ID tematu: 76185
|
Pobieranie danych ze strony internetowej za pomocą PowerQuer |
Autor |
Wiadomość |
partner2001
Exceloholic
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 23-10-2024, 08:22 Pobieranie danych ze strony internetowej za pomocą PowerQuer
|
|
|
Witam serdecznie.
Chciałbym pobrać za pomocą Power Query dane ze strony internetowej Kod: | https://rozgrywki.pzts.pl/rozgrywki-indywidualne/rankingi?sezon=15&kategoria=2&plec=2&typ=4&wojew=16 | .
Na stronie tej można wybrać dane jakie nas interesują min. sezon, kategorię, płeć, rodzaj rankingu, województwo i po wybraniu interesujących nas danych po kliknięciu w przycisk pokaż pokazują się przefiltrowane dane wg. podanych kryteriów. Można je teraz pobrać i po kliknięciu przycisku pobierz pobierany jest arkusz excela z interesującymi nasz danym.
Uruchamiam Power Query i tworzę zapytanie ale Power Query nie widzi danych we wskazanym linku. Czy może mi ktoś poradzić jaki adres strony internetowej mam podać dla Power Query aby zobaczył on dane i żeby można było stworzyć kwerendę w celu pobrania tych danych do arkusza excelowskiego. |
_________________ Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
437377
|
|
|
|
|
|
|
Kaper
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 23-10-2024, 18:27
|
|
|
Na drugim etapie tworzenia zapytania, po wskazaniu strony pada pytanie o to na jakim poziomie ma być zapytanie. trzeba wskazać poziom najgłębszy, czyli https://rozgrywki.pzts.pl/rozgrywki-indywidualne/rankingi bo domyślnie jest w liście rozwijalnej najwyższy, czyli https://rozgrywki.pzts.pl/
A jak już to zrobisz to albo tabela ogólnopolskie .... albo tabela 1. I wciąga się do PQ bez problemu.
No i dalej trzeba poobrabiać - tego już nie robiłem.
Docelowo zapewne warto w zapytaniu umieścić odwołania do komórek/nazw w skoroszycie, żeby zmieniać sezon, płeć zawodników itd.
Przykład jak to zrobić w takim poście: http://www.excelforum.pl/viewtopic.php?p=434219
Zmień komórkę G2 (nazwaną Ctrl+F3 jako Data_tabeli) np. na wczorajszą datę (czy generalnie wcześniejszą niż poprzedni dzień roboczy zapisaną formacie rrrrmmdd i albo odśwież tabelę w G4:H5 albo już się ona odświeżyła, jeśli pozwoliłeś na makra w tym pliku
rankingi_pzts.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 7 raz(y) 29.25 KB |
|
_________________ Kaper Jej Królewskiej Mości
Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego |
|
| ID posta:
437388
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 24-10-2024, 14:41
|
|
|
Tak wiem jak się dostać do danych zaznaczonych na stronie www ale ja chciałbym stworzyć zapytanie które będzie modyfikowane wartościami znajdującymi się w określonej komórce Excela.
Dla przykładu stworzyłem Arkusz pod nazwą ParametrZapytania. Tam mogę wybrać parametry które mnie interesują tj. sezon, kategorię, płeć, rodzaj rankingu itd. Po wybraniu w komórce A8 (nazwanej RankingZapytanie tworzona jest ścieżka dostępu do tych danych na stronie www.
Jak zrobić aby po zmianie parametrów zapytania i odświeżeniu pobrały się interesujące mnie dane?
Plik w załączeniu.
rankingi_pzts.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 6 raz(y) 25.91 KB |
|
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
437411
|
|
|
|
|
|
Bill Szysz
Excel Expert
|
Wysłany: 24-10-2024, 15:34
|
|
|
To powinno Ci odpowiadać
PQ_Pobieranie_forum.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 14 raz(y) 40.03 KB |
|
437413
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 24-10-2024, 16:41
|
|
|
Nie działa.
Po wybraniu parametrów i włączeniu odświerzania pojawia się komunikat: zrzut ekranu w załączonych plikach
Zrzut ekranu 2024-10-24 173716.png
|
|
Plik ściągnięto 12 raz(y) 261.02 KB |
Zrzut ekranu 2024-10-24 173535.png
|
|
Plik ściągnięto 8 raz(y) 314.3 KB |
|
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
437414
|
|
|
|
|
|
Bill Szysz
Excel Expert
|
Wysłany: 24-10-2024, 16:46
|
|
|
w okienku Power Query kliknij na Plik -->Opcje i ustawienia --> Opcje zapytania --> Prywatność i wybierz "zawsze ignoruj ustawienia poziomu prywatności" |
437415
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 24-10-2024, 17:16
|
|
|
Dzięki. Teraz pobiera.
A jak pobrać dane z dwóch płci (Kobiety i Mężczyźni) i połączyć je w jednej tabeli jako rezultat |
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
437417
|
|
|
|
|
|
Kaper
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 28-10-2024, 10:56
|
|
|
Jeszcze do wcześniejszych postów:
W otwierającym zapytałeś:
Cytat: | Power Query nie widzi danych we wskazanym linku. Czy może mi ktoś poradzić jaki adres strony internetowej mam podać dla Power Query aby zobaczył on dane i żeby można było stworzyć kwerendę w celu pobrania tych danych do arkusza excelowskiego. |
pokazałem czego prawdopodobnie brakuje i ... przewidując przyszłość ... napisałem: Cytat: | Docelowo zapewne warto w zapytaniu umieścić odwołania do komórek/nazw w skoroszycie, żeby zmieniać sezon, płeć zawodników itd.
Przykład jak to zrobić... | Na co Ty, chyba nie czytając drugiej części mojej odpowiedzi: Cytat: | Tak wiem jak się dostać do danych zaznaczonych na stronie www ale ja chciałbym stworzyć zapytanie które będzie modyfikowane wartościami znajdującymi się w określonej komórce Excela |
No coś mi tu nie gra.
I odpowiedź na najnowsze pytanie: o pobieraniu danych dla dwóch płci:
Zrób dwa zapytania po jednym dla K i M i je połącz. Kolejne kroki (bazując na pliku Kolegi) to np:
1) Zmień miejsce przedstawiania wyniku Zapytania Result (Load to) z tabeli w arkuszu na Utwórz tylko połączenie.
2) zmień nazwany zakres link, tak, żeby odwoływał się zawsze do Kobiet
3) dodaj nowy nazwany zakres np. link2 analogiczny jak link, ale dla mężczyzn
4) zrób kopię zapytania Result (np. Result2) i wyedytuj je, żeby odwoływało się do link2.
5) połącz wyniki obu zapytań (albo w końcówce jednego z tych dwóch, albo jako nowe zapytanie) i umieść jego wynik w arkuszu |
_________________ Kaper Jej Królewskiej Mości
Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego |
|
| ID posta:
437459
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|