ID tematu: 76117
|
Oblicz czas pracy godzin nocnych |
Autor |
Wiadomość |
Piotreku
Stały bywalec Excelforum
|
Wysłany: 19-09-2024, 21:19 Oblicz czas pracy godzin nocnych
|
|
|
Witam.
1. Godziny nocne to przedział od 22:00 do 6:00.
2. Jeśli praca zaczyna się przed 22:00, godziny nocne liczymy od 22:00. Jeśli kończy się po 6:00, liczymy tylko do 6:00.
3. Jeśli praca zaczyna się przed 6:00, godziny nocne liczymy do 6:00.
-------------------
Start to godziny rozpoczęcia pracy, kolumna "E"
Stop to godziny zakończenia pracy, kolumna "F"
-------------------
Wynik jest zapisywany w kolumnie "J" ( jeśli godziny nocne nie występują to wynik = "")
-------------------
Dane do obliczeń zapisano w formacie "[g]:mm"
Jak otrzymać prawidłowy wynik?
Czas_Pracy.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 31 raz(y) 9.67 KB |
|
|
| ID posta:
437033
|
|
|
|
|
|
|
minijack
ExcelSpec
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 20-09-2024, 07:08
|
|
|
ja napisałem sobie do tego funkcję ale u ciebie jest to trochę inaczej zapisane więc trzeba to połączyć aby uzyskać dane w formie start-stop
patrz w załączniku
Czas_Pracy.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 23 raz(y) 16.17 KB |
|
|
| ID posta:
437034
|
|
|
|
|
|
Waldek
Excel Expert
Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 20-09-2024, 09:42
|
|
|
Taka formuła w J2 i kopia w dół:
Kod: | =JEŻELI.BŁĄD(1/(1/MODUŁ.LICZBY(MOD(--F2-E2;1)-MEDIANA(6/24;22/24;--F2)+MEDIANA(6/24;22/24;--E2)-(--E2>--F2)*2/3));"") |
|
|
| ID posta:
437036
|
|
|
|
|
|
Leon M
ExcelGaduła 500+
Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 09-11-2024, 18:09
|
|
|
Waldek, kapitalna formuła!
Od dawna potrzebowałem formuły liczącej wymiar czasu pracy w porze nocnej. Nie potrafiąc samemu takiej napisać, poszukiwałem w Internecie. Znajdowałem takie, które oparte były na wielokrotnie zagnieżdżonych funkcjach warunkowych i nie do końca spełniały moje oczekiwania, choćby dlatego, że wymagały dodatkowych zakresów pomocniczych.
I właśnie dzisiaj znalazłem Twoją, która znakomicie pasuje do moich obliczeń.
Przedstawiona przez Ciebie formuła jest zwięzła, nie potrzebuje komórek pomocniczych i działa dla wszystkich konfiguracji godzin rozpoczęcia i zakończenia pracy, i... jest dla mnie praktycznie niezrozumiała.
Dlatego też zwracam się z gorącą prośbą, czy może jej Autor lub ktoś inny nie zechciałby wyjaśnić mi jej działania.
Poszukuję również formuły do obliczania godzin pracy w święta, niedziele i soboty, i myślę, że tę formułę można by zaadaptować do tego zadania, odpowiednio ją modyfikując, mając na uwadze, iż wspomniane dni w moim przypadku liczone są od godziny szóstej danego dnia do godziny szóstej rano dnia następnego. Przykładowo, jeżeli pracownik rozpoczął pracę o godzinie 20:00 w niedzielę i zakończył ją o godzinie 8:00 w poniedziałek, to przepracował 10 godzin w niedzielę.
Za odpowiedzi z góry bardzo dziękuję. |
|
| ID posta:
437603
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|