ID tematu: 70166
 |
Crash - ProtectSelection |
Autor |
Wiadomość |
sanctus
Stały bywalec Excelforum

|
Wysłany: 17-02-2021, 08:24 Crash - ProtectSelection
|
|
|
Witam
Excel 2019 64bit na dwóch komputerach powoduje crash w momencie kliknięcia na kartę Narzędzia główne lub Wstawianie oraz w przypadku kliknięcia w ikonę Style wykresu , gdy w aktywnym arkuszu znajduje się wykres zabezpieczony przed zaznaczeniem: Kod: | Activechart.ProtectSelection=True |
Gdy zdejmę ochronę wszystko działa poprawnie. Taka sytuacja ma miejsce również w nowym, pustym skoroszycie bez danych, tylko z pustych wykresem np punktowym. Podejrzewam, że problem leży w stylach wykresu, które znajdują się w tych kartach. Ponowna instalacja Offica nie pomogła. Dodatków żadnych nie mam. Macie jakieś pomysły? Czy u Was też taka przypadłość się pojawia? |
|
 | ID posta:
400547
|
|
|
 |
|
|
|
Rafał B.
Stały bywalec Excelforum

Wersja: Win Office 2016
|
Wysłany: 19-02-2021, 17:55
|
|
|
U mnie 2016 x64 z aktualizacjami- też crash. Po internetach piszą, że to bug, podobno w 365 nie występuje, co wydaje się lekko dziwne. U mnie crash występuje natomiast przy kliknięciu wykresu po uprzednim przełączeniu grupy na wstążce.
Zauważyłem, że pewnym potencjalnym obejściem wydaje się być zastosowanie jednocześnie ochrony całego arkusza ręcznie lub za pomocą VBA; szczególnie obiecująco wygląda ten atrybut:
Cytat: | Arkusz1.Protect DrawingObjects:=True |
Ale nie mam czasu na testy (jedynie po 2 minutach klikania nie doprowadziłem u siebie do crasha), a dwa- nie wiem czy w ogóle wchodzi to w grę w Twoim projekcie. |
_________________ Jest niemal niemożliwe nauczenie dobrego programowania uczniów, którzy byli narażeni na kontakt z BASIC: jako potencjalni programiści są okaleczeni, bez nadziei na poprawę. (Edsger Dijkstra, pionier informatyki).
Po części dotyczy również VBA. |
|
|
 | ID posta:
400713
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
Sprawdź, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe
|