Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ąćęłńóś
21-03-2021, 18:42
Makro translator Deepl
Autor Wiadomość
piotro9x
Forumowicz


Wersja: Win Office 2016
Posty: 15
Wysłany: 21-03-2021, 17:47   Makro translator Deepl

Witam. Czy posiada ktoś może makro do obsługi translatora Deepl z wykorzystaniem oczywiście klucza API ??. Translator jako formuła do wpisania w komórce.
ID posta: 402463 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 969 razy
Posty: 5280

Wysłany: 21-03-2021, 19:48   

A co to makro miałoby robić? Nie chodzi ci czasem o UDF?
.
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie.
ID posta: 402465 Skopiuj do schowka
 
 
piotro9x
Forumowicz


Wersja: Win Office 2016
Posty: 15
Wysłany: 21-03-2021, 20:36   

Miało by poprzez funkcje w komórce tłumaczyć tekst w wybranych języka podobnie jak działa googletranslate [=GoogleTranslate(A2, "es", "en")] czy microsofttranslate. Tłumaczenie poprzez translator microsftu (https://sysmod.wordpress.com/2019/04/03/ms-azure-cognitive-services-v3-api-translator-vba/) działa bez zarzutu, posiadając klucz API można przetłumaczyć do 1mln znaków miesięcznie. Natomiast pracując na translatorach od jakiegoś czasu mogę stwierdzić że dla moich potrzeb deepl jest najbardziej dokładny.
ID posta: 402467 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 969 razy
Posty: 5280

Wysłany: 21-03-2021, 21:16   

Jęz. ang.: deklinacji tam nie ma.
Wyłapie kontekst?

"I saw a man with a telescope"

Tłum.:

- "Zobaczyłem człowieka przez teleskop" - (przez urz. opt.)
czy:
- "Zobaczyłem człowieka z teleskopem"?

Nic nie zarzucam - ciekaw jestem!
.
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie.
Ostatnio zmieniony przez umiejead 21-03-2021, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 402468 Skopiuj do schowka
 
 
piotro9x
Forumowicz


Wersja: Win Office 2016
Posty: 15
Wysłany: 21-03-2021, 21:25   

DeepL tak, zresztą bing microsoftu też natomiast sprawdzając tłumaczenia i porównując stwierdzam, że deepL ma sporą przewagę zarówno nad google jak i bingiem (bynajmniej w moich tłumaczeniach).
ID posta: 402470 Skopiuj do schowka
 
 
Auditorius 
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 1 raz
Posty: 288
Wysłany: 29-08-2022, 18:03   

Z tzw. skrzynki wujka - obsługiwało IE , trzeba przerobić na XML/http ale 80% pracy zrobione...

Wiem przy dziecku po niemiecku ...ale taką mam wersję :)

Translate DeepL.xlsm
Pobierz Plik ściągnięto 15 raz(y) 49.17 KB

_________________
Nobody's Perfect
ID posta: 420109 Skopiuj do schowka
 
 
Marecki 
Excel Expert



Wersja: Win Office 2019
Pomógł: 2585 razy
Posty: 8602
Wysłany: 30-08-2022, 21:26   

Przetestuj taką funkcję.
Kod:


Sub Test()
Dim x As String
    x = Deepl("Hello, world!", "DE")
    MsgBox x
End Sub


Function Deepl(sText As String, Lang As String) As String
Const ApiKey As String = "DeepL-Auth-Key f35d77e7-08d5-bcd5-c4cb-8db0fa2257a5:fx"    'Tu wpisz swój klucz Api
Dim Param As String
Dim xmlHttp As Object

    Param = "text=" & Application.EncodeURL(sText) & "&target_lang=" & Lang
    Set xmlHttp = CreateObject("MSXML2.XMLHTTP.6.0")

    With xmlHttp
        .Open "POST", "https://api-free.deepl.com/v2/translate", False
        .setRequestHeader "Host", "api-free.deepl.com"
        .setRequestHeader "Authorization", ApiKey
        .setRequestHeader "User-Agent", "Mozilla/5.0"
        .setRequestHeader "Content-Length", VBA.Len(Param)
        .setRequestHeader "Content-Type", "application/x-www-form-urlencoded"
        .Send (Param)
        If .Status <> 200 Then
            Deepl = .Status
        Else
            Deepl = .ResponseText
        End If
    End With
   
    Set xmlHttp = Nothing

End Function

Funkcja u mnie zwraca zawsze kod błędu 403, czyli nieautoryzowany dostęp do zasobu serwera, co jest oczywiste, bo nie mam klucza API.
Co prawda można go uzyskać za darmo, ale trzeba podać dane karty kredytowej, a to mi się nie uśmiecha.
Jak masz taki klucz to wpisz go do funkcji i testuj.
Ja bez tego klucza nic więcej nie mogę zrobić, nie mam jak testować tego kodu.
_________________
Hardware - ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonować.

Szkolenia z Excela , FB
Office 2019 Professional Plus , Windows 11 x64
Pozdrawiam, były mkkk23 teraz Marecki.
ID posta: 420153 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.wip.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe