Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kaper
18-12-2020, 14:14
Word zamiana podziału sekcji
Autor Wiadomość
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 16-12-2020, 13:00   Word zamiana podziału sekcji

Cześć
mam dokument Worda, a w nim podziały sekcji na następnej stronie nieparzystej, czy wie ktoś jak za pomocą VBA zamienić je na podziały sekcji na stronie parzystej?

Dokument jest obszerny i wiele podziałów, zmiana ręczna nie wchodzi w rachubę, a cała sprawa się sprowadza do tego, żeby w nowym, zmienianym dokumencie wyeliminować puste strony, które są w oryginale.
ID posta: 396630 Skopiuj do schowka
 
 
J_B 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 541 razy
Posty: 1339
Wysłany: 16-12-2020, 15:18   

zorroz napisał/a:
Dokument jest obszerny i wiele podziałów,

Jak załączysz przykładowy plik może da się coś zrobić
Nie musi być cały wystarczy 2 parzyste i 2 nieparzyste strony
Janusz
ID posta: 396633 Skopiuj do schowka
 
 
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 16-12-2020, 19:43   

Dodałem prosty załącznik.

Właściwie to chodzi o zamianę na podział sekcji na nowej stronie, nie koniecznie na podział sekcji na stronie parzystej, po prostu chodzi o eliminację pustych stron.

tekst.docx
Pobierz Plik ściągnięto 19 raz(y) 69.19 KB

ID posta: 396648 Skopiuj do schowka
 
 
J_B 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 541 razy
Posty: 1339
Wysłany: 16-12-2020, 21:11   

zorroz napisał/a:
prostu chodzi o eliminację pustych stron.

Problem w tym że w załączonym dokumencie nie ma pustych stron
W załączniku masz makro które usuwa puste odstępy
Sprawdź może będzie ok
Janusz

tekst2.docm
Pobierz Plik ściągnięto 16 raz(y) 77.34 KB

ID posta: 396660 Skopiuj do schowka
 
 
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 16-12-2020, 21:40   

Czyli jestem nieprecyzyjny, w tym o co mi chodzi.

Gdybym wydrukował ten załacznik lub zapisał w pliku PDF, wtedy pojawiłyby się puste strony.
Kiedy tekst kończy się na stronie nieparzystej i po nim jest wstawiony "Podział sekcji na nastepnej stronie nieparzystej", to dalszy tekst zobaczymy dopiero na stronie nieparzystej. Strona pomiędzy (parzysta), po mimo, że nie widać jej w Wordzie jest pusta. (również wyjdzie to w PDF).
I oto właśnie chodzi, żeby ich nie było. Załatwiła to by zamiana podziału sekcji.

Tu nie chodzi o usuwanie linii, a stron na których nic nie ma, a służą tylko do wydruku, żeby było ładniej :-)
ID posta: 396665 Skopiuj do schowka
 
 
J_B 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 541 razy
Posty: 1339
Wysłany: 16-12-2020, 21:54   

Cytat:

Tu nie chodzi o usuwanie linii, a stron na których nic nie ma, a służą tylko do wydruku, żeby było ładnie

Uruchom makro i sprawdź jak wyglądają strony na wydruku
W mojej ocenie teraz wygląd stron jest poprawny ale może się mylę
To że zatytułowałem makro "UsunPusteLinie" nie oznacza że usuwa linie
Pewnie dla każdego ładniej może znaczyć co innego
Janusz
ID posta: 396667 Skopiuj do schowka
 
 
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 17-12-2020, 15:02   

Strony znikają, ale tekst leci ciurkiem.
ID posta: 396708 Skopiuj do schowka
 
 
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 17-12-2020, 15:37   

Dorzuciłem załączniki - przykłady

t1.docx
dokument uproszczony
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 21.42 KB

t1-obecnie.pdf
wygląd obecny
Pobierz Plik ściągnięto 10 raz(y) 384.59 KB

t2-makro.pdf
działanie Twojego makra
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 390.94 KB

t3-oczekiwanie.pdf
wynik oczekiwany
Pobierz Plik ściągnięto 13 raz(y) 391.23 KB

ID posta: 396713 Skopiuj do schowka
 
 
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 17-12-2020, 15:52   

Cytat:
Tu nie chodzi o usuwanie linii, a stron na których nic nie ma, a służą tylko do wydruku, żeby było ładnie
- chodziło mi o mój oryginał, bo ktoś kto dostanie pdf'a nie zastanawia się a drukuje i ładnie mu wychodzi (coś w rodzaju książki)

Cytat:
To że zatytułowałem makro "UsunPusteLinie" nie oznacza że usuwa linie

wpadłem na to od razu :)
ID posta: 396714 Skopiuj do schowka
 
 
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 18-12-2020, 13:12   

Wyszło mi coś takiego, zamieszczam może ktoś skorzysta.
Zakładam, że jest to bezpieczne.

Kod:
Sub TEST_ZAMIANA()
 Dim iSec%, x&, y&
      With ActiveDocument
           For iSec = 2 To .Sections.Count
               If .Sections(iSec).PageSetup.SectionStart = wdSectionBreakEvenPage Then
                      x = .Sections(iSec).Range.Information(wdActiveEndAdjustedPageNumber)
                           Selection.GoTo What:=wdGoToPage, Which:=wdGoToNext, Name:=x
                           Selection.InsertBreak Type:=wdSectionBreakNextPage
                           Selection.MoveLeft Unit:=wdCharacter, Count:=1
                           Selection.Delete
                           y = y + 1
               End If
            Next iSec
      End With
      MsgBox "Dokonano zmian: " & y, vbInformation
End Sub


Do: J_B
Dzięki za pomoc. :beer
Mam tylko pytanko czy dałoby się zmodyfikować Twój kod tak, aby nie usuwał podziałów stron i sekcji. :-)
ID posta: 396764 Skopiuj do schowka
 
 
J_B 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 541 razy
Posty: 1339
Wysłany: 19-12-2020, 10:12   

Nie będę odnosił się do podanego kodu byłoby dużo gadania a marny efekt
Oprócz dodania nowej sekcji to chyba nic więcej nie robi
zorroz napisał/a:
Mam tylko pytanko czy dałoby się zmodyfikować Twój kod tak, aby nie usuwał podziałów stron i sekcji.

Sprawdź to długie makro
Kod:
Sub Zamiana()
    ActiveDocument.PageSetup.SectionStart = wdSectionContinuous
End Sub

Jeżeli nie będzie oczekiwanego efektu to już nic więcej chyba nie wymyślę
Podejrzewam że dokument powstał na zasadzie kopiuj wklej co powoduje taki dziwny podział stron

Janusz
ID posta: 396801 Skopiuj do schowka
 
 
zorroz
Exceloholic


Pomógł: 15 razy
Posty: 212
Wysłany: 21-12-2020, 09:08   

Wywala mi błąd: Run-time error '4608' "Wartość jest spoza dozwolonego zakresu."
Cytat:
Oprócz dodania nowej sekcji to chyba nic więcej nie robi

u mnie działa poprawnie[/quote]

Dzięki za pomoc.
ID posta: 396882 Skopiuj do schowka
 
 
J_B 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 541 razy
Posty: 1339
Wysłany: 21-12-2020, 12:25   

zorroz napisał/a:
Wywala mi błąd: Run-time error '4608' "Wartość jest spoza dozwolonego zakresu."

No tak okazuje się że to działa ale dla małych dokumentów
Przy wielu ilościach sekcji mamy ten błąd
zorroz napisał/a:
u mnie działa poprawnie

No to super tylko się cieszyć że problem rozwiązany
Janusz
ID posta: 396897 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe