Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 67974 Skopiuj do schowka VBA Fragment Builder - problemy
Autor Wiadomość
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 658 razy
Posty: 3465
Wysłany: 27-04-2020, 03:49   VBA Fragment Builder - problemy

Wątek wydzielony stąd.

Cytat:
pojawia się ikona "Insert Fragment"
To jest cały pasek...


---
Nie działa edytor.
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie.
ID posta: 386420 Skopiuj do schowka
 
 
stingtanner
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2019
Pomógł: 2 razy
Posty: 383
Wysłany: 27-04-2020, 08:24   

Artik,
Nie wiem czy pisać tutaj, czy w swoim temacie na temat Addin. Proszę przenieść w razie "w".

Podczas dodawania dodatku mam 2 komunikaty. Dodatek się nie dodaje.
Wszystko po Niemiecku, więc nie wiem jak będzie z rozpoznaniem.

VBAError1.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 34.79 KB

VBAError2.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 37.94 KB

ID posta: 386425 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2940 razy
Posty: 9714
Wysłany: 27-04-2020, 09:44   

umiejead napisał/a:
To jest cały pasek...
Pasek jest standardowy, a na nim niestandardowa ikona.
umiejead napisał/a:
Nie działa edytor.
To znaczy? Jakieś objawy, brak objawów? Czy jakieś błędy pojawiały się przy instalacji dodatku. Proszę jak na spowiedzi.

stingtanner napisał/a:
Podczas dodawania dodatku mam 2 komunikaty. Dodatek się nie dodaje.
Odniosę się do tego później, jak zlokalizuję przyczynę. Ponieważ stawiam pierwsze kroki z programem do ochrony kodu VBA, nie chcę wykluczyć, że ... . Dobra, niczego nie chcę wykluczać. A wina i tak leży po mojej stronie. :-)

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 386434 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 658 razy
Posty: 3465
Wysłany: 27-04-2020, 10:52   

Rozkminiłem. Enter powoduje przejście do [Save]. Żeby przejść do następnej linii: Ctrl-Enter.
.

Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 18 raz(y) 67.1 KB

_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie.
ID posta: 386439 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2940 razy
Posty: 9714
Wysłany: 27-04-2020, 11:15   

umiejead napisał/a:
Żeby przejść do następnej linii: Ctrl-Enter
Lub Shift+Enter. Na razie nie chciało mi się oprogramowywać Enter-a w TextBox-ie. Idąc tym tropem, to Tab-ulator też należałoby oprogramować, by wstawiał wcięcia.
W tego typu edytorach, to ja w zasadzie nie piszę kodu, poza drobnymi korektami. Wszystko wklejam z wcześniej przygotowanych fragmentów.

Cieszy mnie, że chociaż u jednego działa. Czyli całkiem spaprane nie jest. :-)

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 386440 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 658 razy
Posty: 3465
Wysłany: 27-04-2020, 11:19   

Działa i na pewno się przyda :-D .
.
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie.
ID posta: 386441 Skopiuj do schowka
 
 
stingtanner
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2019
Pomógł: 2 razy
Posty: 383
Wysłany: 27-04-2020, 11:25   

Artik,
Nie wytrzymałem i uruchomiłem dodatek na prywatnym komputerze (wcześniejsze błędy powstały na komputerze firmowym/serwerowym).

Na prywatnym śmiga aż miło.

Powiem szczerze że uprzedziłeś mnie z tym dodatkiem. Jestem już na etapie rysowania jak miał by on wyglądać, ale teraz kartkę mogę wyrzucić do kosza bo już zrobiłeś to co sam chciałem zbudować :)

PS.
Muszę rozgryźć o co comon na firmowym kompie, bo tam przydało mi się to mocno.

Może to być wina wersji Office? Prywatny 2019, firmowy 2013.
Albo braku jakiejś referencji?
ID posta: 386442 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2940 razy
Posty: 9714
Wysłany: 27-04-2020, 12:04   

Pierwszy komunikat:
Cytat:
Excel był w stanie otworzyć plik, naprawiając lub usuwając nieczytelną zawartość.
Usunięto część: part/xl/printerSettings.bin.
Cholera, nigdy nie wiem, co mam w takim przypadku zrobić. Powinienem coś wyczyścić przed zapisem jako xlam. Niby Inspektor dokumentów do tego służy (a przyznam się bez bicia, że nie użyłem w tym pliku), ale coś mi się zdaje, że to narzędzie nie usunie ścieżki do drukarki.

