ID tematu: 59753
 |
Myślenie w programowaniu |
Autor |
Wiadomość |
gajus21
Exceloholic

|
Wysłany: 15-12-2017, 10:37 Myślenie w programowaniu
|
|
|
Witam,
Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad pewną kwestią mianowicie: mam już pewną bazę wiedzy na temat VBA, ale ostatnio łapie się na tym, że robię duże zamieszanie w swoim kodzie z uwagi na to że brakuje w nim pewnej "hierarchi" ew. nie mogę ustalić która komenda powinna być pierwsza która druga. W związku z tym czy ktoś mógł by polecić jakąś dobrą pozycję / artykuł który pozwolił by mi nauczyć się odpowiedniego myślenia w przypadku programowania?
Chciałem dodać, że nigdy nie jestem programistą i nigdy wcześniej nie pisałem programów. |
|
 | ID posta:
336208
|
|
|
 |
|
|
|
OShon
Excel Expert

Zaproszone osoby: 400
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 15-12-2017, 12:01
|
|
|
Podstawa jest włączenie w VBE wymuszenia deklaracji zmiennych (rys). Te pozwolą ci nie zapomnieć o tym aby je utworzyć (zastanowić się nad ich typem) i doń przypisać wartość.
Potem wprowadź do swoich nawyków tworzenie odstępów, aby wizualnie odznaczyć to co jest wew pętli, łańcucha czy warunku. Inne kompilatory jak .NET robią to same. W VBA jednak trzeba to robić samemu. Daje to jednak możliwość orientowania się w kodzie. o do literatury to masz wątek na tym forum o literaturze. Idą święta, będzie wiele promocji - kup sobie z 2ie cegły i jedź z tematem.
XL_Wymuszenie_deklaracji_zmiennych_Option_Explicit.png
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 23.05 KB |
|
_________________ Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/23, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
|
|
 | ID posta:
336220
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|