ID tematu: 75558
 |
czarny arkusz |
Autor |
Wiadomość |
minijack
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 12-02-2024, 08:12 czarny arkusz
|
|
|
Czy spotkał się ktoś z takim zjawiskiem jak czarny arkusz?
W pliku jest kilka arkuszy do których pobierane są dane poprzez DDE oraz SQL.
W jednym, gdzie jest raport do wydruku ostatnio dzieje się coś takiego, że ten arkusz robi się czarny i widać jedynie przyciski. Na pozostałych arkuszach w tym samym czasie jest normalnie.
Po ponownym uruchomieniu excela wszystko wraca do normy na jakiś czas. |
|
 | ID posta:
433542
|
|
|
 |
|
|
|
Rafał B.
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2021
|
Wysłany: 12-02-2024, 10:34
|
|
|
Ja tak miałem w przypadku problemów z pamięcią. Jeśli masz na tym arkuszu dużą tabelę- spróbuj zaznaczyć cały arkusz, a potem wyczyść formaty (Narzędzia główne->Edytowanie->Wyczyść->Wyczyść wszystko). Zerknij też czy formatowanie warunkowe się pofragmentowało przez dodawanie-usuwanie wierszy. Jeśli pomoże, to trzeba kombinować w kierunku ujednolicenia wyglądu danych klub podzielenia na mniejsze tabele na innych arkuszach lub po prostu fizyczne dołożenie RAMu. Wiem, że jest stosowny komunikat o problemach z pamięcią, ale u mnie wówczas nie wyskakiwał.
Jeśli używasz formatu .xlsm spróbuj też zapisać plik jako .xlsb, przetestuj. Ewentualnie jeśli pomoże spróbuj powrócić do .xlsm (zapisując ten .xlsb jako .xlsm- nie ten pierwotny plik), ta operacja wielokrotnie ratowała mi zepsuty skoroszyt. Nie zaszkodzi, a może pomóc. |
_________________ W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc. |
|
 | ID posta:
433547
|
|
|
 |
|
|
Rafał B.
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2021
|
Wysłany: 12-02-2024, 11:50
|
|
|
Jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś miałem inny przypadek z tym czarnym ekranem i spowodowany był ustawieniami- było to albo coś w stylu przyspieszenie sprzętowego grafiki, albo wysoka jakość grafiki. Niestety nie mam jak sprawdzić bez Excela, piszę z pamięci. W każdym razie ustawienia też mogą być przyczyną, czyli albo grafika albo pamięć. |
_________________ W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc. |
|
 | ID posta:
433549
|
|
|
 |
|
|
minijack
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2019
|
Wysłany: 12-02-2024, 13:56
|
|
|
dziękuje za info
posprawdzam i te opcje |
|
 | ID posta:
433550
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|