Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 69870 Skopiuj do schowka Kłopotliwe wpisywanie liczb dziesiętnych z textboxa
Autor Wiadomość
Minix 
Starszy Forumowicz


Wersja: Win Office 365
Posty: 32
Wysłany: 19-01-2021, 21:00   Kłopotliwe wpisywanie liczb dziesiętnych z textboxa

Mam taki problem
Przy wprowadzaniu danych z wartościami np 1,33 0,55 do komórki wchodzi liczba jako tekst .
Jak prosto rozwiązać aby zapis cyfr traktowany był jako liczba ?
Na te chwile konwertuje te wartości, które wpiszą się z zielonym trójkątem ....
ID posta: 398576 Skopiuj do schowka
 
 
ąćęłńóś
Excel Expert


Pomógł: 319 razy
Posty: 1560
Wysłany: 19-01-2021, 22:43   

Jeśli owo wpisywanie dotyczyć ma wpisywania danych za pośrednictwem modułu vbe, to tam "znakiem dziesiętnym" jest "kropa" (.), a nie przecinek.

Podaj przykład jak to wykonujesz.
ID posta: 398577 Skopiuj do schowka
 
 
Minix 
Starszy Forumowicz


Wersja: Win Office 365
Posty: 32
Wysłany: 20-01-2021, 11:30   

ąćęłńóś napisał/a:
Jeśli owo wpisywanie dotyczyć ma wpisywania danych za pośrednictwem modułu vbe, to tam "znakiem dziesiętnym" jest "kropa" (.), a nie przecinek.

Podaj przykład jak to wykonujesz.


Zrobiłem userform i w nim textboxy we VBE. każdy Textbox ma przyporządkowaną odpowiednią komórkę. Do wpisywania używam klawiaturki numerycznej i kropki z tejże klawiatury , która zawsze wyświetla się jako przecinek. Poprzez przycisk dodaj następuje umieszczenie liczb w komórkach , niektóre z licz okazują się być nie liczbami a testem słownym . Jest to ważne aby były liczbami ponieważ wartości z komórek są następnie oceniane z automatu . Porównywane z wpisem do bazy i nie można ich ocenić bo są wyrazami a nie liczbami . Póki co każdy taki wybryk konwertuje na liczbę i wtedy ocena automatyczna przebiega prawidłowo. Czy można w vba zmusić Textbox do wpisywania tylko liczb. Cały kod nie ma wymusza żadnego formatowania .
ID posta: 398603 Skopiuj do schowka
 
 
Maciej Gonet 
Excel Expert


Wersja: Win Office 2016
Pomógł: 2030 razy
Posty: 6412
Wysłany: 20-01-2021, 12:11   

Załącz przykładowy plik ilustrujący problem.
TextBox jak sama nazwa wskazuje służy do wpisywania tekstów i zwraca wartości tekstowe. Jeśli potrzeba liczb, trzeba to oprogramować samemu.
ID posta: 398609 Skopiuj do schowka
 
 
Artik 



Wersja: Win Office 365
Pomógł: 3091 razy
Posty: 10242
Wysłany: 20-01-2021, 19:57   

Po raz n-ty przypominam dwie zasady:
1. Kiedy przenosisz dane z komórki do TextBox-a zastosuj funkcję Format, bez podawania formatu:
Kod:
Me.TextBox1.Value = Format(Range("A1").Value)
2. Kiedy przenosisz dane z TextBox-a do komórki, to wymuszaj typ danych:
Kod:
Range("A1").Value = CDbl(Me.TextBox1.Value)
W zależności od potrzeb zamiast CDbl należy dobrać sobie odpowiednią funkcję konwertującą.

Artik
_________________
Persistence is a virtue in the world of programming.
ID posta: 398651 Skopiuj do schowka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen& Programosy modified v0.3 by warna
Opieka techniczna www.marketingNET.pl

Archiwum

Strona używa plików cookies.

Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe