ID tematu: 63677
 |
Jak wyciągnąć zakresy jako adresy komórek |
Autor |
Wiadomość |
vaski
Starszy Forumowicz

|
Wysłany: 04-01-2019, 14:14 Jak wyciągnąć zakresy jako adresy komórek
|
|
|
Witam serdecznie.
Mam problem z złożeniem formuły, która w zależności od jednej z kolumn będzie wyświetlać zakres. W załączniku plik. Chodzi o to by według komórek "zielonych" wyświetlało się to, co wpisałem ręcznie w komórki zamalowane na żółto.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ps. Proszę o rozwiązanie na formułach (nie makro).
ZAKRESY.xlsx
|
Pobierz Plik ściągnięto 51 raz(y) 8.5 KB |
|
|
 | ID posta:
359676
|
|
|
 |
|
|
|
Maciej Gonet
Excel Expert

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 04-01-2019, 15:00
|
|
|
Może jakieś wyjaśnienie, co i dlaczego. Jeśli chodzi o kolumny C i F, to są tam ciągłe zakresy danych równe 18 i to mniej więcej rozumiem, ale co będzie, jeśli zakres będzie nieciągły?
Kolumny B i E są zupełnie niejasne, mogę zrozumieć, że te 17 z E1 odnosi się do kolumny F, a wynik ma być dla kolumny E, ale w kolumnie C 17 jest od C4 do C8, a wynik podany jest B4:B12. Dlaczego tak? |
|
 | ID posta:
359677
|
|
|
 |
|
|
Asia_@.
Excel Expert

Pomogła: 2728 razy Posty: 4581
|
Wysłany: 04-01-2019, 15:03
|
|
|
nie wiem czy o to chodzi
spróbuj tak
w B2
Kod: | =ADRES(PODAJ.POZYCJĘ(B1;C$4:C$14;0)+3;NR.KOLUMNY();4)&":"&ADRES(PODAJ.POZYCJĘ(B1;C$4:C$14;1)+3;NR.KOLUMNY();4) |
w C2
Kod: | =ADRES(PODAJ.POZYCJĘ(C1;C$4:C$14;0)+3;NR.KOLUMNY();4)&":"&ADRES(PODAJ.POZYCJĘ(C1;C$4:C$14;1)+3;NR.KOLUMNY();4) |
zaznacz zakres B2:D2, i kopia w prawo |
_________________ Pozdrawiam
Asia |
|
 | ID posta:
359678
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|