ID tematu: 75302
|
Dodatek xlam |
Autor |
Wiadomość |
marzatela
Excel Expert
Zaproszone osoby: 328
Pomogła: 470 razy Posty: 2695
|
Wysłany: 30-11-2023, 14:47 Dodatek xlam
|
|
|
Mam makro, w którym poprzez Workbooks.Open chce otworzyć inny plik Excela. Działa bez problemu. To samo makro wrzucone w ramach procedury dodatku - nie. Plik, który chcę otworzyć jest ten sam. Linię kodu Workbook.Open przechodzi, nie pojawia się żaden błąd, ale plik pozostaje zamknięty, błąd pojawia się w kolejnej linii sprawdzającej ilość arkuszy czy nazwę arkusza 1.
Czy dodatki mają jakieś ograniczenia? |
_________________ marzatela
http://www.szultaset.pl |
|
| ID posta:
431736
|
|
|
|
|
|
|
master_mix
Excel Expert
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 01-12-2023, 01:05
|
|
|
nie jest to normalne.
metoda workbooks.open powinna zadziałać prawidłowo.
zakładam że to jakiś większy projekt, więc być może plik już wcześniej został otwarty a własność visible=false, i w takim przypadku nie wygeneruje błędu metoda otwierania a pliku nie widzisz.
No i jeżeli jakiś wcześniejszy kod zmieniał coś w tym skoroszycie np. nazwy arkuszy , to dostaniesz błąd w innej linii.
Oczywiście gdybam, bo nie widzę kodów.
w każdym razie tak jak pisałem, nie ma znaczenia czy metoda w kodach skoroszytu czy
dodatku -> powinna działać :) |
|
| ID posta:
431745
|
|
|
|
|
|
marzatela
Excel Expert
Zaproszone osoby: 328
Pomogła: 470 razy Posty: 2695
|
Wysłany: 01-12-2023, 07:04
|
|
|
Warunek WBK is Nothing przechodził do prawdy, więc coś jest na rzeczy. Pomogło dopiero wcześniejsze zadeklarowania New Excel.Application i dopiero otwarcie pliku.
Nie wiem, czy to jakieś ograniczenia dodatku, czy może coś się dzieje na moim kompie. Miałam od dawna zainstalowany Office 2010, od kilku miesięcy mam też zainstalowany 2019 (bez usuwania poprzedniego) i nie jestem pewna, czy coś tu się gryzie. |
_________________ marzatela
http://www.szultaset.pl |
|
| ID posta:
431747
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|