ID tematu: 71922
 |
Windows 11 + Office 2019 |
Autor |
Wiadomość |
georgk1
Forumowicz

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 06-12-2021, 10:05 Windows 11 + Office 2019
|
|
|
Po przejściu na system Windows 11 Office 2019 dokładnie excel pusty bez danych chodzi ładnie. Problem jest wtedy gdy damy mu np w 2 lub więcej kolumn coś do roboty np złącz teksty, jeżeli itd takie proste formuły to zaczyna chodzić jak wół (wystarczy jeden wiersz nie mówię tu o dużych ilościach danych). Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem? windows i office w wersji x64 office wersja 2111 kompilacja 14701.20226 |
|
 | ID posta:
411804
|
|
|
 |
|
|
|
Artik
Artik

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 06-12-2021, 12:52
|
|
|
Czy babcia nie mówiła Ci, że nowe programy/systemy instaluje się co najmniej po roku od premiery? Cytat z pewnego artykułu wydanego dzisiaj: Cytat: | W ciągu krótkiego miesiąca od pierwszego wydania Win11 firma Microsoft opracowała już kilkanaście poprawek dla Win11 |
Tym bardziej, że z tego co czytałem, w Win 11 nie ma jakichś super-duper nowych wodotrysków, które wywoływałyby nieodpartą rządzę instalacji.
Jeśli możesz, powróć do starego. Nie próbuj ulepszać czegoś co działa ("lepsze jest wrogiem dobrego" ). Chyba, że masz duuużo wolnego czasu i chcesz go czymś zapełnić.
Artik |
_________________ Persistence is a virtue in the world of programming.
Weryfikator NIP - szybka, masowa weryfikacja w MF i VIES. |
|
 | ID posta:
411818
|
|
|
 |
|
|
Radosław Poprawski
ExcelSpec

Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 06-12-2021, 16:19
|
|
|
ja postanowiłem zapisać sie na windows insider i mieć legalnego windows11 bo miałem legalnego windows 10.
Póki co ja u Siebie zauwazyłem znaczną poprawę w działaniu kilku rzeczy.
Mam też o 365.
Bez dokładniejszych danych i analizy przypuszczam iż nie zrobiłeś czystej instalacji win11.
Złota zasada jesli instalujesz nowy system operacyjny:
ZAWSZE wykonuj czystą instalację
ZAWSZE usuwaj partycję z poprzednią wersją systemu lub lepiej: zawsze wykonuj deep clean całego dysku twardego.
i zasada najważniejsza:
TYLKO I WYŁĄCZNIE SSD Samsunga 960 Evo lub lepsze.
Jakiekolwiek HDD i będziesz miał spadek wydajności do kosmosu (5000 zapis odczyt na SSD to mega rakieta) podczas gdy HDD 7200 obr min to tak jakbyś dziś jeździł wysłużonym trabantem
Sam posiadam jeszcze stary dysk HDD i jak z ciekawości puściłem na nim VL'a po tekście 10 znakowym na 5000 lini to z ułamkna sekundy spadł do ponad kilkudziesięciu sekund |
|
 | ID posta:
411830
|
|
|
 |
|
|
maxaa
Excel Expert

|
Wysłany: 06-12-2021, 18:21
|
|
|
Koledzy podpowiedzieli, to ja też dodam. Po instalacji win 11 masz nadal na dysku C starą wersję windowsa czyli 10. Trzeba ją usunąć. Wejdź na stronę Mikrosftu i tam znajdziesz narzędzie do odinstalowania ( pozbycia się plików) poprzedniej wersji windy. Powinno pomóc chociaż trochę. |
|
 | ID posta:
411834
|
|
|
 |
|
|
georgk1
Forumowicz

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 07-12-2021, 00:43
|
|
|
Powiem tak rzadko mi się zdarza stawiać system na system zawsze jest to format dysku pobieram wcześniej ISO na pena i jedziem wszystko od zera
Co do sprzętu to mam
NVMe SSD Samsunga 960
Intel(R) Core(TM) i7-8700K CPU @ 3.70GHz
16GB RAM
zastanawiam się czy może to wina systemu jakby wszystko postawił na 32bit systemie jak i office |
|
 | ID posta:
411849
|
|
|
 |
|
|
maxaa
Excel Expert

|
Wysłany: 07-12-2021, 08:22
|
|
|
Z tego co opisujesz to postawiłeś 11 na czystej partycji. Może jednak twój komputer nie jest kompatybilny z win 11? Proponuję przesiadkę na 10 i offica 19 i tak spróbować. Ale jeżeli nastąpiła aktualizacja 10 do 11 to tak jak napisałem wyżej śmieci zostały i tu może być problem, który można usunąć. |
|
 | ID posta:
411854
|
|
|
 |
|
|
Marecki
Excel Expert

Wersja: Win Office 2021
|
Wysłany: 07-12-2021, 13:00
|
|
|
maxaa napisał/a: | Może jednak twój komputer nie jest kompatybilny z win 11? | Jak by tak było to by nie zainstalował 11-stki.
Owszem można obejść walidację pod kontem kompatybilności i zainstalować jedenastkę na sprzęcie niezgodnym, ale to chyba gra nie warta świeczki.
georgk1, mam identyczną konfigurację kompa, no prawie, bo pamięci ram mam 32Gb i zainstalowałem jedenastkę z Update - czyli nakładka na dziesiątkę i wszystko hula bez zarzutu.
Spróbuj powrócić do 10 i jeszcze raz zainstaluj nowy system, ewentualnie możesz jeszcze przeinstalować Office-a. |
_________________ Hardware - ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonować.
Szkolenia z Excela , FB
Office 2019 Professional Plus , Windows 11 x64
Pozdrawiam, były mkkk23 teraz Marecki. |
|
 | ID posta:
411877
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|