Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 75558 Skopiuj do schowka czarny arkusz
Autor Wiadomość
minijack 
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2019
Wysłany: 12-02-2024, 08:12   czarny arkusz

Czy spotkał się ktoś z takim zjawiskiem jak czarny arkusz?
W pliku jest kilka arkuszy do których pobierane są dane poprzez DDE oraz SQL.
W jednym, gdzie jest raport do wydruku ostatnio dzieje się coś takiego, że ten arkusz robi się czarny i widać jedynie przyciski. Na pozostałych arkuszach w tym samym czasie jest normalnie.
Po ponownym uruchomieniu excela wszystko wraca do normy na jakiś czas.
ID posta: 433542 Skopiuj do schowka

Rafał B. 
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2021
Wysłany: 12-02-2024, 10:34   

Ja tak miałem w przypadku problemów z pamięcią. Jeśli masz na tym arkuszu dużą tabelę- spróbuj zaznaczyć cały arkusz, a potem wyczyść formaty (Narzędzia główne->Edytowanie->Wyczyść->Wyczyść wszystko). Zerknij też czy formatowanie warunkowe się pofragmentowało przez dodawanie-usuwanie wierszy. Jeśli pomoże, to trzeba kombinować w kierunku ujednolicenia wyglądu danych klub podzielenia na mniejsze tabele na innych arkuszach lub po prostu fizyczne dołożenie RAMu. Wiem, że jest stosowny komunikat o problemach z pamięcią, ale u mnie wówczas nie wyskakiwał.

Jeśli używasz formatu .xlsm spróbuj też zapisać plik jako .xlsb, przetestuj. Ewentualnie jeśli pomoże spróbuj powrócić do .xlsm (zapisując ten .xlsb jako .xlsm- nie ten pierwotny plik), ta operacja wielokrotnie ratowała mi zepsuty skoroszyt. Nie zaszkodzi, a może pomóc.
W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc.
ID posta: 433547 Skopiuj do schowka

Rafał B. 
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2021
Wysłany: 12-02-2024, 11:50   

Jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś miałem inny przypadek z tym czarnym ekranem i spowodowany był ustawieniami- było to albo coś w stylu przyspieszenie sprzętowego grafiki, albo wysoka jakość grafiki. Niestety nie mam jak sprawdzić bez Excela, piszę z pamięci. W każdym razie ustawienia też mogą być przyczyną, czyli albo grafika albo pamięć.
W erze zaawansowanych narzędzi LLM takich jak GPT 50% problemów użytkowników forum może być efektywnie rozwiązanych przez nich samych za pomocą tych narzędzi. Jednak często bardziej cenią swój czas niż czas tych, którzy oferują tutaj pomoc.
ID posta: 433549 Skopiuj do schowka

minijack 
ExcelSpec

Wersja: Win Office 2019
Wysłany: 12-02-2024, 13:56   

dziękuje za info
posprawdzam i te opcje
ID posta: 433550 Skopiuj do schowka

Odpowiedz do tematu