Drugi komunikat:
Cytat:
Microsoft Excel nie może uzyskać dostępu do pliku C:\Users\<nazwa_użytkownika>\AppData\Roaming\MicrosoftAddlns\VBA Fragment Builder.xlam. Może być tego kilka przyczyn:
• Nazwa dokumentu lub ścieżka nie istnieje.
• Dokument jest używany przez inny program.
• Nazwa skoroszytu do zapisania jest identyczna z nazwą innego dokumentu, który jest tylko do odczytu.
[OK]
Czy te informacje były pomocne?
Nie należy wykluczyć, że to pokłosie pierwszego błędu.

stingtanner napisał/a:
Może to być wina wersji Office? Prywatny 20919, firmowy 2013.
Dodatek pisany na 365, zawiera referencję tylko do jednej standardowej biblioteki: Microsoft Visual Basic for Applications Exctensibility 5.3.
Ponieważ przy dodawaniu fragmentów następuje zapis dodatku, spróbuj taki zapisany dodatek przenieść na firmowy komputer. Melduj o efektach.

stingtanner napisał/a:
Powiem szczerze że uprzedziłeś mnie z tym dodatkiem.
Pracę nad nim rozpocząłem dzień po utworzeniu przez Ciebie wątku na ten temat. Już nawet chciałem odpuścić po pierwszej odpowiedzi apollo, ale zrozumiałem, że poszedł całkiem inną drogą. Dlatego jednak zdecydowałem się na podróż w inne strony świata.
Dodatek jest odwzorowaniem fragmentu większego programu do budowy kodu, z którego korzystam. Tenże program ma jednak feler, wyświetla formy modalne, więc nie można przenieść focus-u na moduły kodu. Poza tym, przy pewnym ustawieniu kursora w ogóle nie mam możliwości otwarcia formy "Fragment Builder" :shock: Te mankamenty usunąłem w swojej wersji. Ale jeszcze nie wiem, czy będę z tego dodatku korzystał. :mrgreen: Jak będę używał wielu takich samych narzędzi, to wreszcie się pogubię gdzie co mam. :-)

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 386445 Skopiuj do schowka
 
 
stingtanner
Stały bywalec Excelforum


Wersja: Win Office 2019
Pomógł: 2 razy
Posty: 383
Wysłany: 27-04-2020, 12:25   

Artik,
Zrobiłem jak pisałeś, na prywatnym kompie dodałem coś do dodatku. Kopia i na firmowy. Niestety ten sam błąd.

Wykluczyłem już opcje blokady dostępu do pliku dodatku, zrobiłem zaufaną strefę specjalnie dla niego. Nadal nic.
Obstawiam że może chodzić o coś z tym drukowaniem. Może tam jest zablokowany dostęp do tego pliku, ale to już poza moim zasięgiem.
Możliwe też że dodatek ma coś w sobie i potrzebuje np. dostępu Admina.

Dodam że mam dodatek "AutomateExcel_Addin", który jest w podobny sposób do twojego zabezpieczony, że nie można go podglądnąć, ale ona działa. Niestety nie używam go bo jest za duży, wszystko chodzi tragicznie wolno z nim w tle. Stąd próby stworzenia własnych fragmentów kodu.

PS.
Pojawiło się też coś takiego jak na SS'ie

PS2.
Otwieram twój oryginał jest błąd z Drukarką.
Otwieram swój to z vbaProject

Dodam też że te błędy pojawiają się gdy kliknę dwa razy w plik .xlam
Gdy dodaję poprzez otwarty skoroszyt, Deweloper => Dodatki no to wtedy błąd przetłumaczony przez Ciebie w twoim poście.

error3.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 34.83 KB

ID posta: 386448 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 393
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1638 razy
Posty: 8383
Wysłany: 29-04-2020, 19:23   

Artik, przecierasz nowe szlaki. Kod do developera super sprawa Gratulacje.

Poprosiłeś mnie jednak abym Ci nawrzucał, nie wiem czy dobrze zrobiłeś bo ja trochę tych interfejsów zrobiłem i może się ze mną w wielu kwestiach nie zgodzisz, to za twoją prośbą podrzucam Ci parę swoich.

  • Jeśli nie ma grup czy kodów to przyciski edit czy delete się świecą (a nie powinny .count) enable=false
  • Po dodaniu grupy brak jest automatycznego zaznaczenia grupy właśnie dodanej (trzeba ja wskazać aby dodać do niej nazwę dla kodu)
  • Po skasowaniu jakiejkolwiek nazwy kasuje zaznaczenie grupy i wszystkie zdefiniowane nazwy w tej grupę są niewidoczne w zamian podaje nikomu nic nie mówiącą liczbę w małym msg
  • Jeśli jest tylko jeden kod w grupie, kasuje też grupę zamiast zostawić ja pustą lub zapytać czy ją skasować również bo nie ma po co ją trzymać, ale jeśli ktoś chce zaraz dodać nazwę to musi teraz dodać też grupę.
  • Brak sortowania alfabetycznego, więc przy większej ilości kodów będzie zamieszanie, gdzie ona była a nie można wymusić sobie kolejności np przez dodatnie prefixa jak "!zatrzymanie" przed "ala ma kota". A więc jakiś check w interfejsie o stosowaniu lub nie. Alternatywą brak strzałek "przenieś w górę" lub "w dół" zaznaczonej nazwy lub grupy.
  • Jak mogę skasować kilka kodów aby nie wskazywać pojedynczo każdego
  • Jak mogę skasować całą grupę z XX kodami
  • Esc powinien zamykać okno interfesu, a inny skrót klawiszowy powinien otwierać ten interface gdzie oba zdarzenia przyśpiesza pracę z narzędziem zamiast szukać go w menu.
  • Może wprowadzić do grup ilość zdefiniowanych nazw (np przez wymuszenie w nawiasie kwadratowym liczby)
  • Może zaznaczyć kolorem (lista z kolorami) rekordy które nie mają nazw, jeśli nie [0], lub maja ich wyczerpany limit jeśli chcesz aby DEMO miało limity w ilościach nazw czy długości przechowywanego kodu.
  • Informacja o Ctrl+Enter dla kodu powinna być w chmurce bo będzie więcej zgadujących chcąc choćby dopisać coś do kodu.
  • Skoro jest rozciąganie okna, super, to dlaczego nie ma Maximalize na formie?
  • Jak edytować nazwy procedur? (teraz trzeba je kasować kopiując wcześniej kod aby potem dodać nowo-brzmiącą nazwę na która będzie odsadzona na dole listy, a może nie powinna) powinien być jeszcze 1 rename dla nazw i dopiero edit za Instert&Close dla kodu.
  • Może jakiś label z nr wersji no bo jak nam się rozhulasz to kto wie każdy będzie miał co innego?
  • Może jakieś delikatne obrazki na tych przyciskach, bo takie to maszynowe strasznie?
  • Może jakiś label z linkiem do kliknięcia na www lub robiący maila, który automatycznie wklei nr wersji, tytuł że o tym, adresata bo i tak podajesz, a body pozostawi do wpisania informacji (jeśli wykryje że jest zainstalowany Outlook, bo jak nie to np link do help strony).
  • Może jakiś przycisk export/import jakby ktoś chciał przenieść z wersji na wersje, no chyba że miałbyś trzymać to poza dodatkiem to za-hasłowane, no ale z nim nie przenoszalne np na inny osobisty komputer (ilość licencji)
  • Jak już mówimy o demo nie demo, to jaka dystrybucja - za licencjonowane dla każdego (jak ja się bawię) czy kod aktywacyjny (jakiś przycisk wklej super długi klucz, który też mam ale sobie odpuściłem po jakimś czasie) no i linki do tego, za którym rogiem kupić taki klucz, czy złożyć zamówienie jeśli piwo czy pińć


Tyle dobrych słów ode mnie.
Nareszcie ktoś ruszył temat tworzenia narzędzi, a nie tylko pokazywał sztuczki na forum!
Już otwieram puszkę za fajną aplikację która nam rośnie.

