ID tematu: 27909
 |
Excel zapomniał swoje ustawienia o lokalizacji zapisu |
| Autor |
Wiadomość |
MAJIK
świeżak

|
Wysłany: 2012-02-08, 13:44 Excel zapomniał swoje ustawienia o lokalizacji zapisu
|
|
|
Witam,
Być może powinienem skierować to pytanie do informatyków ale może znany jest komuś taki przypadek.
Dziś mój Excel 2003 "zapomniał" ustawienia lokalizacji zapisu i rodzaju pliku w jakim ma być zapisany.
Tworzę nowe skoroszyty na bazie szablonu. W ustawieniach wskazany jest katalog gdzie ma być nowy skoroszyt zapisany i że ma być skoroszytem a nie SZABLONEM nadpisywanym nad pierwowzorem. Restartowałem program i komputer, ustawienia są poprawne a mimo to gdy nacisnę zapisz na otwartym szablonie program nie otwiera zdefiniowanej lokalizacji lecz nadpisuje oryginalny szablon w lokalizacji "szablony" Windowsa. Dziwne jest też to że dotychczas po otwrciu szablonu otwierał się już skoroszyt o nazwie "SZABLON1" . Teraz otwarcie wywołuje oryginał bez zmienionej nazwy - czylli "SZABLON". Ustawienia w "narzędzia_opcje_ogólne" i "_przechodzenie" są poprawne!)
Prosze o pomoc
MAJIK |
|
 | ID posta:
147880
|
|
|
 |
|
EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email
|
negatyv
Excel Expert

Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: 2012-02-08, 19:08
|
|
|
Możesz przesłać zrzut ekranu z tych ustawień?
Jak dokładnie otwierasz szablon?
Próbowałeś zrobić szablon jeszcze raz? |
_________________ http://www.123office.pl - blog poświęcony programom pakietu MS Office. |
|
 | ID posta:
147934
|
|
|
 |
|
|
MAJIK
świeżak

|
Wysłany: 2012-02-09, 11:30
|
|
|
Witam,
Dzieki za odzew. Załączam 2 zrzuty ekranu - ustawienia zapisu Excela.
Na tym "ogolne" widać katalog do którego ma zapisywać nowe pliki/skoroszyty - jest to na dysku sieciowym "P". Szablon mieści się lokalnie na moim kompie - C:\Documents and Settings\MSzczygielski.EUROPOLS\Pulpit\szablonyMS.
Nie próbowałem zrobić nowego szblonu ale wykonałem próbę skopiowania go gdzie indziej i wtedy otworzyć i zapisać. Zawsze nadpisuje pierwowzór. Dodam że mam 4 różne szablony. Dzieje się to samo z wszystkimi. I to od wczoraj dopiero
pozdr
MAJIK
excel ogolne.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 16 raz(y) 69.92 KB |
excel przechodzenie.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 65.84 KB |
|
|
 | ID posta:
147995
|
|
|
 |
negatyv
Excel Expert

Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: 2012-02-09, 12:42
|
|
|
Udało mi się zreplikować twój problem.
Otwórz "Mój komputer"
Wybierz Narzędzia/opcje/typy plików
znajdź xlt i kliknij zaawansowane.
Na liście powinieneś mieć pogrubioną pozycję "nowy", pewnie masz "otwórz".
Kliknij Nowy i ustaw jako domyślną
ok, zamknij i daj znać :) |
_________________ http://www.123office.pl - blog poświęcony programom pakietu MS Office. |
|
 | ID posta:
148008
|
|
|
 |
|
|
MAJIK
świeżak