ID tematu: 71236
|
Lista pomijająca niewypełnione komórki |
Autor |
Wiadomość |
partner2001
Exceloholic
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 29-07-2021, 12:03 Lista pomijająca niewypełnione komórki
|
|
|
Witam.
W komórce arkusza po kliknięciu na znacznik przy komórce rozwija mi się listę nazwisk stworzoną za pomoc sprawdzenia poprawności danych. Źródło tych danych jest w innym arkuszu, ale posiada formuły a nie tekst. Komórki te posiadają formuły i po spełnieniu pewnych warunków nazwisko pojawia się w komórce należącej do zakresu źródła komórek z których poprawność danych tworzy listę do wstawienia w komórce docelowej.
Jak zrobić, aby na tej liście rozwijanej pojawiały się tylko nazwiska a nie puste miejsca.
Jeżeli w źródle danych znajdują się nazwiska w postaci tekstowej (nie formuły) to po zaznaczeniu pola "ignoruj puste pola" lista nie pokazuje pustych (niewypełnionych) miejsc źródła.
A co zrobić, kiedy lista ta posiada w całym zakresie źródła formuły i raz jest 5 nazwisk a innym razem jest 50 nazwisk. Chciałbym, aby niezależnie od ilości wypełnionych nazwisk na liści pojawiały się tylko nazwiska a nie puste pola. |
_________________ Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
407633
|
|
|
|
|
|
|
Bill Szysz
Excel Expert
|
Wysłany: 29-07-2021, 13:11
|
|
|
partner2001, jeśli sądzisz, że "my tu som jasno(ciemno)widze" to się mylisz.
143 posty i nadal zasad nie znasz? Trochę wstyd
Teraz mogę Ci tylko napisac, że pewnie funkcja FILTRUJ mogłaby pomóc. |
407641
|
|
|
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert
|
Wysłany: 29-07-2021, 13:15
|
|
|
Prosimy o załącznik. Problem jest zbyt złożony, żeby napisać odpowiedź "z pamięci".
A tworzenie własnego modelu danych na podstawie tego opisu jest dość karkołomne. Możesz dostać odpowiedź nieprzystającą do Twojego układu danych. Załącznik może być uproszczony, chodzi o to, żeby tam gdzie są formuły były formuły, tam gdzie stałe - stałe, a tam gdzie puste teksty - puste teksty. |
|
| ID posta:
407642
|
|
|
|
|
|
umiejead
Excel Expert
Wersja: Win Office 2013
|
Wysłany: 29-07-2021, 15:35
|
|
|
No to jeszcze: Cytat: | Dołączył: 27-08-2015, 12:41 |
|
_________________ .
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie. |
|
| ID posta:
407648
|
|
|
|
|
|
Radosław Poprawski
ExcelSpec
|
Wysłany: 29-07-2021, 19:51
|
|
|
a może przedstaw cały twój schemat?
jak koledzy wyżej napisali - jest to trochę jak strzelanie po ciemku do czarnego celu, ale wydawać by się mogło ze PQ tez może rozwiązać ten problem.
Pytanie - dlaczego korzystasz z list rozwijanych a nie logiki w PQ aby otrzymać pełną gotową listę nazwisk? |
|
| ID posta:
407660
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 29-07-2021, 21:50
|
|
|
W arkuszu Protokół po wybraniu nr meczu wpisują się drużyny gospodarza i gości oraz data meczu i jego miejsce.
W polach "A" i "X" trzeba wybrać zawodników z listy rozwijanej zrobionej na podstawie listy poprawności danych. Lista ta ma swoje źródło w arkuszu kluby i zawodnicy. Zakres źródła to 50 nazwisk ale w niektórych klubach jest 8 zawodników a w niektórych prawie 50-ciu.
Po zaznaczeniu całego zakresu źródła pojawiają się wolne pola w liście w arkuszu Protokół.
Gdyby te listy były w postaci tekstowej np. Andrzej Adamczyk, Janusz Kowalski, Jan Robak itd. to zaznaczenie pola ignoruj puste rozwiązałoby problem, lista zawierała by tylko te nazwiska. U mnie jednak każde pole listy źródła jest zmienne i określone przez formułę więc nie jest puste i pomimo, że nie ma tam wartości jest wyświetlane puste miejsce w polu listy poprawności danych.
