColumns,"puste","",Replacer.ReplaceValue,{"Value"})
in
ReplacedValue1 |
Nietypowe wyklikanie - to zmiana typu tylko dla kolumny EAN w pierwszym kroku. PQ domyślnie zmieniłby typ wszystkim kolumnom.
A jedyną rzecz, którą należałoby zmienić "niewyklikując" w docelowym kodzie, to lista kolumn, w których trwa poszukiwanie pustych wartości (czyli lista sklepów) A tych, jak napisałeś będzie więcej, i nie wiadomo ile.
zatem trzecią linię kodu można zamienić na taką (w pliku już tak jest)
Kod: | ReplacedValue = Table.ReplaceValue(ChangedType,null,"puste",Replacer.ReplaceValue,List.RemoveMatchingItems(Table.ColumnNames(ChangedType),{"EAN"})), |
PS no i jeszcze warto by pozmieniać nagłówki kolumn na łądniejsze, ale tego nie robiłem, żeby nie zaciemniać kodu i nie płoszyć
sklepy.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 17 raz(y) 33.18 KB |
|
_________________ Kaper Jej Królewskiej Mości
Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego |
|
| ID posta:
437025
|
|
|
|
|
|
darko2000
Fan Excela
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 18-09-2024, 13:36
|
|
|
Dzięki |
|
| ID posta:
437026
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|