ID tematu: 40484
|
55. Zmniejszenie wagi pliku |
Autor |
Wiadomość |
OShon
Excel Expert
Zaproszone osoby: 412
Wersja: Win Office 365
|
Wysłany: 23-03-2014, 21:52 55. Zmniejszenie wagi pliku
|
|
|
Producent wydał dodatek: Microsoft Excel Excess Formatting Cleaner Add-in
dzięki któremu można ściągnąć formatowanie jak i zmniejszyć niewykorzystane zakresy arkuszy do minimum.
Jest to na tyle istotne, że w przypadku braku jasnych przesłanek, co może być powodem zbyt dużej wagi skoroszytu (połączenia, tabele przestawne, wykresy, grafika, obiekty z HTMLa) to te narzędzie wydaje się być jedynym lekarstwem przed tworzeniem pliku na nowo.
Przetestujcie i podzielcie sie uwagami.
p.s.
2019-09-04
Zauważyłem ze dodatek został wycofany....hmm (jest za to na jakiś podejrzanych stronach z rozszerzeniem exe - także uważajcie)
Może trzeba by napisać własny... |
_________________ Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/24, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
|
Ostatnio zmieniony przez OShon 04-09-2019, 12:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
| ID posta:
222110
|
|
|
|
|
|
|
Wormsek
Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 24-03-2014, 09:46
|
|
|
Hmm, pierwsze niedopatrzenie. Po co mi 2 takie same menu?
A co do formatowania, to chciałbym żeby jakaś lista gdzieś była co robi, bo rzeczywiście jak miałem pasek przewijania arkusza mega krótki, to mi go ładnie naprawił.
EDIT: Znalazłem jeden niuans. Czasami robię tak, aby menu główne w excelu ładnie wyglądało, więc zaznaczam wszystkie komórki i zmieniam tło na szare. I na to dodaje przyciski.
Niestety ten dodatek wyczyścił mi takie formatowanie i od wiersza, gdzie nie było już tekstu zostawił białe komórki.
Teoretycznie mógł tak zrobić, ale z drugiej strony, skoro ktoś robi tak do końca i excel nie rozszerza wtedy prowadnic arkusza, tylko tak jakby "wie", że to jest umyślnie, to nie powinien tego usuwać w/g mnie.
1.JPG
|
|
Plik ściągnięto 8948 raz(y) 14.59 KB |
|
_________________ Pozdro
Worm
FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji
Znajdź nas na Facebook'u
A może fajny dodatek do excela? |
|
| ID posta:
222119
|
|
|
|
|
|
OShon
Excel Expert
Zaproszone osoby: 412
|
Wysłany: 24-03-2014, 10:12
|
|
|
Też uważam że taki dodatek jest ostatecznością, skuteczny, lecz killerski dla wszystkich ustawień formularzowych (formatowania, wypełnienie). W przypadku bazy danych może być jednak idealny ponieważ granicą są umieszczone dane w komórce - tego nie powinien dotykać.
P.S.
Robaczku masz ENG Menu? W Cisco masz pełną integrację społeczeństwa międzynarodowego? |
_________________ Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/24, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
|
|
| ID posta:
222125
|
|
|
|
|
|
Wormsek
Zaproszone osoby: 2
Wersja: Win Office 2016
|
|
| ID posta:
222128
|
|
|
|
|
|
Artik
Artik
|
Wysłany: 24-03-2014, 11:41
|
|
|
Panowie, szerszą dyskusję proszę prowadzić w innym dziale.
W tym mają być końcowe rozwiązania, ewentualnie z drobnymi uwagami.
Artik |
_________________ Persistence is a virtue in the world of programming.
Weryfikator NIP - szybka, masowa weryfikacja w MF i VIES. |
|
| ID posta:
222138
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona uĹźywa plikĂłw cookies.
Kliknij tutaj, Ĺźeby dowiedzieÄ siÄ jaki jest cel uĹźywania cookies oraz jak zmieniÄ ustawienia cookie w przeglďż˝darce.
KorzystajÄ
c ze strony uĹźytkownik wyraĹźa zgodÄ na uĹźywanie plikĂłw cookies, zgodnie z bieĹźÄ
cymi ustawieniami przeglÄ
darki.
SprawdĹş, w jaki sposĂłb przetwarzamy dane osobowe
|