Załączam plik.
Protokół18.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 30 raz(y) 401.84 KB |
|
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
407664
|
|
|
|
|
|
Bill Szysz
Excel Expert
|
Wysłany: 29-07-2021, 23:01
|
|
|
partner2001, nie przyglądałem się całości Twojego pliku, skupiłem się tylko na tym czego potrzebujesz. Zmieniłem reguły sprawdzania poprawności dla gości i gospodarzy. Dla gości wygląda teraz tak
Kod: | ='kluby i zawodnicy'!$G$166# |
odpowiednio dla gospodarzy.
W komórce G166 arkusza "kluby i zawodnicy" zmieniłem formułę na poniższą
Kod: | =FILTRUJ(M2:M51;M2:M51<>"") |
i odpowiednio dla gospodarzy.
Plik wydaje się przekombinowany - i jeśli jest taka możliwość to unikaj funkcji ulotnych (np PRZESUNIECIE) bo ani się spostrzeżesz a pliczek stanie się ociężały (wolno reagujący)
Protokół18_BS.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 36 raz(y) 395.63 KB |
|
407666
|
|
|
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert
|
Wysłany: 29-07-2021, 23:32
|
|
|
Rozumiem, że ten plik jest przygotowany z myślą o wykorzystywaniu przez wiele osób.
Byłoby zatem wskazane, żeby jasno określić, w których wersjach Excela ma on działać.
Tak się niezbyt szczęśliwie składa, że właściwości list rozwijanych kontroli poprawności zmieniały się w miarę dojrzewania Excela.
Bill proponuje rozwiązania, które będą działać póki co tylko w Excelu 365. Natomiast mnie się wydaje, że problem który opisujesz (wyświetlanie pustych linii na liście kontroli poprawności, gdy w danych są puste teksty) nie występuje w Excelu 365. Ten problem występował we wcześniejszych wersjach (nie pamiętam do której, bo nie mam teraz jak sprawdzić).
Należałoby zatem doprecyzować oczekiwania w stosunku do tego programu.
Edit MG: Faktycznie w Excelu 365 są te puste wiersze. To zostało zmienione w Excelu Online, a ja zasugerowałem się (bez sprawdzenia), że w 365 jest tak samo. Niestety, co wersja to inaczej. |
Ostatnio zmieniony przez Maciej Gonet 30-07-2021, 20:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
| ID posta:
407667
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 30-07-2021, 12:53
|
|
|
Dzięki Bill.
A czy możesz mi powiedzieć jak wyeliminować powtarzające się nazwiska w tych listach rozwijanych inaczej niż za pomocą funkcji przesunięcie. Bardzo chętnie skorzystam z lepszego rozwiązania, ale go nie znam. Funkcja przesunięcie eliminuje mi z listy wybranych już zawodników, żeby przez pomyłkę nie wybrać tych samych zawodników.
Twoje rozwiązanie jest super, ale nie eliminuje powtarzających się nazwisk.
Mćku. Problem, który opisuję występuje również w Excelu 365, bo ja z takiego korzystam. |
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
407692
|
|
|
|
|
|
Bill Szysz
Excel Expert
|
Wysłany: 30-07-2021, 18:26
|
|
|
partner2001, nie zauważyłem, że odpowiedziałeś tutaj.....i zadałeś dodatkowe pytanie.
Nie ma problemu. W załączniku pokazuję jak to zrobić. Jest to jednak dość zaawansowane rozwiązanie (dodatkowo wykraczające poza excela, w pewnym sensie - drugi argument funkcji FILTERXML) więc proszę nie pytaj dlaczego tak a nie inaczej bo....dziś piąteczek
Sprawdź czy Ci odpowiada i jeśli odpowiedź będzie twierdząca, pousuwaj niepotrzebne formuły w pliku (szczególnie te z PRZESUNIĘCIEm)
Protokół18_BS_2.xlsm
|
Pobierz Plik ściągnięto 42 raz(y) 395.92 KB |
|
407708
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 30-07-2021, 19:16
|
|
|
Bill - rewelacja.