No, a żeby nie było tak miło, to daj znać kiedy dalej powydziwiać aby było perfect.
Podpisano: "Twój najlepszy wydawca apek do office, którego stale gonić należy" :mrgreen:
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/21, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
ID posta: 386655 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2940 razy
Posty: 9714
Wysłany: 29-04-2020, 19:42   

O kurde, ale mnie sponiewierał. :mrgreen:
Na tę wersję poświęciłem raptem kilka dni, więc nie ma dziwne, że jest to niedopracowane. Przy mojej wydajności to i tak był expres. Z założenia miało być proste, a Ty chcesz żebym z tego kombajn zrobił. Może z czasem...
Dzięki za odzew. Pomału, w wolnych chwilach będę rzeźbił na nowo, bo pewne fragmenty będą musiały ulec całkowitej przebudowie (niektórych Twoich zaleceń, przy takiej koncepcji jak jest obecnie, nie dałoby się zrealizować).

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 386657 Skopiuj do schowka
 
 
OShon 
Excel Expert



Zaproszone osoby: 393
Wersja: Win Office 365
Pomógł: 1638 razy
Posty: 8383
Wysłany: 29-04-2020, 20:07   

Cieszę się że pomogłem.
Ja też wracam do apek i dodaje coś po kilku tygodniach czy roku...
Normalna sprawa, byle czas i siano było na rozwój bo czasem są ważniejsze sprawy które oddalają zaplanowany finał.
Póki kasy za to nie bierzesz to No stres.
Jak co to zagadaj na WP bo mi nie działa pokazywanie najnowszych wiadomości, a z drugiej strony nie ciągnie mnie do tego aby śledzić wątki. 3 maj się i powodzenia.
_________________
Oskar Shon - MVP Office System/Development 11/21, 3xMCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA | GL Excel VBA
Dodatki do Office VBATools.pl, aktualne promocje, darmowe artykuły i literatura
Ostatnio zmieniony przez OShon 30-04-2020, 00:17, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 386661 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2940 razy
Posty: 9714
Wysłany: 29-04-2020, 23:01   

umiejead napisał/a:
będą jakieś klawisze skrótów?
Po części już są. Tylko do przycisków. Każdy z nich ma w Caption podkreśloną literę. Użycie LewyAlt+litera działa jak Click. Powinny być jeszcze klawisze skrótów do poszczególnych list i pól tekstowych. Z czasem dorobi się jeszcze klawisz skrótu, by z poziomu edytora VB wywołać formę "Fragment Builder", bez klikania w ikonę.
Kurde miało być proste narzędzie. :-)

umiejead napisał/a:
musiałem...
musisz mu wybaczyć.

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 386673 Skopiuj do schowka
 
 
umiejead 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2013
Pomógł: 658 razy
Posty: 3465
Wysłany: 29-04-2020, 23:58   

Od d... strony:
1. Nie wiedziałem. Ja z kolei jestem upierdasem (w kwestii polszczyzny). Przepraszam!
2." Kurde miało być proste narzędzie." - powiedziałeś "A" >> ... :mrgreen:
3. "Po części" (...) - heh... > skróty celują w edytor VBA.
_________________
.
Jak poprawnie opisać problem: http://www.excelforum.pl/...ika-vt59262.htm
Chcesz precyzyjną odpowiedź - zadaj precyzyjne pytanie.
ID posta: 386677 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 2940 razy
Posty: 9714
Wysłany: 30-04-2020, 00:09   

umiejead napisał/a:
3. Po części (...) heh... > skróty celują w edytor VBA.
:?: :shock:
Musisz mieć aktywną formę "Fragment Builder". Jak focus jest w oknie kodu edytora to faktycznie niektóre skróty prowadzą do menu.
Chyba, że czegoś nie załapałem.

umiejead napisał/a:
powiedziałeś "A" >> ...
Na B trzeba będzie nieco poczekać. Powolny jestem. :mrgreen:

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 386678 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe