Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 75302 Skopiuj do schowka Dodatek xlam
Autor Wiadomość
marzatela 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 328
Pomogła: 470 razy
Wysłany: 30-11-2023, 14:47   Dodatek xlam

Mam makro, w którym poprzez Workbooks.Open chce otworzyć inny plik Excela. Działa bez problemu. To samo makro wrzucone w ramach procedury dodatku - nie. Plik, który chcę otworzyć jest ten sam. Linię kodu Workbook.Open przechodzi, nie pojawia się żaden błąd, ale plik pozostaje zamknięty, błąd pojawia się w kolejnej linii sprawdzającej ilość arkuszy czy nazwę arkusza 1.
Czy dodatki mają jakieś ograniczenia?

http://www.szultaset.pl
ID posta: 431736 Skopiuj do schowka

master_mix 
Excel Expert

Wersja: Win Office 365
Wysłany: 01-12-2023, 01:05   

nie jest to normalne.
metoda workbooks.open powinna zadziałać prawidłowo.

zakładam że to jakiś większy projekt, więc być może plik już wcześniej został otwarty a własność visible=false, i w takim przypadku nie wygeneruje błędu metoda otwierania a pliku nie widzisz.
No i jeżeli jakiś wcześniejszy kod zmieniał coś w tym skoroszycie np. nazwy arkuszy , to dostaniesz błąd w innej linii.

Oczywiście gdybam, bo nie widzę kodów.

w każdym razie tak jak pisałem, nie ma znaczenia czy metoda w kodach skoroszytu czy
dodatku -> powinna działać :)

Podejmę współpracę (pracę)
Programowanie C#, Android, iOS, VB.NET, VBA, ASP.NET Core, WPF, Xamarin, Power Platforms, XAML, MVC, LINQ, Entity Framework. Bazy danych SQL Server, Oracle, MySQL, Firebird
Wrocław i okolice …lub zdalnie.
ID posta: 431745 Skopiuj do schowka

marzatela 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 328
Pomogła: 470 razy
Wysłany: 01-12-2023, 07:04   

Warunek WBK is Nothing przechodził do prawdy, więc coś jest na rzeczy. Pomogło dopiero wcześniejsze zadeklarowania New Excel.Application i dopiero otwarcie pliku.
Nie wiem, czy to jakieś ograniczenia dodatku, czy może coś się dzieje na moim kompie. Miałam od dawna zainstalowany Office 2010, od kilku miesięcy mam też zainstalowany 2019 (bez usuwania poprzedniego) i nie jestem pewna, czy coś tu się gryzie.

http://www.szultaset.pl
ID posta: 431747 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu