ID tematu: 26316
 |
Znikające nr wierszy, zmiana czcionki na (białą ??). |
| Autor |
Wiadomość |
nowy201
ExcelSpec

|
Wysłany: 2011-11-30, 23:44 Znikające nr wierszy, zmiana czcionki na (białą ??).
|
|
|
Witam
Zauważyłem ostatnio, że Ex 2010 pod Win-7 robi dziwne psikusy.
Tak dla przykładu w załączniku widać zniknęły nr wierszy, ale tylko częściowo.
To samo tyczy się tekstu jeden tekst widać drugiego nie widać, ale on tam jest, bo widać go w pasku formuły. Proszę nie myśleć, że zmieniłem czcionkę na białą nic z tych rzeczy.
W niektórych plikach widzę, że wiersze same zmieniają swoją wysokość na 403.
Czy może ktoś spotkał się już z takim zjawiskiem?
Wychodząc naprzeciw pytaniom odpowiem
Tak w plikach są makra
Niema tam formatowań warunkowych
Kody nie są pisane pod kątem formatowania
Nie jest to jakiś konkretny plik z problemem są to różne pliki.
Znikająca czcionka.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 41 raz(y) 45.72 KB |
|
_________________ Pozdrawiam
nowy201 |
|
 | ID posta:
139133
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
Artik

|
Wysłany: 2011-12-01, 02:49
|
|
|
Instalacja Office'a do poprawki.
Brak numerów wierszy/kolumn to już nie wina skoroszytów, tylko aplikacji.
Chyba, że z kartą graficzną coś nie teges, ale raczej stawiam na problemy z aplikacją.
Artik |
|
 | ID posta:
139137
|
|
|
 |
|
|
Wormsek
Excel Expert

Zaproszone osoby: 1

|
|
 | ID posta:
139142
|
|
|
 |
nowy201
ExcelSpec

|
Wysłany: 2011-12-02, 01:55
|
|
|
Wormsek, na innych kompach jest ok, bo w pracy same Ex 2010 na Win 7.
Artik, karta raczej też nie, obecnie Intela dobra karta.
Ciekawostką jest to, że (a zapomniałem opisuje pliki xls) jak wywalę kod z pliku to jest ok. A jak zapiszę pliczek, jako xlsm to też jest ok.
Pozostaje się przyglądać dalej, co się będzie działo.
Tak na marginesie heh bałem się tego nowego Ex, bo nie mogłem nic znaleźć a teraz jak odpalę starszą wersje to zastanawiam się gdzie to (coś szukane) jest w starej wersji.
Tak wiec wszystko to kwestia przyzwyczajenia. |
nowy201 |
|
 | ID posta:
139282
|
|
|
 |
|
|
Artik

|
Wysłany: 2011-12-03, 03:01
|
|
|
| Artik napisał/a: | | Brak numerów wierszy/kolumn to już nie wina skoroszytów, tylko aplikacji. |
| nowy201 napisał/a: | | Ciekawostką jest to, że (a zapomniałem opisuje pliki xls) jak wywalę kod z pliku to jest ok. A jak zapiszę pliczek, jako xlsm to też jest ok. | Może zbyt pewny siebie jestem. Brak mi czasem pokory dla Excela.
Przypomniałem sobie jak przed wielu laty pisałem jakieś kody (na wersjach 2K i 2K3), zdarzało się, że ni stąd ni z owąd z lewej strony okna aplikacji pojawiał się szary pas przykrywający jakieś 2-3 kolumny. Nie szło na tym pracować, bo pas uniemożliwiał dostanie się do zakrytych kolumn. Jedynym panaceum było zamknięcie całej aplikacji i ponowne uruchomienie skoroszytu. I wszystko było cacy... do następnego razu.
Po dłuższym czasie okazało się, że to dziwne zachowanie było spowodowane błędami w kodzie (nie tyle w składni, co idei działania kodu). Inną przyczyną było wielokrotne przerywanie działania procedur w fazie pisania i testowania projektu, bez zastanawiania się nad skutkami takich nagłych przerwań.
Dziś zachowuję się inaczej i tego typu problemy całkowicie znikły. Można więc z tego wysuwać wniosek, że być może robiłeś kiedyś podobnie lub makra są źle napisane pod względem metodologii programowania. Piszesz, że usunięcie kodu uzdrawia sytuację. To może właśnie potwierdzać, że w obszarze roboczym projektu (obszar niedostępny dla użytkownika i programisty) zalegały śmieci. Usunięcie kodu powoduje także usunięcie śmieci. Właśnie w ten sposób oczyszcza się projekt - eksport wszystkich modułów, usunięcie całego kodu z projektu, zapisanie pliku i zaimportowanie spowrotem modułów (jeżeli imporotwałeś moduły arkuszy, to złośliwie importują się do modułów klas, więc trzeba sobie ręcznie przenieść kod do odpowiednicjh modułów arkuszy).
Zapis pliku do formatu xlsm też może oczyszczać projekt, bo zmienia się całkowicie sposób przechowywania wszystkich danych tak z arkusza jak i z projektu VBA - z pliku binarnego przechodzimy na wieloplikowe archiwum plików xml.
Artik |
|
 | ID posta:
139424
|
|
|
 |
nowy201
ExcelSpec

|
Wysłany: 2011-12-28, 10:23
|
|
|
Dla potomnych
Okazało się że ta niedogodność jest tylko na moim profilu.
Utworzenie nowego profilu rozwiązało problem . |
nowy201 |
|
 | ID posta:
142167
|
|
|
 |
|
|
Thor1990
świeżak

|
Wysłany: 2012-01-23, 13:37
|
|
|
podpinam się, mam identyczny problem. Numeracja pojawi się jako np zaznaczę kilka wierszy z kolumny i ustawie w formatowaniu, położenie na "do środka" + przy próbie edycji czy zapisu pliku xls do xlsx pojawia mi się błąd widoczny w załączniku.
zapis_na_xlsx.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 232.84 KB |
xls2.png
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 159.89 KB |
xls.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 234.85 KB |
|
|
 | ID posta:
145756
|
|
|
 |
nowy201
ExcelSpec

|
Wysłany: 2012-01-23, 14:03
|
|
|
| Thor1990,rozwiązanie napisałem. Jak to komp domowy to utwórz nowy profil i sprawdź czy t ma jest ok. Jednak jak firmowy to poproś dział IT o utworzenie nowego profilu. |
nowy201 |
|
 | ID posta:
145769
|
|
|
 |
|
|