Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 3258 Skopiuj do schowka 26. Jak otworzyć skoroszyt z Excel 2007 i 2010
Autor Wiadomość
Artik 

Wysłany: 2007-10-06, 02:11   26. Jak otworzyć skoroszyt z Excel 2007 i 2010

Czy możliwe jest otwarcie skoroszytu z wersji 2007 (*.xlsx) w wersjach wcześniejszych?

Tak. Można otworzyć plik *.xlsx na wersjach od 2000 w górę. W tym celu należy zainstalować
Pakiet zgodności formatu plików pakietu Microsoft Office.

Artik
Ostatnio zmieniony przez Artik 2011-03-27, 03:25, w całości zmieniany 1 raz  
ID posta: 17024 Skopiuj do schowka

EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email

zegarek84 
EXCELent Man

Wysłany: 2008-08-14, 21:57   Re: 26. Jak otworzyć skoroszyt z Excel 2007 w starszych wers

sorki że się wypowiadam - nie trzeba nic instalować jeśli nie były używane nie wiadomo jakie rzeczy w arkuszu i jeśli użycie nawiasów (zagłębienie nawiasów) nie przekracza (nie pamietam, albo 6 albo 9)...

wystarczy tylko usunąć ostatni x w rozszerzeniu czyli zamienić *.xlsx na *.xls.... no niestety taka modyfikacja nie działa z Openofice ;/
ID posta: 44147 Skopiuj do schowka

Tajan

Wysłany: 2008-08-14, 23:24   

Zegarek84, to co piszesz, nie jest prawdą. Format pliku xlsx nie ma nic wspólnego z formatami używanymi w poprzednich wersjach. W rzeczywistości jest to kilka plików typu XML, spakowanych do pliku typu zip, więc nie ma jakiejkolwiek szansy, aby bez odpowiednich konwerterów formatu otworzyć je w starszych wersjach Excela.
ID posta: 44152 Skopiuj do schowka

zegarek84 
EXCELent Man

Wysłany: 2008-08-15, 19:32   

nie pisałem że to ma coś wspólnego.... jeśli komuś instalowałem zawsze ofica to instaluje niestandadowo wszystkie dodatki do danego pakietu który ma być zainstalowany plus (nie pamietam jak to się nazywa) coś w rodzaju pakietu zgodnosci miedzy aplikacjami ofice - jednak ten bedący w danej wersji instalacyjnej - i zawsze dziaało to co napisałem post wyżej i u dziewczyny i w pracy 9choć w biurze nie pracuje) - jednak znając tego co się zajmował komputerami w pracy to raczej podobnie instalował.... wiele programów w różnych nietypowych sytuacjach róznie się zachowuje i po zmianie rozszeżenia i po skopiowaniu plików instalacyjnych (niektórych właśnie nie trzeba instalaować - wystarczy skopiować) - i akurat to co napisalem działało na tych komputerach co próbowałem z oficem 2003 ;-)
ID posta: 44177 Skopiuj do schowka

Tajan

Wysłany: 2008-08-15, 22:15   

zegarek84, nie twórz nowych "urban legend" :-) Bez zainstalowania pakietu zgodności nie uda się otworzyć pliku xlsx w Excel 2003. Ewentualnie (chociaż nigdy nie próbowałem) mogłoby się to udać z formatem xlsb, czyli zapisanym binarnie, podobnie jak poprzednie wersje. Być może wersja instalacyjna Office 2003, którą dysponujesz została skrakowana i zawiera konieczny pakiet zgodności, jednak w takim razie nie jest to raczej oryginalne wydanie Microsoftu.
ID posta: 44187 Skopiuj do schowka

cerber1 
Excel Expert

Wysłany: 2011-03-26, 00:42   Jak otworzyć nowe pliki excela w starszych wersjach.

Jak się okazało da się otworzyć w wersjach (XP,2003,2000) pliki utworzone w 2007 i 2010. Nawet takie, które korzystają z funkcjonalności niedostępnych w starszych wersjach excela .
Nie przetestowałem jeszcze dokładnie, ale np xml w 2000 zachowuje się dobrze, a makra działające na tabelach z 2010 także nie sprawiają kłopotu.

Na maszynie ze starszą wersją Excela trzeba zainstalować "office 2010 compatibility pack" dostępny pod poniższym adresem:

Kliknij tutaj!!!

OShon 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2011-03-26, 13:49   

cerber1, Czy może sprawdzałeś czy da się zmieniać filtry w tabeli przestawnej?.
Co z formatowaniem warunkowym i nadaniem kolorów dla wypełnień i czcionek?

Zainstalowana wcześniejsza wersja rozwiązania "FileFormatConverters" nie pozwala na modyfikacje. Gwarantuje jedynie oglądnięcie pliku i użycie od strony zastosowania formuł czy zmiany arkusza na poziomie elementarnym.

Artik 

Wysłany: 2011-03-27, 03:51   

Zaraz, zaraz, spokojnie. Nie podniecać się za bardzo. :-)

Proszę nie liczyć na to, że wraz z instalacją konwertera będziemy posiadali funkcjonalność wersji 2K7 czy 2K10. Nic z tych rzeczy. To byłby darmowy upgrade, na który Microsoft raczej sobie nie pozwoli.
Jeżeli plik z nowszych wersji będzie zawierał funkcjonalności niedostępne w wersjach poniżej 2K7, to zostaną one zredukowane, np. w nowszych można zastosować więcej niż 3 warunki w formatowaniu warunkowym. Jeżeli użyto więcej niż 3, to po otwarciu pliku z wykorzystaniem konwertera, formatowanie zostanie obcięte do trzech. Funkcje arkuszowe, niedostępne w niższych wersjach, zostaną zamienione na wartość błędu.
Z makrami też jest problem. Jeśli użyto obiektów, właściwości, metod, stałych nieobecnych w niższych wersjach, to takie makra najczęściej się nie uruchomią. A jeśli nawet będą działać, mogą to robić wadliwie.

Tak więc funkcjonalność konwertera ogranicza się raczej do tego, by plik można było otworzyć i zapoznać się z jego zawartością.
Powtórzę, nie ma co liczyć na pełną funkcjonalność!

Artik

PS
Pozwoliłem sobie na scalenie wątków, gdyż jak widać temat był już kiedyś rozpoczęty.
ID posta: 114100 Skopiuj do schowka

bodek 

Wysłany: 2011-03-27, 06:58   

W załączeniu mały dowód.

konwerter.jpg
Plik ściągnięto 85 raz(y) 41.1 KB

Zefirek 
Fan Excela

Wysłany: 2011-03-27, 08:45   

Witam.
Dowód nr 2

bez tytułu.JPG
Plik ściągnięto 27 raz(y) 42.43 KB

Wormsek 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2011-03-27, 11:39   

Przynajmniej po polsku są te ostrzeżenia, bo w tym dla 2007 tylko ang ;-)

FAQ - Najczęściej zadawane pytania.
JAK KORZYSTAĆ Z SZUKAJKI
Słownik funkcji
ID posta: 114111 Skopiuj do schowka

cerber1 
Excel Expert

Wysłany: 2011-03-28, 01:55   

Niestety jak się okazało ...pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł. Nie sprawdziłem dokładnie zanim napisałem posta. Teraz wiem więcej.

Otóż nie jest ani tak wspaniale jak ja to opisałem, ani tak źle jak opisują to niektórzy.

Coś co mnie dotyczy najbardziej, czyli współpraca z danymi zawartymi w plikach xml. 2003 jako tako pracowało z tymi danymi, ale np 2000 już nie chciało. Po stworzeniu pliku w 2007 i instalacji dodatku, współpraca z danymi xml jest wzorowa także w 2000. Oczywiście pomijam ilość danych bo ograniczenie w ilości wierszy niestety obowiązuje nadal.

Inna sprawa to kwestia pewnej niezrozumiałej polityki Microsoftu. Nic by nie stało na przeszkodzie stworzyć dodatek, który uzupełniałby starsze wersje excela w funkcjonalności z nowych wersji, ale tylko w momencie otwarcia pliku utworzonego w nowej wersji.
Coś podobnego można zastosować w Accesie, który po instalacji AccesRuntime poprawnie w 100% odczytuje pliki stworzone w wersjach 2007 i 2010 na kompach całkowicie pozbawionych Accesa!
Czyli można, jak się chce!!! Oczywiście ta funkcjonalność w Accesie pojawiła się w momencie kiedy okazało się, że Acces traci pole na rzecz innych baz danych, tylko dlatego, że użytkownicy musięli posiadać licencję na Offica aby korzystać z aplikacji stworzonych w Accesie.

Co by stało na przeszkodzie zrobić wirtualną 2007 na kompie z legalna wersją np 2000. Oczywiście tylko do odczytu i zapisu. Bez możliwości tworzenia arkuszy z nowymi funkcjonalnościami.

Taka polityka Microsoftu zresztą istnieje nie tylko w office. Długo by pisać o zupełnie bzdurnych (żeby nie powiedzieć idiotycznych) posunięciach licencyjnych Microsoftu w Windowsach.
Dodać należy posunięciach, które po pewnym czasie, okazywały się szkodliwe dla samego Microsoftu i z których sam Microsoft się rakiem wycofywał.

Szkoda, że OpenOffice nie dorównuje do pięt Office'owi, bo pewnie użytkownicy pakietu Microsoftu także skorzystaliby na małej wojnie o klienta.
No ale można ponarzekać!!! :angry

Odpowiedz do tematu