Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 76181 Skopiuj do schowka Dopasowanie danych do drugiej tabeli
Autor Wiadomość
jasper93
Fan Excela

Wersja: Win Office 2016
Wysłany: 22-10-2024, 12:22   Dopasowanie danych do drugiej tabeli

Cześć, z racji tego, że skończyły mi się pomysły na rozwiązanie mojego problemu, proszę o pomoc. W załączniku umieściłem skrawek danych, które muszę obrobić na własne potrzeby, ilość rekordów przekracza kilka tyś. Przechodząc do sedna, na podstawie danych wsadowych gdzie mam numer pojazdu, obszar(miejsce docelowe dojazdu/odjazdu), a także KM - które są najistotniejsze w tym wszystkim.

Dane, które analizuje będą dla różnych aut, dla wielu dat, dlatego to tylko szczątkowe dane.

Potrzebuje dopasować sumę KM z danych wsadowych do tabeli z przebiegiem trasy, którą umieściłem po prawej stronie. Kierowca zawsze rozpoczyna pracę od wyjazdu z magazynu i kończy również wjeżdżając do magazynu. Oczywiście puste miejsca w danych to obszary, których nie ma w systemie, natomiast liczba KM jest mi potrzebna do sumy. Konkretne auto może wykonać trasę dwa razy dziennie, dlatego też trochę popsuła mi się koncepcja, myślałem żeby zastosować tutaj formułę suma warunków, ale niestety się nie sprawdzi. Czy zsumowanie KM jest możliwe bez użycia Visual Basic lub w ogóle możliwe, jeśli tak proszę o pomoc.

KM.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 8 raz(y) 19.66 KB

ID posta: 437356 Skopiuj do schowka

Maciej Gonet 
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
Wysłany: 22-10-2024, 13:15   

Wyjaśnij, na czym polega problem, bo nie bardzo rozumiem. Piszesz coś o "dopasowaniu", ale czego do czego? Wygląda, że wszystkie dane są w arkuszu, trzeba tylko podsumować. Żeby to zrobić trzeba wiedzieć, gdzie jest początek, a gdzie koniec sumowania. W arkuszu masz oznaczenia: "Początek trasy", "Koniec trasy" oraz wyróżnienia kolorem. Czy one będą w arkuszu roboczym, czy można je uważać za dane, czy to tylko ilustracja przykładu na Forum?
ID posta: 437359 Skopiuj do schowka

hurgadion 
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2021
Wysłany: 22-10-2024, 13:32   

Hej,
jeżeli dobrze zrozumiałem postawiony problem, to może wystarczy formułka:
Kod:

=JEŻELI.BŁĄD(SUMA(ADR.POŚR(JEŻELI(ORAZ(C3="DC Warszawa, Magazyn ";ORAZ(D3<>"DC Warszawa, Magazyn ";D3<>"DC Warszawa"));"H"&WIERSZ(C3)&":H"&WIERSZ()-1+PODAJ.POZYCJĘ($D$14;ADR.POŚR("D"&WIERSZ()&":D"&5000);0);"")));"")

Przetestuj jak to działa w załączniku, pozdrawiam :lol:

KM.sol.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 14 raz(y) 26.92 KB

ID posta: 437361 Skopiuj do schowka

jasper93
Fan Excela

Wysłany: 22-10-2024, 13:54   

Może dobrze nie sprecyzowałem wytycznych na potrzeby zadania, ilość punktów(Obszarów) na trasie może być różna, te były przykładowe. Potrzebuje dopasować sumę kilometrów(z obszarów) z lewej strony, które zawierają się w danej trasie czyli od wyjazdu z magazynu do wjazdu - co zostało wyraźnie zaznaczone napisem - początek i koniec trasy. Niestety opisy przedstawiające początek i koniec trasy zostały wprowadzone ręcznie przeze mnie, tak by ułatwić o co mi chodzi.

Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie jest to ilustracja początku i końca danej trasy, natomiast można uznać, że jeżeli był wyjazd z magazynu i potem kilka obszarów i na końcu wjazd do magazynu to jest cała trasa.

@hurgadion Formułka fajna, dziękuje za nią, nie analizowałem tylko czy użyteczna w całej analizie, bo tutaj wygląda okej.
ID posta: 437363 Skopiuj do schowka

jasper93
Fan Excela

Wysłany: 24-10-2024, 10:00   

@hurgadion, mam pytanie do fragmentu formuły:
+PODAJ.POZYCJĘ($D$14;ADR.POŚR("D"&WIERSZ()&":D"&5000);0);"") - nie rozumiem blokowania tej komórki, bo nie sprawdza się teraz to dla innych magazynów, które mam w swoich danych.
ID posta: 437401 Skopiuj do schowka

hurgadion 
ExcelSpec

Wysłany: 24-10-2024, 14:58   

Umieść proszę załącznik z danymi, ciężko bez danych dywagować na temat dlaczego formułka nie działa prawdłowo... Może w D14 jest inna wartość niż w danych umieszczonych przez Ciebie w załączniku, a może danych jest więcej niż 5000, a może jeszcze inny powód, ciężko wymyślić... :lol:
ID posta: 437412 Skopiuj do schowka

jasper93
Fan Excela

Wysłany: 25-10-2024, 11:07   

W załączniku dodałem dwa przypadki, jeden gdzie auto wyjeżdża z tego samego magazynu, ale już na innym aucie, drugi gdzie jest totalnie inny magazyn i inne auto. Nie rozumiem w tej formule, dlaczego blokujemy D14, skoro wszystkie wjazdy i wyjazdy z magazynów są niezależne od siebie.

PS Rekordów jest ponad 10 tyś, więc jak ustawię zamiast 5000, 10 tyś będzie śmigać?

KM.xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 8 raz(y) 30.12 KB

ID posta: 437429 Skopiuj do schowka

hurgadion 
ExcelSpec

Wysłany: 25-10-2024, 11:21   

D14 jest zablokowane, dlatego, że wykorzystywana jest wartość z tej komórki do obliczeń w innych komórkach... Przy różnych magazynach formułka nie zda egzaminu, sytuacja się komplikuje ciut, ja nie wiem (tak na pierwszy rzut oka) jak to rozwiązać formułkami bez VBA, może ktoś inny to ogarnie szybciej, pozdrawiam :lol:
ID posta: 437430 Skopiuj do schowka

Maciej Gonet 
Excel Expert

Wysłany: 26-10-2024, 08:32   

Propozycja korzystająca z kolumn pomocniczych w celu określenia początków i końców poszczególnych tras.
Kolumny pomocnicze S:W, wyniki w X:Y.

KM (nowe).xlsx
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 37.64 KB

ID posta: 437453 Skopiuj do schowka

jasper93
Fan Excela

Wysłany: 30-10-2024, 08:29   

Dziękuje za rozwiązanie, mam pytanie czy w komórce V3, nie powinno być odwołanie do komórki V2, zamiast X2? Bo nie wiem czy dobrze to rozumiem
ID posta: 437475 Skopiuj do schowka

Maciej Gonet 
Excel Expert

Wysłany: 30-10-2024, 08:41   

Tak, masz rację, musiałem pomylić się przy kopiowaniu. Ale istotne, że w tym miejscu (początek kolumny) powinien być zwrócony numer wiersza.
ID posta: 437476 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu