ID tematu: 76183
|
Arkusz zbierający podsumowanie ukończenia szkolenia |
Autor |
Wiadomość |
wiompex
Świeżak
Wersja: Mac Office 365
|
Wysłany: 22-10-2024, 13:56 Arkusz zbierający podsumowanie ukończenia szkolenia
|
|
|
Szanowni Państwo,
nie mogę sobie poradzić z następującym tematem. Współpracownik odpowiada za prowadzenie szkoleń w firmie i przesyła mi automatycznie wygenerowane dane po każdym dniu szkoleniowym (jeden arkusz reprezentuje jeden dzień szkoleniowy). Jeden dzień zawiera różną liczbę (zazwyczaj 6-8) tematów, gdzie generowane dane polegają na tym, iż w każdym wierszu występuje osoba (imię nazwisko), natomiast w kolumnach po kolei są informacje o tym czy dane temat został ukończony (pierwszy wiersz zawiera treść tematów).
Aby dane nazwisko znalazło się w pierwszej kolumnie dana osoba musi się zarejestrować do szkolenia, stąd też liczba wierszy jest inna w każdym z arkuszy (czyli dni szkoleniowych).
Używając komendy zliczającej ilość komórek zawierających treść "ukończone" łatwo mogę określać frekwencję w danym dniu szkoleniowym dla każdej z osób. Kilka arkuszy "sumuję" opcją konsoliduj, która generuje kolejny arkusz zawierający jakby podwiersze.
Moje pytanie brzmi - mogę w jakiś prostszy sposób zliczać frekwencje (ilość tekstu o treści "ukończył" w wierszach przypisanych do danego nazwiska w wielu arkuszach) oraz drugi grubszy problem. Mając listę z kadr z wyszczególnieniem wszystkich komórek wewnętrznych, funkcji itp. chciałbym przypisywać frekwencję do nazwisk z arkusza gdzie są one uporządkowane alfabetycznie do właśnie tego z podziałem na komórki wewnętrzne firmy.
Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję!! |
|
| ID posta:
437364
|
|
|
|
|
|
|
Kaper
Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 22-10-2024, 16:41
|
|
|
Pomysł:
Wszystkie pliki mają taką samą strukturę, czyli bardzo typowa pierwsza rafa jest ominięta :)
Umieść je w jednym folderze.
Poza tym folderem (w ten sposób unikniesz wykluczania go z dalszych operacji) umieść plik zliczający, który będzie zbierał dane ze wszystkich plików z folderu.
Chyba najprościej - wykorzystując Power Query (Get & Transform data) bo od razu jest dostępne Get data->From File->From folder
DAne w każdym z plików trzeba będzie "odprzestawnić" czyli unpivot by ze struktury
nazwisko temat1 temat2 temat3
nowak uk uk nie
kowalski nie uk nie
uzyskać układ
nazwisko temat stan
nowak temat1 uk
nowak temat2 uk
nowak temat3 nie
kowalski temat1 nie
itd.
Jeśli PQ jeszcze nie było używane, to pewnie dobry moment, żeby spróbować. Jest sporo tutoriali w sieci. Pierwszy, który mi się wygooglował do tego zagadnienia (opisywanie zajęłoby jednak sporo czasu ) to ten: https://www.youtube.com/watch?v=D7IR5GuIEPk (zerknąłem i jest OK)
Dołączenie danych z kadr np. o działach/komorkach - najwygodniej zapewne też w PQ robiąc Merge dwóch tabel - tej "wyprostowanej" ze szkoleń i tej z kadr. Choć możesz też skorzystać z tradycyjnego VLOOKUP (Wyszukaj.Pionowo), czy XLOOKUP (X.Wyszukaj).
A mając takie dane reszta będzie samą przyjemnością - frekwencja na poszczególnych tematach, "ukańczalność tematów", najaktywniejsi i nieaktywni, najskuteczniejsi i nieskuteczni, itp.
To też możesz zrobić w PQ, ale na początek pewnie szybciej i wygodniej zrobisz zwykłymi formułami albo tabelą/ami przestawnymi, itp.
Pisałem w neutralnej formie, bo ani treść, ani dane z profilu, ani nazwa użytkownika nie wskazują płci). |
_________________ Kaper Jej Królewskiej Mości
Jeśli dane będą torturowane dość długo, przyznają się do wszystkiego |
|
| ID posta:
437368
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|