Co prawda nie mam zielonego pojęcia o co chodzi - (dzisiaj nie zadam tego pytania - bo piątek, piątunio, piąteczek i czas na ) i co to za formuła ale rozwiązanie jest genialne.
Jakbyś kiedyś miał troszkę czasu na zbyciu to może kiedyś wróciłbyś do tematu i wytłumaczył mi jak z tego w przyszłości skorzystać i wykorzystywać ten algorytm być może w innych podobnych rozwiązaniach.
Serdeczne dzięki.
Czy ta funkcja działa w niższych wersjach excela czy tylko od wersji 2019 (365)? |
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
407710
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 17-09-2024, 09:17
|
|
|
Cześć Bill, pozostali eksperci i forumowicze.
Minęło trochę czasu więc powracam do tematu z prośbą o opis zastosowanego przez Ciebie (genialnego) rozwiązania. Czy znalazł byś trochę czasu (lub inny expert excela) i opisał zastosowane rozwiązanie na tyle dokładnie abym ja i lub inni forumowicze mogli je zastosować do innych projektów.
Z góry dziękuję w imieniu swoim i innych osób które będą mogły skorzystać z Twojego rozwiązania. |
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
437013
|
|
|
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert
|
Wysłany: 17-09-2024, 10:56
|
|
|
Myślę, że w komórce P114 możesz alternatywnie zastosować formułę:
Kod: | =FILTRUJ(G2:G51;(G2:G51<>"")*(LICZ.JEŻELI(Protokół!D13:D18;G2:G51)=0)) | Powinna ona również zwrócić listę bez wykorzystanych już nazwisk.
Myślę, że ta formuła jest w miarę zrozumiała. Warunek zastosowany w funkcji FILTRUJ sprawdza czy poszczególne wpisy z listy G2:G51 występują w zakresie Protokół!D13:D18. Jeśli nie występują, funkcja LICZ.JEŻELI zwraca 0, a to powoduje, że funkcja FILTRUJ je przepuszcza. Pierwsza część warunku
jest istotna wtedy gdy lista Protokół!D13:D18 jest w całości wypełniona i nie zawiera pustych pól. |
|
| ID posta:
437015
|
|
|
|
|
|
partner2001
Exceloholic
|
Wysłany: 17-09-2024, 11:31
|
|
|
Dziękuję Maćku. Twoje rozwiązanie też działa i jest ok. Ale ja byłem ciekawy wykorzystania propozycji Billa z wykorzystaniem funkcji Kod: | =FILTERXML("<x><i>"&POŁĄCZ.TEKSTY("</i><i>";;G166#;Protokół!AO13:AO20)&"</i></x>";"//i[not(following::*=. or preceding::*=.)]") |
|
Pozdrawiam
Leszek |
|
| ID posta:
437018
|
|
|
|
|
|
Bill Szysz
Excel Expert
|
Wysłany: 17-09-2024, 15:17
|
|
|
partner2001 napisał/a: | Ale ja byłem ciekawy wykorzystania propozycji Billa z wykorzystaniem funkcji |
Niestety zbyt dużo tłumaczenia byłoby. W zamian proponuje Ci prześledzenie tego wątku na stack Overflow, Jest tam prawie wszystko co potrzebne by pracować z FILTERXML (i testować tą funkcję). A jeśli jeszcze bardziej chcesz zgłębić tajniki XPath (czyli drugiego argumentu funkcji FILTERXML to odsyłam do źródła w drugim linku.
1.Stack Overflow
2. XPath
Drugi link jest do starej wersji XPath ponieważ tylko z taką składnią pracuje FILTERXML
Edit: Pierwszy argument funkcji FILTERXML ma być tekstem w formacie XML i temu właśnie służy wszystko co się w nim znalazło w mojej propozycji (czyli zbudowałem tekst który dla tej funkcji jest XMLem). Spróbuj skopiować tylko pierwszy argument i zobacz co tworzy w komórce (nie zapominj dodać znaku "=". |
437020
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|