ID tematu: 15771
 |
Zablokowanie udostępnionego skoroszytu |
Autor |
Wiadomość |
aorat
Fan Excela

|
Wysłany: 18-02-2010, 14:40 Zablokowanie udostępnionego skoroszytu
|
|
|
Witam
Stworzyłem skoroszyt w którym mają być wprowadzane dane po poszczególnych etapach produkcji przez kilka osób. Umieściłem go na dysku sieciowym, udostępniłem (poprzez narzędzia - udostępnij skoroszyt), przez kilka dni testowania wszystko było OK. Nagle dzisiaj przy próbie otworzenia pojawił się komunikat, że udostępniony skoroszyt jest zablokowany do edycji, i co ciekawe, jest zablokowany przez moją osobę i mogę go sobie otworzyć tylko do odczytu (zrzut ekranu otwartego już pliku w załączniku). I moje pytanie: czy udostępniony skoroszyt do współużytkowania może byc zablokowany do edycji przez innego użytkownika a co lepsze przez siebie samego? czy ktoś miał takie doświadczenia z udostępnionym skoroszytem?. Dodam że wszystkie atrybuty pliku oraz katalogu są odhaczone, a do dysku sieciowego mam pełen dostęp.
Pozdrawiam
plik.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 355 raz(y) 27.11 KB |
|
|
 | ID posta:
84299
|
|
|
 |
|
|
|
kramkom
Exceloholic

|
Wysłany: 18-02-2010, 15:27
|
|
|
Też tak czasami mam, ale nie na plikach udostępnionych tylko na zwykłych umieszczonych na sieci.
Stąd zakładam, że to nie problem z udostępnianiem tylko z siecią.
Niestety nie znalazłem jeszcze ani przyczyny, ani jak temu zapobiec. |
_________________ Kramkom |
|
 | ID posta:
84303
|
|
|
 |
|
|
nowy201
ExcelSpec

|
Wysłany: 18-02-2010, 15:29
|
|
|
Zerknij do właściwości pliku i folderu w zakładkę zabezpieczenia i spróbuj dodać samego siebie i zobacz czy to pomoże. To nie Excel tak zrobił tylko uprawnienia do pliku. Bynajmniej takie jest moje zdanie. Może ktoś nadpisał plik albo ty sam to zrobiłeś z innego konta i straciłeś uprawnienia do modyfikacji. |
_________________ Pozdrawiam
nowy201 |
|
 | ID posta:
84304
|
|
|
 |
|
|
kramkom
Exceloholic

|
Wysłany: 18-02-2010, 15:51
|
|
|
nowy201 napisał/a: | i straciłeś uprawnienia do modyfikacji. |
Chyba nie chodzi o to. U mnie problem znika po restarcie komputera użytkownika, który blokuje plik. |
_________________ Kramkom |
|
 | ID posta:
84306
|
|
|
 |
|
|
aorat
Fan Excela

|
Wysłany: 18-02-2010, 16:04
|
|
|
Na razie poradziłem sobie tak, że odłączyłem dysk sieciowy i ponownie go zmapowałem. Problem zniknął, zobaczę na jak długo.
Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam |
|
 | ID posta:
84307
|
|
|
 |
|
|
donkiller
Fan Excela

|
Wysłany: 07-10-2013, 09:41
|
|
|
Odświeżam. Od jakiegoś czasu co jakiś czas (tak, masło maślane ) mam podobny problem co kolega aorat, czy ktoś znalazł jakieś inne rozwiązanie niż te przedstawione powyżej? Z góry thx za odpowiedź. |
|
 | ID posta:
207305
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|