ID tematu: 19520
 |
Narzędzia do VBA |
| Autor |
Wiadomość |
Wormsek
Excel Expert

Zaproszone osoby: 1

|
Wysłany: 2010-12-23, 10:34 Narzędzia do VBA
|
|
|
Myślę, że możemy zebrać ciekawe propozycję narzędzi. Ja zacznę:
Smart Intender - "upiększanie kodu", dzięki temu wiemy czy nie zgubiliśmy gdzieś END IF-a albo coś i milej się nasze kody przegląda.
VBScroll - Jeśli nie działa przesuwanie rolką w oknie VBE
MZ-Tools - Przyśpiesza pracę w VBE poprzez m.in zapamiętywanie często używanych fragmentów kodów.
VBAcodePrint - Możliwość bezpośredniego wydruku kodu w kolorze, export kolorowego textu kodu do .pdf, .html, .rtf --->wersja Trial
Jak macie inne to dorzućcie (ktoś tam kiedyś umieszczał linka do programu, który pomaga w stałych fragmentach kodu), a jak temat się rozwinie, to można z tego punkt w FAQ zrobić kolejny. |
_________________ Pozdro
Worm
FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji |
|
 | ID posta:
103358
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
Artik

|
Wysłany: 2010-12-24, 01:40
|
|
|
Code Cleaner - gdy zakończysz budowę swojego projektu, warto go oczyścić z wszystkich śmieci zgromadzonych w obszarze roboczym. Możesz się zdziwić, że ci plik schudł. Użyteczne także, gdy twój kod zaczyna się dziwnie zachowywać - powód ten sam - śmieci.
VBE Tools - skoro zaglądamy już na stronę oaltd.co.uk, to warto się zaopatrzyć także w ten programik. Szczególnie przydatny do szybkiej zmiany nazwy kontrolki w Userform-ie. Przy okazji aktualizuje wszystkie odwołania w kodzie do zmienianej kontrolki. Dzięki temu maluszkowi zobaczymy także lokalizację bibliotek używanych w projekcie. I jeszcze kilka innych drobnostek.
AutoSafe VBE - oj, nie raz mi dupsko ratował, gdy eksperymentowałem z kodem, zapominając przedtem zapisać plik. Program służy do automatycznego i cyklicznego zapisu wszystkich modułów aktywnego projektu. Ponieważ krótki opis programu jest nieco zakopany na stronie autora (Jan Karel Pieterse) przytaczam go tutaj: | Cytat: | | This utility makes backup copies of VBA components to a user-defined directory. It keeps a user selectable number of copies of each component. It thus keeps a number of generations of your code as your work progresses, enabling you to return to a previous copy when things go wrong. Because it just exports the VBA components, it is unobtrusive because this process is relatively fast compared to saving your workbook or document. Excel and Word version included!! |
Code-VBA - niestety, nie darmowy (ale za Only 99$ ) program wspomagający budowanie kodu. Taki trochę lepszy MZ-Tools. O ile dobrze pamiętam, wersja trial jest na miesiąc.
Artik |
|
 | ID posta:
103427
|
|
|
 |
|
|
tkuchta1
Excel Expert

|
|
 | ID posta:
103437
|
|
|
 |
zbiniek
ExcelSpec

|
Wysłany: 2011-02-23, 11:00
|
|
|
Witam!
To ja dorzucę to:
VBA Code Compare - 0.4 - program umożliwiający porównanie kodu VBA dwóch różnych plików. Na stronie napisali, że freeware - zobaczymy. Zainstalowałem i na razie działa na Win XP i Office 2003. |
_________________ pzdr
zbiniek
Prawdopodobieństwo otrzymania satysfakcjonującej odpowiedzi jest proporcjonalne do właściwego sformułowania problemu (popartego załącznikiem)
Jest załącznik - jest impreza
http://rtfm.killfile.pl/ |
|
 | ID posta:
109966
|
|
|
 |
|
|
OShon
Excel Expert

Zaproszone osoby: 41
|
|
 | ID posta:
124064
|
|
|
 |
Mich@l
EXCELent Man

|
Wysłany: 2011-10-26, 19:25
|
|
|
Witam, ostatnio spotkałem się z ciekawym problemem - skompilowany projekt na komputerze z zainstalowanym systemem Windows 7 SP1 może nie uruchamiać się poprawnie na starszych systemach, takich jak Windows XP(KB2517589). Dodatkowo skompilowany kod po zapisaniu pliku powiększa jego rozmiar, a proces ten standardowo nie może zostać odwrócony.
Rozwiązaniem jest VBADecompiler, który pozwala na dekompilację i kompaktowanie projektu. Nie zamierzam kopiować opisu, więc polecam lekturę: VBADecompiler.
Pozdrawiam |
|
 | ID posta:
134739
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
| |