Excel Forum - Porady, Pomoc,  Excel Help, Excel FAQ Strona Główna
 FAQ  RegulaminRegulamin  Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Twoje wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ID tematu: 26963 Skopiuj do schowka Z Excela do PowerPointa?
Autor Wiadomość
specek33
świeżak

Wysłany: 2012-01-02, 20:58   Z Excela do PowerPointa?

Witam,

Potrzebuję do roboty zrobić pewnien projekt. Mam kilka pomysłów ale nie wiem jak się do tego zabrać. Trochę programowałem trochę też zajmuję się też robieniem stron internetowych. Ale po koleji. Na początek opis problemu.

OPIS PROBLEMU
Mamy na dysku sieciowym plik w Excelu który z drugiej strony ktoś na bierząco aktualizuje, tj. co 2-3 minuty. Potrzebujemy ten plik wyświetlać na ekranie telewizora podłączonego do jednego z kompów. Problem jest taki że w pliku są także elementy graficzne(ikony), plik też jest duży około 100 rekordów. Potrzeba aby plik wynikowy (najlepiej prezentacja) składał się z kilku stron i żeby strony same się przesuwały w pętli. Mamy propozycję z firmy zewnętrznej na zrobienie tego projektu ale szefu uznał że za dużo chcą, więc padło na mnie. Mamy już zakupiony przeźroczysty wygaszacz ekranu, bo zgodnie z polityką firmy każdy komputer po 15 minutach jest blokowany. Żeby ktoś nie musiał siedzieć cały czas przy kompie to jest wygaszacz..

Moja propozycja
Myślałem żeby zrobić drugi plik który będzie importował dane z pliku oryginalnego. W pliku zrobić makro do exportu danych do xml-a. A następnie zrobić bądz to prezentację w powerpoincie lub stronę www w php.

Problemy
Jak eksportować część danych(zakres) z pliku źródłowego co np. 2 minuty?
Jak zrobić makro któro po odśwerzeniu danych będzie aktualizowało(nadpisywało) plik xml?
W jaki sposób importować xml-a do PowerPointa? lub
Jak imporować za każdym razem nowy plik xml w php, też żeby nie pobierało ciąglę tego samego z pamięci podręcznej?
Brak bazy danych w firmie nie mamy licencji na Accesa, więc proszę o jakąś propozycję darmowej bazy danych do wykorzystanie komerycjnego najlepiej w wersji portable.

Proszę o poropzycję i/lub linki do miejsc gdzie mogę znaleść rozwiązanie.

Pozdrawiam.
ID posta: 142743 Skopiuj do schowka

EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email

OShon 
Excel Expert

Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2012-01-03, 10:41   

Po kolei.
Pow mamy kilka wątków, pozornie dotyczących tego samego (pozornie ponieważ nie napisałeś nam części wspólnej).

W Office jest polecenie OnTime, którym możesz w VBA wywołać kod o danym czasie, polecenie Break i Wait, do opóźnienia kodu. Można też zainstalować kontrolkę IETimer.ocx, aby jak w VB zarządzać zegarem w pliku Officea

Zastanawia mnie wspomnienie o wygaszaczu.
Wywołany kod nie przerwie, zasymiluje klikania w klawisze, co do których wygaszacz nie będzie działał. Napisałem kiedyś taki mały programik, który to symuluje.
Jeden z Forumowiczów Ourlook.pl miał podobny problem z odchodzeniem od kompa, kiedy standard korporacji blokował mu ekran.
Jeśli potrzebujesz podam linka.

Czytanie danych z XMLa. Należy użyć kontrolki Pashera, która ma możliwość sortowani, filtrowania danych z pow plików tekstowych. Można też dzięki niej GETem lub Postem pobierać dane wprost z serwera.

Słowa klucze do poszukania dla ciebie to:
Kod:
CreateObject("MSXML2.XMLHTTP.4.0")
CreateObject("MSXML2.serverXMLHttp")
CreateObject("MSXML2.DOMDocument")

P.S.
Aby używać bazy dbx nie trzeba mieć licencji na ACC

EXCELFORUM.pl POLECA - Bezplatne triki prosto na skrzynke email

Odpowiedz do tematu