ID tematu: 54572
 |
Certyfikaty Windows |
Autor |
Wiadomość |
Raffix
Exceloholic

|
Wysłany: 28-10-2016, 17:24 Certyfikaty Windows
|
|
|
Witam.
Zmagam się z problemem certyfikatów Windzie, może ktoś na forum byłby w stanie pomóc ze skryptem w VBS. Otóż za chiny nie mogę napisać metody sprawdzenia po nazwie czy dany certyfikat jest zainstalowany na win 7. Chodzi mi o certyfikaty Windows dostępne w przystawce certmgr.msc. W Google niestety nie mogę znaleźć jak odwołać się do obiektu tego magazynu na komputerze lokalnym.... Ze skryptem instalacji certyfikatu sobie poradziłem Kod: | Set objWshShell = CreateObject("WScript.Shell")
certloc = "MicrosoftRootCertificateAuthority2011.cer"
iRetval = objwshShell.Run (certloc & " /add root" , 0, true) |
ale chciałym przed dodaniem sprawdzić czy go tam jeszcze nie ma... |
_________________ Wiedza to nie nauka, wiedza to doświadczenie! |
|
 | ID posta:
306509
|
|
|
 |
|
|
|
Marecki
Excel Expert

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 30-10-2016, 17:13
|
|
|
Co prawda nie jestem obeznany w tym temacie, ale z tego co wiem i przetestowałem to moim zdaniem nie ma sensu sprawdzanie czy dany certyfikat jest już zainstalowany w systemie.
Spróbuj zainstalować kilkukrotnie ten sam certyfikat, a zauważysz że one się nie dublują, przynajmniej nie widać tego w certmgr.msc.
Po drugie to nie wydaje mi się, by taki certyfikat można było odnaleźć po nazwie pliku.
Trzeba szukać po jego właściwościach typu:
Kod: | Subject
Issuer
FriendlyName
Thumbprint
itp |
Po trzecie to co widać w certmgr.msc to nie wszystko - chyba.
Sprawdź to w ten sposób:
Uruchom konsolę CMD i w pisz do niej komendę:
Kod: | powershell -Command Get-ChildItem -Recurse Cert: |
Zobacz ile jest w systemie podpisów , które należało by sprawdzić i jak długo to trwa - czy jest sens ?
Oczywiście po wylistowaniu wszystkich, z CMD możemy je pobrać do tablicy i po kolei sprawdzać po w/w właściwościach.
To samo możemy uzyskać z PowerShell-a, ale nie wiem jak do niego się dobrać z poziomu VBA.
Oczywiście to są tylko takie moje spostrzeżenia po krótkim zapoznaniu się z problemem, zawsze mogę się mylić.
Może ktoś inny ma w tej materii jakieś doświadczenie i się wypowie, i ewentualnie mnie poprawi. |
_________________ Hardware - ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonować.
Szkolenia z Excela , FB
Office 2019 Professional Plus , Windows 11 x64
Pozdrawiam, były mkkk23 teraz Marecki. |
|
 | ID posta:
306643
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|