Przesunięty przez: Artik 19-01-2021, 14:48 |
"Skoroszyt utracił projekt VBA" - problem |
Autor |
Wiadomość |
Grzechu
Forumowicz

|
Wysłany: 19-01-2021, 10:45 "Skoroszyt utracił projekt VBA" - problem
|
|
|
Witam Forumowiczów, Od jakiegoś czasu u nas w firmie pojawił się problem z excelem, a konkretnie z edytorem vba - problem ten pojawił się z dnia na dzień - lecz nie w tym samym czasie - na paru komputerach (i dochodzą kolejne), zaznaczę że nie pojawiło się to zaraz po zainstalowaniu Office. Ponowne przeinstalowanie systemu pomaga, ale na dłuższą metę to nie jest zadawalające rozwiązanie bo już nie wyrabiamy.
Ikona Makr i Edytora VBA są nieaktywne (nie działa także skrót Alt+F11).Dodam, że w firmie pracujemy na office 365.
Przy otworzeniu pliku pojawia się komunikat:
"Skoroszyt utracił projekt VBA, kontrolki ActiveX i inne funkcje związane z programowaniem."
A po naprawieniu pojawia się informacja:
"Część usunięta: część /xl/vbaProjekt.bin. (Visual Basic for Appliczations (VBA))"
i kod zostaje usunięty.
Oczywiście sprawdzałem wszystkie zabezpieczenia makr w Excelu.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? |
|
 | ID posta:
398528
|
|
|
 |
|
|
|
wczesny
Stały bywalec Excelforum

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 19-01-2021, 11:06
|
|
|
Tak spotkałem się. Przyczyn może być sporo, np polskie znaki w nazwach userform.
Załóż hasło na projekt VBA na komputerze, w którym nie wywala projektu, usuń polskie / "zagramaniczne" znaki i spróbuj. |
|
 | ID posta:
398532
|
|
|
 |
|
|
Grzechu
Forumowicz

|
Wysłany: 19-01-2021, 11:22
|
|
|
Od dłuższego czasu nie używam polskich znaków w kodowaniu (poza komunikatami i opisami - tylko tam gdzie jest to konieczne) , ale mimo wszystko przetestowałem na prostym pliku i nadal bez zmian. wydaje mi się, że problem nie będzie z kodem ale z czymś innym, ponieważ w ogóle nie jest aktywna ikona Makr i edytora vba, nawet w pustym skoroszycie. |
|
 | ID posta:
398537
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|