Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 76143 Skopiuj do schowka Pobieranie danych z innego pliku do uzupełnienia
Autor Wiadomość
kamdu 
Starszy Forumowicz

Wersja: Mac Office 2016
Wysłany: 04-10-2024, 08:34   Pobieranie danych z innego pliku do uzupełnienia

Witajcie! Mam pytanie jak i czy w ogóle można zrobić taką rzecz. Mianowicie: aktualnie mam ok. 150 plików excel w każdym z nich mam w jednym arkuszu 4 komórki gdzie z listy wybieram dane do uzupełnienia, dane są w drugim arkuszu w tym samym pliku. Teraz mam sytuację, że muszę zmienić dane do uzupełniania w każdym ze 150 plików. Czy jest opcja aby zrobić jeden główny plik tylko z danymi do uzupełnienia. abym w przyszłości gdy zajdzie potrzeba nie musiał zmieniać danych w każdym z plików tylko w jednym głównym? Z góry dziękuję za pomoc :beer
ID posta: 437191 Skopiuj do schowka

Kaper 

Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 365
Wysłany: 04-10-2024, 10:41   

Gdybym stanął przed takim problemem, to napisałbym makro, które po kolei zmienia dane w każdym z tych skoroszytów. Dane mogłyby być zapisane w pięciu (lub 9) kolumnach. A - nazwa pliku, B:E nowe wartości i ew o ile położenie tych komórek nie jest stałe we wszytskich 150 plikach F:I - adresy komórek do zmiany.

Jeśli można na operację poświęcić tak około (na oko) minuty, to nie bawiłbym się w kruczki i w pętli po wierszach otwierał plik z nazwą z kol A, zmieniał cztery wartości, zapisywał i zamykał, i kolejny wiersz z danymi.

Oczywiście jest też pomysł, żeby w tych 150 plikach zamiast wartości w komórkach zrobić odwołanie do głównego pliku (tego ze 150 wierszami danych (wtedy kolumna A mogłaby nawet być pusta, ale ja zostawiłbym ją wypełnioną, by ułatwić ew. debugowanie. Ale wtedy mamy pewnie kłopot z listami rozwijalnymi we wspomnianych komórkach.

Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego
ID posta: 437196 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu